Primjena probiotika i njihov povoljan uticaj na imunitet kod djece 

Autor:  Stojanka Škorić, pedijatar, subspecijalista ishrane, Dom zdravlja BijeljinaIzraz probiotik počeo se upotrebljavati  početkom 20. vijeka i ukazivao je na  zavisnost crijevne mikroflore od načina ishrane, kao I mogućnost  izmjene  crijevne flore  promjenom načina ishrane.

Organizacija za hranu  I poljoprivredu  I Svjetska  zdravstvena organizacija  smatraju da su probiotici živi mikrorganizmi koji  se u organizam unose hranom   i imaju povoljan uticaj na zdravlje.  U digestivnom traktu,probiotici konkurišu za iste receptore patogenim bakterijama ,oslobađaju antimikrobna jedinjenja  i vrše nespecifičnu stimulaciju imunog sistema domaćina.

Uloga crijevne mikroflore na imunološki sistem čovjeka je značajna. Crijevna flora podrazumijeva zajednicu mikroorganizama (bakterije,virusi, gljivice) i većina ovih organizama se nalazi u debelom crijevu. Zdrava crijevna sluznica i zdrava crijevna mikroflora doprinose boljem imunitetu. Djeca koja borave u kolektivnom smještaju češće obolijevaju od akutnih virusnih i bakterijskih infekcija. Manja djeca zbog nedovoljno razvijenog  imunološkog sistema  podložnija su  najčešće respiratorornim I digestivnim   infekcijama, a boravkom u vrtićima i školama i zbog kontakta sa većim brojem djece, povećava se učestalost infekcija.1

Dojenčad koja se hrane  majčinim mlijekom  imaju drugačiji sastav crijevne mikroflore u odnosu na dojenčad čiji je način ishrane dječijim mliječnim formulama. Nutritivni sastav majčinog mlijeka doprinosi kolonizaciji dobrih bakterija u digestivnom traktu, koje povoljno utiču na imunitet djeteta. Majčino mlijeko svojim nutritivnim sastavom poboljšava rast probiotičkih bakterija (lactobacillus), koje povoljno utiču na  učestalost I težinu kliničke slike proliva kod dojenčadi.2 Postoje dokazi da probiotici mogu povoljno uticati na zdravlje probavnog sistema kod djece.3

Pozitivni rezultati primjene probiotika Limosilactobacillus reuteri Protectis o mogućem uticaju na prevenciju bolesti kod djece su dokazani u tri studije:3,4,6

 • Povoljno utiče na trajanje infekcije (smanjuje broj dana trajanja) kod digestivnih i respiratornih infekcija
 • Smanjuje potrebu za primjenom antibiotika
 • Preventivna primjena L. reuteri Protectis procentualno za 32% povoljno utiče na smanjenje simptoma dijareje

Indikovana preventivna primjena probiotika L. reuteri Protectis može da smanji troškove liječenja porodice i društvene zajednice.4 Neadekvantna i neracionalna upotreba antibiotika može da dovede do pojave neželjenih simptoma (povraćanje, proliv, nadimanje, bolovi u stomaku). Neželjena dejstva se javljaju kada neadekvatna primjena antibiotika naruši normalnu ravnotežu “dobrih” i “loših” bakterija u crijevnoj mikroflori i dovede do povećanog razmnožavanja ”loših” bakterija.5 Pojava neželjenih dejstava u toku primjene antibiotika može dovesti do prekida liječenja i neizlječenja, i posljedično otpornosti bakterija na antibiotike.6 Probiotici mogu uticati na smanjenje rasta potencijalnih patogenih bakterija i mogu pomoći u prevenciji i smanjenju učestalosti pojave neželjenih dejstava u toku primjene antibiotika. Istovremena primjena antibiotika i probiotika tokom liječenja, može da smanji neželjene efekte primjene antibiotika kod djece. Dokazano je da probiotici nove generacije koji u svom sastavu imaju bakterijski soj Limosilactobacillus reuteri Protectis, mogu procentualno za 75% da smanje probavne smetnje.7

Šta je Limosilactobacillus reuteri Protectis? 

Probiotik nove generacije koji u svom sastavu ima Limosilactobacillus reuteri Protectis, bakterijski soj koji predstavlja dio normalne mikroflore mlijeka zdravih majki i jedini je probiotik izolovan iz majčinog mlijeka, nalazi se u sastavu proizvoda BioGaia®, švedske farmaceutske kompanije.

Limosilactobacillus reuteri predstavlja najčešće istraživanu vrsta probiotika. Na osnovu primjene   BioGaia proizvoda, sprovodeno je 224 kliničkih istraživanja na 17 980 pacijenata svih uzrasta. Rezultati istraživanja su objavljeni u brojnim eminentnim naučnim i stručnim časopisima.

BioGaia® probiotik nalazi se na tržištu Bosne i Hercegovine u obliku kapi za novorođenčad kao i kapi sa vitaminom D3, i u obliku tableta za žvakanje za djecu i odrasle.  BioGaia® kapi mogu se primjenjivati od 1. dana rođenja po 5 kapi dnevno i mogu smanjiti intenzitet i učestalost grčeva kod beba.8 

Za stariju djecu i odrasle BioGaia® probiotičke tablete za žvakanje su prijatnog osvježavajućeg okusa limuna, i roditeljima olakšavaju saradnju sa djetetom pri uzimanju probiotičkog proizvoda. Dovoljna je jedna tableta za žvakanje u toku dana.9 Preventivna primjena probiotika namjenjena je i za prevenciju diarelnog sindroma,koji može nastati kao očekivana neželjena  posledica upotrebe antibiotika, zbog dokazanog pozitivnog djelovanja na imunološki sistem djece i smanjenje broja mogućih neželjenih dejstava antibiotika.

Ovaj članak je sponzorisan od strane kompanije Ewopharma d.o.o. Sarajevo.

Reference:

1.Weizman Z et al. Effect of a probiotic infant formula on infections in child care centers: Comparison of two probiotic agents. Pediatrics 2005;115:5-9.

 1. Agustina R et al. Randomized trial of probiotics and calcium on diarrhea and respiratory tract infections in Indonesian children. Pediatrics

2012;129: e1155-e1164.

 1. Bischoff SC. “Gut health”:a new objective in medicine?. BMC Medicine 2011;9:24.
 2. Gutiérez-Castrellón P et al. Diarrhea in preschool children and Lactobacillus reuteri: a randomized controlled trial. Pediatrics 2014;133:4 e904-e909.
 3. Marteau AS et al. Potential of using lactic acidbacteria for therapy and immunomodulation inman. FEMS Microbiol Rev 1993; 12:207-20.
 4. Johnston BC et al. Probiotics for the prevention of pediatric antibiotic-associated diarrhea. Cochrane Database of Systematic Reviews 2007, Issue 2. Art. No.:CD004827. DOI: 10.1002/14651858. CD004827.pub2.
 5. Lionetti E et al. Lactobacillus reuteri therapy to reduce side-effects during anti-Helicobacter pylori treatment in children: a randomised placebo controlled trial. Aliment Pharmacol Ther.2006;24:1461-1468.
 6. Odobrena deklaracija BioGaia Protectis Baby
 7. Odobrena deklaracija BioGaia Protectis tablete

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave