Pripreme za proljetno vrijeme i igre – Kada je pravo vrijeme za igru?

Bliže se proljetni dani koji će izmamiti djecu vani.  Prije nego što djeca krenu vani da se igraju ne pročitajte ove savjete. Ovih nekoliko savjeta pomoći će im da se zabave – i bez nezgoda – bilo da se bave sportom ili se jednostavno druže na igralištu.

  1. Provjerite kacigu

Iako većina propisa zahtijeva od djece da nose kacigu kada voze bicikl, roditelji moraju ispoštovati ovo pravilo i primijeniti ga na bilo koji sport u kojem djeca – čak i mala djeca – mogu postići veliku brzinu. Dobro je pravilo da ako je vaše dijete na bilo čemu s točkovima, ono bi trebalo nositi kacigu. To znači obavezno nošenje kacige tokom vožnje skuterom, skateboardom, biciklom, triciklom ili rolerima.

Prikladnost kacige je presudna: dobro postavljena kaciga nalazi se odmah iznad obrva, a naramenice za pričvršćivanje stvaraju oblik slova V koji okružuje uši, a zatim je pričvršćen ispod brade. Trebala bi biti dovoljno čvrsta da se ne bi ljuljala naprijed-natrag na djetetovoj glavi. Upotrijebite jastučiće koji se isporučuju sa kacigom i pokušajte zategnuti kaiš za bradu. Da biste testirali sposobnost, neka dijete odmahuje glavom tamo-ovamo. Kaciga se ne bi trebala pomicati i trebali biste biti u mogućnosti da stavite samo jedan prst između djetetove brade i kaiša.

  • Zakažite pregled kod pedijatra

Započnite novu tradiciju: Posjetite pedijatra svog djeteta baš kad zima ulazi u proljeće. Na ovaj način pedijatar vašeg djeteta može pregledati kosti i zglobove vašeg djeteta, provjeriti puls i testirati reflekse kako bi se uhvatili u koštac s problemima koji bi mogli dovesti u opasnost od povreda.

  • Provjerite sigurnost igrališta

Nakon duge zime, igrališta mogu izgledati pomalo istrošeno. Ovo nije samo estetsko pitanje. Ugrožena je sigurnost, posebno kod područja tobogana, na kojem se amortizacija za slijetanje s vremenom smanjuje. Ako se čini da se ispod tobogana nalazi udubina jer šljunka ili pijeska više nema, zamolite dijete da ga preskoči. Vaše dijete može povrijediti trtičnu kost ili čak slomiti ruku ako prvo padne glavom.

Koliko je obloge dovoljno? Prema stručnjacima, trebao bi postojati deblji sloj malča ili usitnjene gume, pijeska ili šljunka koji se proteže na 180 cm u svim smjerovima od opreme za igru. Za ljuljačke, pobrinite se da se površina proteže, sprijeda i nazad, na dvostruko većoj dužini od visine šipke.

  • Zaštitite dječiju kožu od sunca

Samo zato što sunce ne sija tako jako kao ljeti, nema razloga da se odreknete nanošenja kreme za zaštitu od sunca sa SPF 30 ili više. Većina proljetnih sportova i aktivnosti odvija se na otvorenom, obično u najtoplije doba dana. Zbog toga je izuzetno važno nanijeti kremu za zaštitu od sunca i ponovo je nanositi tokom dana, posebno ako cijeli dan provodite sunčajući se na suncu. Koristite kremu za sunčanje koja štiti od UVA i UVB zraka i ponovo je nanesite nakon 30 minuta.

  • Vodite računa o hidrataciji

Uz igru na otvorenom, često je lako zaboraviti piti vodu. Opskrbite dijete vodom i bananom za uravnoteženje elektrolita. To je bolja opcija od sportskog pića koje često sadrži puno šećera. Imajte na umu da simptomi dehidracije uključuju vrtoglavicu, glavobolju, mučninu, povraćanje, bolove u trbuhu, grčeve u mišićima i letargiju.

Koliko je vode dovoljno? To zavisi od dobi, građe i nivoa aktivnosti vašeg djeteta i o tome kakva je temperatura vani. U suštini, roditelji mogu znati da li njihova djeca uzimaju dovoljno tekućine ako djeca mokre najmanje četiri do šest puta dnevno, a urin je bistar i blijedo žut.

  • Razgovarajte o boli i povredama

Čim vaše dijete postane dovoljno staro da artikuliše svoj prag bola, ohrabrite ih da ‘slušaju svoje tijelo’. Bol nije nešto što dijete treba prešutjeti. Kad nešto počne boljeti, tijelo nam govori da nešto nije u redu i dijete treba ukazati na bilo kakav bol svome treneru i roditelju. Puno puta je bol rezultat nedostatka istezanja, prekomjerne aktivnosti ili grčeva. Ipak, ponekad bol može uzrokovati uganuće, upalu ili čak prelom.

  • Tražite zaštitu od vrućine i sunca

Za vrijeme toplih dana obucite svoju djecu u laganu široku odjeću kako biste im pomogli da se rashlade iako temperatura raste. Slojevi su uvijek dobra ideja. Također, ohrabrite svoju djecu da iskoriste hlad kad god je to moguće.

Budite svjesni da su djeca sklonija pregrijavanju od odraslih. Znakovi uključuju slabost, umor, glavobolju, mučninu, povraćanje, blijedu kožu, vrtoglavicu, grčeve, temperaturu i znojenje. Ako toplotni udar napreduje, dijete može biti zbunjeno, pospano, pa čak i agresivno.

Odmah potražite medicinsku pomoć ako imate bilo kakve zabrinutosti zbog mogućeg toplotnog udara.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave