Prirodna pomoć iz apoteke za ublažavanje grčeva

Prirodna pomoć iz apoteke za ublažavanje grčeva

 Dojenački grčevi nisu bolest, ali su veoma neugodni za bebu : bolni,  beba zbog grčeva plače, ima nadut i tvrd stomak, grči se, i teže spava.  Zbog svega toga i roditelji su jako zabrinuti.

Piše: mr.ph. Aida Alagić

Mnogo je veoma efikasnih, a potpuno prirodnih i sigurnih  preparata koje možete nabaviti u apoteci za ublažavanje grčeva kod beba.

LAKTAZA U KAPIMA…

U mlijeku se nalazi mliječni šećer koji se naziva LAKTOZA. Kad mlijeko dođe u crijeva LAKTOZU treba razgraditi (razložiti) na glukozu i galaktozu (manje molekule šećera)- koje se mogu resorbovati u crijevima. Da bi se to dogodilo potreban je enzim koji se zove LAKTAZA.  Ali kod novorođenih beba često taj enzim još nije dovoljno prisutan.  I beba nema metabolički kapacitet da svari laktozu iz mlijeka.

Laktoza nesvarena prolazi kroz tanko crijevo, dolazi do debelog crijeva gdje , uz djelovanje bakterija fermentira i   javlja se povećana količina plinova, koja opterećuje bebina crijeva, i javljaju se grčevi.

Upravo davanje ovog enzima u kapima, kod podoja ili u bočicu sa mliječnom formulom prirodna je i djelotvorna pomoć  za  ublažavanje tegoba.

ULJE ZA MASAŽU KOD GRČEVA

Je 100 % prirodni proizvod- namijenjen za masažu bebinog stomaka.  Osnova ulja je bademovo ulje. Osim bademovog, sadrži i mješavinu organskih eteričnih ulja:  ulje kardamoma, koje ublažava  stomačnu napetost, i olakšava probavu, ulje mažurana koje djeluje opuštajuće i karminativno;  ulje rimske kamilice koje djeluje spazmolitično i umirujuće.

Masaža ovakvim uljem je i preventivna metoda kod grčeva i može spriječiti pojavu neugodnih vjetrova.  Prije masaže ugrijte ruke toplom vodom, a zatim i ulje između vaših dlanova, prije početka masaže.

Ulje je iznimno njegujuće za bebinu kožu. A masaža bebinog stomaka,  pored toga što sprečava pojavu grčeva,  jako je dobra za opuštanje bebe.

TERMOFOR KOD BEBI GRČEVA

Je  veoma praktičan proizvod  koje trebate imati pri ruci. Termofor, za korištenje ne zahtjeva nikakav izvor toplote- dovoljno je da aktivirate rukom jednu pločicu unutar termofora- i on se zagrije na temperaturu od 50 C.

Nakon upotrebe, termofor je potrebno kratko prokuhati desetak minuta i spreman je za ponovnu upotrebu. Može se ovakvom metodom koristiti nebrojeno puta.

Toplota koju osobađa termofor djeluje blagotvorno na bebin stomak, smiruje, i opušta napetu glatku muskulaturu crijeva i tako djeluje protiv grčeva.

Ovaj proizvod će Vam dobro doći i kasnije, kada beba raste, kad god Vam je potreban topli oblog- jer se može na isti način upotrijebiti.

OBLOG OD KOŠPICA VIŠNJE

Košpice višnje imaju sposobnost da zadržavaju toplotu i postepeno je otpuštaju. Jastučić u kome se nalaze očišćene košpice višnje se ugrije, zatim se stavi u pojas koji se obloži oko bebinog stomaka. Košpice nježno i postepeno otpuštaju toplotu, pomaže i nježna  masaža koja nastaje pomjeranjem košpica, unutar jastučića.

Prirodno ,  djelotvorno, tradicionalno i  bebi veoma ugodno.

KAPI SA PROBITICIMA

Kliničke studije su pokazale efikasnost davanja kapi sa probiotičnim bakterijama za ublažavanje grčeva kod beba.  Crijevna flora kod novorođenih beba nije dovoljno razvijena i nije uravnotežena.

Postoji nekoliko preparata koji se preporučuju za korištenje. Probiotične kapi za ublažavanje grčeva daju se ujutro 30 minuta prije hranjenja (podoja ili bočice), kroz nekoliko sedmica.

Kod beba koje pate od grčeva nađeno je da imaju više vodika u crijevima kojeg proizvode  anaerobne gram- negativne bakterije i manje laktobacila i bifidobakterija.

PREPARATI NA BAZI OD KOMORAČA

Iako je dojenoj djeci u prvih pola godine za pravilan razvoj potrebno samo majčino mlijeko, kod pojave grčava se može dati preparat na bazi  komorača – u obliku čaja ili granulata za pripremu čaja. Čaj za bebe na bazi komorača ne sadrži šećer, i važno :  u čaj nikada ne dodajite šećer jer on u crijevima fermentira i može pogoršati situaciju.

Komorač  kao biljka se tradicionalno koristi u ublažavanju kolika jer ima karminativno djelovanje- eliminira plinove   i spazmolitično- smanjuje bol u stomaku.  Koriste se sjemenke biljaka koje u sebi sadrže veliku količinu ulja. Ovo ulje jako je bogato anetolom, prirodnom supstancom koja je slične strukture kao i dopamin, koji je prirodno prisutan u tijelu, a djeluje na opuštanje crijeva.

KAMILICA

Biljka koja se tradicionalno koristi za ublažavanje grčeva kod beba.  Koristi se cvijet kamilice, pripremljen  kao čaj. Preporučujemo da se koristi u kombinaciji sa čajem od komorača.

Pored korištenja čajeva od komorača i kamilice u apotekama su dostupne i 100% prirodne kapi koje sadrže kombinaciju visokoprečišćenih ulja i ekstrakata komorača, kamilice i nane.

POSEBNA DJEČIJA HRANA ZA DJECU SA KOLIKAMA

Je dostupna u apotekama. Sadrži manju količinu laktoze i zako je lakše probavljiva bebama koje imaju grčeve. Može se koristiti tokom cijele prve godine života i to prvih šest mjeseci u potpunosti zadovoljava sve prehrambene potrebe, a nakon šest mjeseci dio je raznolike prehrane dojenčeta.

POSEBNE BEBI BOČICE

Za bebe koje se hrane mliječnom formulom (iz bočice), upravo korištenje posebnih bočica za ublažavanje kolika pokazalo se kao veoma djelotvorna metoda za prevenciju i ublažavanje grčeva.

POMOZIMO BEBI DA PREBRODI GRČEVE

Probavni sistem bebe se u prvim mjesecima života prilagođava uvjetima života izvan maternice.   Taj proces traje nekoliko mjeseci i upravo stoga je često potrebno pomoći: davanjem kapi koje sadrže laktazu,  masažom, zagrijavanjem bebinog stomaka, davanjem biljnih čajeva od komorača i kamilice, probiotičnih kapi, korištenjem obloga od košpica višnje. …

Preparati su prirodni, sigurni za upotrebu, i uz sve druge metode za ublažavanje grčeva- ljuljanje, muzika, položaj na ruci…pomoći će vašoj bebi i ublažiti tegobe, a i umiriti i vas kao roditelje i omogućiti vam zajedničko uživanje u prvim mjesecima bebinog života.

Važno je uvijek, da kao roditelj puno učite o Vašoj bebi i svemu što Vas očekuje. Važno je da puno znate o zdravlju Vaše bebe, da slušate savjete Vašeg pedijatra.

(Na kraju dio o online apoteci)

SVE ZA UBLAŽAVANJE GRČEVA UZ STRUČNE SAVJETE NARUČITE LAKO  ONLINE

Prije 2 godine pokrenuta je prva web- online apoteka u Bosni i Hercegovini www.eapoteka.ba sa jasnom vizijom i misijom u poslovanju- postati lider u online prodaji proizvoda za zdravlje.  Poslovati  i raditi  u vremenu koje tek dolazi.

Roditelji beba koje imaju tegobe grčeva pripadaju mladoj generaciji koja mnogo koristi internet. Misija  www.eapoteka.ba je upravo koristeći informatizaciju , ali i stručnost, znanje i iskustvo medicinsko-farmaceutskog tima eapoteke, educirati i mlade roditelje, i kvalitetno ih i pouzdano savjetovati o izboru najboljeg preparata.

Stručni tim www.eapoteka.ba  ima cilj da proizvod  učini dostupnim svima – i onima koji žive u velikim gradovima, i onima koji žive u malim sredinama.

Kroz savjetodavni servis call centra  www.eapoteka.ba je siguran partner i savjetnik svima kojima treba informacija ili savjet iz oblasti farmacije, kozmetologije, nutricionizma, i zdravstvene njege.