Primjena Enterosgela u pedijatrijskoj populaciji 

Piše: dr Emina Karčić-Muračević, Kantonalna bolnica Zenica Odjel Pedijatrije

Enterosgel je inovativni oralni crijevni adsorbent (enterosorbent). Po sastavu je organosilicijev polimerni spoj porozne strukture. Temelji se na organskom mineralu s adsorpcijskom sposobnošću vezanja nekih toksičnih i štetnih tvari u crijevu (npr. endotoksini, enterotoksini), koje fizički veže na svoju površinu.

Zahvaljujući unaprijed određenim veličinama pora njegove strukture, Enterosgel djeluje kao „pametna spužva“ tj. selektivno, fizički na svoju površinu veže štetne tvari ( npr. endotoksini, enterotoksini) i omogućava njihovo uklanjanje stolicom. Ima ulogu uklanjanja mikroorganizama (bakterija i virusa), različitih toksina, alergena i drugih štetnih tvari. Sigurna je i učinkovita metoda, primjenjiva kod raznih bolesti. Može se primjenjivati i u kombinaciji s drugim oblicima liječenja. Selektivan je sa visokom moći apsorpcije štetnih materija iz digestivnog trakta, ne utiče na normalne metaboličke procese niti ihnibira normalnu crijevu floru. Ne apsorbira se u krvotok, ne adherira na sluznicu niti adsorbira normalnu mikrofloru. Ne uzrokuje crijevnu atoniju niti ima uticaj na peristaltičku aktivnost crijeva, ne smanjuje apsorpciju vitamina, minerala i hranjivih tvari. 

Uklanja se iz tijela stolicom i na taj način se uklanjaju adsorbirani toksini i štetne tvari, što može biti korisno za liječenje indiciranih stanja akutnog proljeva i kroničnog proljeva povezanog sa sindromom iritabilnog crijeva, smanjujući učestalost stolica i trajanje proljeva. Lijek se često koristi u djetinjstvu jer se veliki broj djece suočava sa proljevom, alergijama, infekcijama, manje rijetko sa trovanjima. Navedenoj patologiji osobito su često izložena djeca u vrtićima i školama. Bolesti koje izazivaju alergijske manifestacije obično se javljaju u prijelaznim godišnjim dobima (proljeće, jesen), dok se trovanja i proljevi češće javljaju tokom ljeta. To čini Enterosgel lijek koji je u potražnji i od koristi tokom cijele godine. 

Enterosgel pogodan je za primjenu u dječijoj populaciji starijoj od 1 godine. Našao je široku primjenu u pedijatrijskoj praksi kod akcidentalnih ili namjernih trovanja medikamentima, nutritivnih alergija, atopijskih dermatitisa, infektivnih proljeva uzrokovanih virusima ili bakterijam.  Navedene indikacije su bile indikacija primjene Enterosgela kod pacijenata hospitalizireanih na Odjelu pedijatrije KB Zenica. Kao rezultat primjene istoga u navedenim slučajevima, svjedočili smo skraćenju dužine simptomatologije i hospitalizacije pacijenata sa akutnom dijarejom, nutritivnim alergijama i medikamentoznim intoksikacijama. 

Preporučeno doziranje:

  • djeca uzrasta od 1-6 godina: 5g tri puta na dan (5g=1 čajna kašika)
  • djeca uzrasta 7-14 godina: 10g tri puta na dan (10g= 2 čajne kašike)
  • odrasli i djeca starija od 15 godina: 15-22,5g tri puta na dan (15g = 1 kesica ili 1 supena kašika).

Nakon uzimanja lijeka potrebno je popiti dovoljnu količinu tečnosti (200ml za odrasle i djecu iznad 7 godina; 50-100ml za djecu u dobi od 1-6 godina). Lijek se treba uzeti 1-2 sata prije ili poslije oborka, odnosno uzimanja lijekova. Kod akutnih stanja dužina trajanja liječenja je 3-5 dana, dok se kod horničnih stanja (proljeva) terapija može koristiti do 21 dan. Kada je riječ od kontraindikacijama, zabranjen je djeci sa individualnom netolerancijom na glavni sastojak, kod pacijenata sa crijevnom atonijom, te kod krvarenja u probavnom traktu i hirurških crijevnih opstrukcija.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave