Probiotici i njihova primjena

 

Probiotici i njihova primjena

 

Pripremio: Dr Dragan Čičković, spec.interne medicine

                     JZU Bolnica Trebinje

Probiotici su živi mikroorganizmi koji pomažu u uspostavljanju ravnoteže u našim crijevima, odnosno uspostavljanje ravnoteže između “dobrih” i “loših” bakterija.

Da bismo razumjeli termin „probiotici“, potrebno je malo bolje pogledati šta se zaista dešava u našim crijevima tj. na mjesto gdje se nalazi većina mikroorganizama.(1)

Ljudski gastrointestinalni trakt je koloniziran velikim brojem mikroorganizama, uključujući bakterije, viruse, gljivice i protozoe, zajednički poznate kao mikrobiota crijeva. Većina navedenih mikroba ima povoljan učinak na organizam. Ovi mikrobi imaju niz važnih funkcija. To uključuje proizvodnju vitamina (biotin, folat i vitamin K), stimulaciju proizvodnje antitijela i pomoć u razvoju imunog sistema, proizvodnju dodatne energije kroz razlaganje rastvorljivih vlakana, sprečavanje kolonizacije patogena i stimulaciju proizvodnje enzima za varenje.  Međutim, u određenim situacijama broj dobrih bakterija se smanjuje i povećava se broj loših bakterija. Kada je ravnoteža poremećena, mogu se javiti problemi kao što su dijareja, konstipacija, nadutost, abdominalna bol ili drugi problemi sa varenjem, te smanjenje imunološkog odgovora organizma u cjelosti. (2)

Stanja koja mogu prouzrokovati disbalans između dobrih i loših bakterija su: razne infekcije, primjena antibiotika, nezdrava ishrana, malapsorpcija/maldigestija kao i neka ozbiljnija stanja kao što su sindrom iritabilnog kolona, celijakija, upalne bolesti crijeva itd. (3)

Iz navedenog se može zaključiti da je primjena probiotika zaista široka, te da je ravnoteža u našim crijevima jako važna za naše cjelokupno zdravlje. Međutim, nisu svi probiotici isti. Dokazano je da su prednosti i povoljan učinak probiotika specifično vezane za soj, te da se rezultati ispitivanja studija za jedan soj ne mogu primjenjivati na neistražene sojeve. (4)

Probiotik nove generacije koji sadrži Lactobacillus reuteri Protectis, bakterijski soj koji predstavlja dio mikroflore mlijeka zdravih majki i jedini probiotik izolovan iz majčinog mlijeka, nalazi se u proizvodu BioGaia®, švedske farmaceutske kompanije.

Lactobacillus reuteri predstavlja jednu od najviše istraženih vrsta probiotika, naročito kod mladih osoba. Do danas je koristeći BioGaia probiotike sprovedeno 202 kliničkih istraživanja sa više od 17 200 pacijenata svih uzrasta. Rezultati istraživanja su objavljeni u naučnim stručnim časopisima (januar 2019. godine).

 

BioGaia® probiotik nalazi se na tržištu u Bosni i Hercegovini u obliku kapi za novorođenčad kao i kapi sa vitaminom D3, u obliku tableta za žvakanje za djecu i odrasle, te u obliku tableta za žvakanje sa vitaminom D3. (5)

 

BioGaia® probiotičke tablete za žvakanje su prijatnog osvježavajućeg okusa limuna i narandže, i u toku dana je dovoljno uzeti jednu tabletu za žvakanje. (6)

BioGaia® ima dokazano pozitivne učinke na zdravlje organizma te se preporučuje primjena kod dijareje, opstipacije i jačanje imuniteta. Posebno se preporučuje primjena u toku liječenja infekcije Helicobacter pylori zbog svog dokazanog pozitivnog djelovanja kako na stopu eradikacije tako i na smanjen broj neželjenih efekata u toku primjene antibiotske terapije.

 

 

Reference:

 

  1. Nat Rev Gastroenterol Hepatol. 2014 Aug;11(8):506-14. doi: 10.1038/nrgastro.2014.66. Epub 2014 Jun 10.
  2. Caitriona M. Guinane and Paul D.; Role of the gut microbiota in health and chronic gastrointestinal disease: understanding a hidden metabolic organ; Therap Adv Gastroenterol. 2013 Jul; 6(4): 295–308.
  3. Ritchie M, Romanuk T.; A meta-analysis of probiotic efficacy for gastrointestinal diseases., PLoS One. 2012;7(4):e34938. doi: 10.1371/journal.pone.0034938
  4. Sabina Fijan et all, Microorganisms with Claimed Probiotic Properties; Int J Environ Res Public Health. 2014 May; 11(5): 4745–4767.
  5. Odobrena deklaracija BioGaia Protectis Baby
  6. Odobrena deklaracija BioGaia Protectis tablete

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave