Primjena probiotika i njihov povoljan uticaj na imunitet kod djece 

Autor: Stojanka Škorić, pedijatar, subspecijalista ishrane, Dom zdravlja Bijeljina

Izraz probiotik počeo se upotrebljavati  početkom 20. vijeka i ukazivao je na  zavisnost crijevne mikroflore od načina ishrane, kao i mogućnost  izmjene  crijevne flore  promjenom načina ishrane. Organizacija za hranu  i poljoprivredu  kao i Svjetska  zdravstvena organizacija  smatraju da su probiotici živi mikrorganizmi koji  se u organizam unose hranom   i imaju povoljan uticaj na zdravlje. U digestivnom traktu,probiotici konkurišu za iste receptore patogenim bakterijama, oslobađaju antimikrobna jedinjenja  i vrše nespecifičnu stimulaciju imunog sistema domaćina.

Uloga crijevne mikroflore na imunološki sistem čovjeka je značajna. Crijevna flora podrazumijeva zajednicu mikroorganizama (bakterije,virusi, gljivice) i većina ovih organizama se nalazi u debelom crijevu. Zdrava crijevna sluznica i zdrava crijevna mikroflora doprinose boljem imunitetu.

Djeca koja borave u kolektivnom smještaju češće obolijevaju od akutnih virusnih i bakterijskih infekcija. Manja djeca zbog nedovoljno razvijenog  imunološkog sistema  podložnija su  najčešće respiratorornim i digestivnim   infekcijama, a boravkom u vrtićima i školama i zbog kontakta sa većim brojem djece, povećava se učestalost infekcija.1

Dojenčad koja se hrane  majčinim mlijekom  imaju drugačiji sastav crijevne mikroflore u odnosu na dojenčad čiji je način ishrane dječijim mliječnim formulama. Nutritivni sastav majčinog mlijeka doprinosi kolonizaciji dobrih bakterija u digestivnom traktu, koje povoljno utiču na imunitet djeteta. Majčino mlijeko svojim nutritivnim sastavom poboljšava rast probiotičkih bakterija (lactobacillus), koje povoljno utiču na  učestalost i težinu kliničke slike proliva kod dojenčadi.2

Postoje dokazi da probiotici mogu povoljno uticati na zdravlje probavnog sistema kod djece.3

Pozitivni rezultati primjene probiotika Limosilactobacillus reuteri Protectis o mogućem uticaju na prevenciju bolesti kod djece su dokazani u tri kliničke studije:3,4,6

 • Značajno utiče na smanjenje broja dana trajanja infekcije  kod digestivnih i respiratornih infekcija
 • Smanjuje potrebu za primjenom antibiotika
 • Preventivna primjena L. reuteri Protectis utiče na smanjenje simptoma dijareje

procentualno za 32% 

Indikovana preventivna primjena probiotika L. reuteri Protectis može smanjiti troškove liječenja porodice i društvene zajednice.4 Neadekvantna i neracionalna upotreba antibiotika može da dovede do pojave neželjenih simptoma (povraćanje, proliv, nadimanje, bolovi u stomaku). Neželjena dejstva se javljaju kada neadekvatna primjena antibiotika naruši normalnu ravnotežu “dobrih” i “loših” bakterija u crijevnoj mikroflori i dovede do povećanog razmnožavanja ”loših” bakterija.5 Pojava neželjenih dejstava u toku primjene antibiotika može dovesti do prekida liječenja i neizlječenja, i posljedično otpornosti bakterija na antibiotike.6 Probiotici mogu uticati na smanjenje rasta potencijalnih patogenih bakterija i mogu pomoći u prevenciji i smanjenju učestalosti pojave neželjenih dejstava u toku primjene antibiotika. Istovremena primjena antibiotika i probiotika tokom liječenja, može smanjiti neželjene efekte primjene antibiotika kod djece.

Dokazano je da probiotici nove generacije koji u svom sastavu imaju bakterijski soj Limosilactobacillus reuteri Protectis, mogu procentualno za 75% da smanje probavne smetnje.7

Šta je Limosilactobacillus reuteri Protectis? 

Probiotik nove generacije koji u svom sastavu ima Limosilactobacillus reuteri Protectis, bakterijski soj koji predstavlja dio normalne mikroflore mlijeka zdravih majki i jedini je probiotik izolovan iz majčinog mlijeka, nalazi se u sastavu proizvoda BioGaia®, istoimene švedske farmaceutske kompanije. Limosilactobacillus reuteri predstavlja najčešće istraživanu vrsta probiotika. Na osnovu primjene   BioGaia proizvoda, sprovodeno je 224 kliničkih istraživanja na 17 980 pacijenata svih uzrasta. Rezultati istraživanja su objavljeni u brojnim eminentnim naučnim i stručnim časopisima.

BioGaia® probiotik nalazi se na tržištu Bosne i Hercegovine u obliku kapi za novorođenčad kao i kapi sa vitaminom D3, te u obliku tableta za žvakanje za djecu i odrasle. BioGaia® kapi mogu se primjenjivati od 1. dana rođenja po 5 kapi dnevno i mogu smanjiti intenzitet i učestalost grčeva kod beba.8 Za stariju djecu i odrasle BioGaia® probiotičke tablete za žvakanje su prijatnog osvježavajućeg okusa limuna ili narandže, i roditeljima olakšavaju saradnju sa djetetom pri uzimanju probiotičkog proizvoda. Dovoljna je jedna tableta za žvakanje u toku dana.9 Preventivna primjena probiotika namjenjena je i za prevenciju diarelnog sindroma,koji može nastati kao očekivana neželjena  posljedica upotrebe antibiotika, zbog dokazanog pozitivnog djelovanja na imunološki sistem djece i smanjenje broja mogućih neželjenih dejstava antibiotika.

Ovaj članak je sponzorisan od strane kompanije Ewopharma d.o.o. Sarajevo.

Reference:

1.Weizman Z et al. Effect of a probiotic infant formula on infections in child care centers: Comparison of two probiotic agents. Pediatrics 2005;115:5-9.

 1. Agustina R et al. Randomized trial of probiotics and calcium on diarrhea and respiratory tract infections in Indonesian children. Pediatrics

2012;129: e1155-e1164.

 1. Bischoff SC. “Gut health”:a new objective in medicine?. BMC Medicine 2011;9:24.
 2. Gutiérez-Castrellón P et al. Diarrhea in preschool children and Lactobacillus reuteri: a randomized controlled trial. Pediatrics 2014;133:4 e904-e909.
 3. Marteau AS et al. Potential of using lactic acidbacteria for therapy and immunomodulation inman. FEMS Microbiol Rev 1993; 12:207-20.
 4. Johnston BC et al. Probiotics for the prevention of pediatric antibiotic-associated diarrhea. Cochrane Database of Systematic Reviews 2007, Issue 2. Art. No.:CD004827. DOI: 10.1002/14651858. CD004827.pub2.
 5. Lionetti E et al. Lactobacillus reuteri therapy to reduce side-effects during anti-Helicobacter pylori treatment in children: a randomised placebo controlled trial. Aliment Pharmacol Ther.2006;24:1461-1468.
 6. Odobrena deklaracija BioGaia Protectis Baby
 7. Odobrena deklaracija BioGaia Protectis tablete

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave