Primjena Antimetila kod pacijenata sa gastrointestinalnim mučninama

Autor: dr. Jasmin Idrizović, specijalista interne medicine,Opća bolnica „Prim.dr. Abdulah Nakaš” Sarajevo

Mučnina ili nausea jeste nagon na prisilno izbacivanje želučanog sadržaja kroz jednjak i iz usta, odnosno, nagon na povraćanje želučanog sadržaja. To stanje je nešto što se bar ponekad desilo svima. Za mučninu bismo mogli reći da je to neugodan osjećaj, često praćen znojenjem, bljedilom i slabošću. Mučnina je uz povraćanje i nadutost jedna od najčešćih smetnji probavnog sistema zbog koje se pacijenti javljaju za liječničku pomoć. Vrlo često može da dođe i do povraćanja odmah nakon pojave tih simptoma. Povraćanje je izbacivanje želučanog sadržaja prouzrokovano nevoljnom kontrakcijom abdominalnih mišića. Najčešći uzroci mučnine i povraćanja su posljedica poremećaja izazvanog prejedanjem, preobiljem jake hrane, hrane na koju ste alergični, hrane koju vaš organizam ne trpi ili ste na drugi način na nju osjetljivi, infekcija želuca i crijeva, isticanje želučanog sadržaja prema gore (gastroezofagealni refluks), lijekovi, medicinski tretmani, jutarnje mučnine u trudnoći, bolest putovanja. Mučnina i povraćanje su simptomi mnogih bolesti, tako da ih treba shvatiti ozbiljno, jer mogu biti rani upozoravajući znaci ozbiljnijih zdravstvenih problema, kao što su upala slijepog crijeva, rak ili tumor, konzumiranje lijekova ili trovanje (posebno kod djece), čirevi na sluznici želuca ili u tankom crijevu. 

Može li se uticati na smanjenje mogućnosti pojave mučnine?

Mogućnost pojave mučnine može se smanjiti konzumiranjem hrane polako i u manjim količinama, te gutanjem dobro sažvakane hrane. Od davnina nam je poznato i učinkovito dejstvo đumbira na mučninu i povraćanje. Đumbir ima GRAS status što znači da je siguran za ljudsku upotrebu u prehrani i medicini. 

Kad potražiti ljekarsku pomoć?

Ako neobjašnjiva mučnina u želucu i povraćanje traju duže od 12h, povraćate krv, niste mokrili duže od 8h, osjećate bol u prsima, imate jaku glavobolju sa vrtoglavicom ili povišenom temperaturom, jake bolove u trbuhu, povraćate tri ili više puta u danu, treba potražiti pomoć doktora.

Mogućnosti liječenja mučnine i povraćanja  

Đumbir je poznat kao lijek protiv mučnine, a to je uistinu i dokazano na njegovim aktivnim komponentama: gingerol i shoagol. Rukovodeći se ovim znanjem, belgijska farmaceutska kompanija Tilman proizvela je lijek na bazi đumbira, te je na taj način olakšana njegova konzumacija. Brojna ispitivanja, u koja su bila uključena djeca, odrasli i trudnice su pokazala efikasnost đumbira. Aspekt sigurnosti primjene đumbira je također često ispitivan.

Primjenu đumbira za smanjenje mučnine u trudnoći preporučuju i udruženja i institucije: Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), Američko udruženje ginekologa i akušera (ACOG), Američko udruženje porodičnih ljekara (AAFP), Nacionalni zdravstveni institut Velike Britanije (NHS), Institut za kliničku izuzetnost Velike Britanije (NICE). 1-5

Na tržištu Bosne i Hercegovine imamo farmaceutski oblik đumbira pod nazivom Antimetil, 36 obloženih tableta, poznatog belgijskog proizvođača biljnih preparata Tilman. 6

Antimetil tablete su sitne i lagane za gutanje. Svaka tableta sadrži 50 mg standardizovanog suhog ekstrakta đumbira, što je jednako količini od 500 mg đumbira u prahu. Ovaj preparat je registrovan kao dodatak prehrani te ga u apotekama možete kupiti bez recepta. Doza Antimetil-a koja se preporučuje za djecu od 3-5 godina 1 tableta, 1-2 puta dnevno (najviše 2 tablete), za djecu od 6 do 11 godina 1 tableta, 1-4 puta dnevno (najviše 4 tablete), odrasli i djeca starija od 12 godina 2 tablete dnevno (najviše 8 tableta) i trudnice 1 tableta ujutru i popodne (najviše 2 tablete).

Ovaj članak je sponzorisan od strane kompanije Ewopharma d.o.o. Sarajevo.

  Reference:

  1. WHO Regional Office for Europe’s Health Evidence Network. What is the effectiveness of Antenatal care? December 2005. 
  2. The American College of Obstetricians and Gynecologists. ACOG Practice Bulletin. Clinical Management Guidelines for Obstetricians-Gynecologists; No. 52, April 2004.
  3. American Academy of Family Physicians. Ginger: An Overview.2007; 75: 1689 – 1691. www. aafp.org/afp. 
  4. NHS. Nausea and morning sickness. 2015. http://www.nhs.uk/conditions/pregnancy-and-baby/pages/morning-sickness-nausea.aspx 8
  5. NICE.Antenatal care. NICE guidelines CG 62. Marec 2008. http://www.nice.org.uk/guidance/cg62/chapter/1-guidance#management-of-common- symptoms-ofpregnancy
  6. Odobrena deklaracija Antimetil, Federalno ministarstvo zdravstva, april 2015.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave