Priprema za dolazak bebe

Iskoristite nekoliko zadnjih sedmica trudnoće da se pripremite za dolazak vašeg mališana. Ako se sada dobro organizujete, stvari će biti lakše za vas i vašu porodicu kada se vaša beba pojavi.

Bebin kutak

Iako će vaša beba možda spavati u vašoj sobi prvih šest mjeseci, vjerovatno ćete poželjeti većinu dječjih predmeta držati u drugoj sobi. Ovo može biti spavaća soba koju će eventualno dijeliti sa starijim bratom ili sestrom.

Bebe imaju neproporcionalnu količinu ‘stvari’ u odnosu na njihovu veličinu, tako da će vam trebati prostor za spremanje stvari!

Možda ćete htjeti oprati novu dječju odjeću i posteljinu kako biste uklonili sve supstance ili prašinu koja bi mogla iritirati nježnu kožu vašeg novorođenčeta. Uvijek perite novu dječju odjeću i posteljinu nebiološkim proizvodima za pranje. Iako su normalni nebiološki deterdženti u redu, možda je bolje da radije koristite deterdžent koji je posebno formulisan za njegu dječje kože.

Obavezno temeljito isperite odjeću i posteljinu. Predmete koje ćete odvojiti za novorođenče morat ćete spakovati u torbu ‘nakon rođenja’.

Kupite pelene i dječje toaletne potrepštine odmah i pobrinite se da je krevetić spreman za vašu bebu.

Ako vam je beba u bolnici i planirate se voziti kući, trebat će vam autosjedalica prikladna za vaše novorođenče. Osigurajte se da i vi i vaš partner znate kako smjestiti svoju bebu u autosjedalicu i kako sjedalica stane u automobil.

DOPUNA ZALIHA

Dobra je ideja opskrbiti se robom sa dugim rokom trajanja, poput supa, zdravih žitarica i konzerviranog povrća.

Sada je također idealno vrijeme za pripremu jela koja se mogu zamrznuti i kasnije koristiti. To će vam uštedjeti vrijeme i energiju kada beba prvi put dođe kući.

Pregnant woman looking of baby clothes. Young mother waiting of a baby.

PUT DO BOLNICE

Ako planirate porod u rodilištu, vrijedi imati nekoliko probnih odlazaka u različito doba dana kako vas ne bi zaokupio saobraćaj.

Obavezno znajte najbrži put do bolnice i držite napunjen rezervoar goriva.

Napravite listu telefonskih brojeva za hitne slučajeve, uključujući mobilni telefon vašeg partnera i taksi firmu koja će vas odvesti u bolnicu pored kućnog telefona ili zalijepite za frižider gdje ga svi mogu vidjeti.

BRIGA ZA DJECU

Ako imate drugu djecu, morat ćete napraviti planove za brigu o djeci, kako danju tako i noću, jer nikako ne možete znati u koje vrijeme će vaša beba stići.

Ako je vaše dijete već u jaslicama ili u školi, pobrinite se da učitelj zna koga treba očekivati ​​da ih pokupi kada rodite bebu.

NE ZABORAVITE SVOJE LJUBIMCE

Morate imati nekoga ko je organizovan da brine o njima ako planirate dijete roditi u bolnici.

Ako planirate porod kod kuće, imat ćete dovoljno stvari o kojim možete razmišljati bez brige o svojim ljubimcima, zato potražite pomoć.

Malo planiranja sada će osigurati da je sve spremno za vašu bebu, kad god ona ili on odluče doći.

SPAKUJTE SVOJU TORBU

Ne zna se kada će vaša beba stići – to može biti bilo kada, do jedne ili dvije sedmice prije termina do jedne ili dvije sedmice nakon nje. Pakovanje torbe u 37. sedmici značit će da ćete biti spremni kad god vaša beba odluči da se pojavi.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave