Prevencija i liječenje urinarnih infekcija

Piše: mr ph. Adna Šabić

Sigurno ste bar jednom u životu osjetili peckanje pri mokrenju, težinu i pritisak u mjehuru.  Riječ je o urinarnoj infekciji. To je vrlo učestala tegoba koja nastaje kada mikroorganizmi koji inače žive u urogenitalnom traktu i crijevima dospiju u mokraćni mjehur.  Više od 90% svih mokraćnih infekcija uzrokuje bakterija Escherichia coli, koja se prirodno nalazi u vašim crijevima. Urinarne infekcije puno češće pogađaju žene jer nepoželjne bakterije lakše ulaze u ženski mjehur zbog puno kraće mokraćne cijevi. Infekcija se najčešće javlja kod djevojaka koje su tek stupile u spolne odnose te kod žena u menopauzi.

Koji su preporučeni medicinski tretmani?

Terapija urinarnih infekcija antibioticima je ograničena. Mnogi već kod prvih znakova urinarnih infekcija odmah posegnu za antibiotikom. Međutim postoje brojni razlozi zbog kojih biste trebali izbjegavati antibiotike, kao što su: njihovo pretjerano korištenje doprinosi pojavi tzv. superbakterija, koje su otporne na antibiotike, antibiotici uništavaju i loše i dobre bakterije u vašem organizmu, a mogu uzrokovati dijareju i druge probavne tegobe koje mogu izazvati vrlo neugodne nuspojave i uzrokovati opasne alergijske reakcije, antibiotici slabe organizam te smanjuju imunitet, pogotovo kod djece. Poznato je da na urinarne infekcije najbolje djeluju biljke kao što su uva i breza.

URANTIS

Urantis je inovativni dodatak prehrani sa D-manozom i ekstraktima medvjetke, bijele breze i žutike, razvijen za zaštitu i normalnu funkciju urinarnog trakta. Urantis pomaže u farmakološkom liječenju antibioticima I antisepticima, te ima blagotvorno preventivno djelovanje protiv recidiva bakterijskog cistitisa. Urantis sadrži D-manozu koja djeluje tako da veže štetne bakterije koje se izbacuju iz mokraćnog mjehura prilikom mokrenja. Pored D-manoze, Urantis sadrži i uvu, žutiku i bijelu brezu koji na prirodan način mogu doprinijeti fizičkoj dobrobiti urinarnog trakta. Urantis ne sadrži gluten i laktozu, tako da je pogodan i za vegane.

Najnovija istraživana su pokazala da je efikasnost Urantisa 50% bolja u odnosu kombinaciju D-manoze sa brusnicom. 

Urinarne infekcije su lako rješive, ali ne treba ih olako shvatati, jer neadekvatnim liječenjem mogu dovesti do brojnih komplikacija, a nerijetko su i samo upozorenje na postojanje neke druge teže bolesti. Kod zanemarenih slučajeva liječenje je često dugotrajno i naporno, pa je bolje uz pomoć navedenog preparata pokušati izbjeći pojavu te česte i neugodne bolesti

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave