Prevencija i liječenje putničke dijareje-savjeti ljekara

Piše:  Dr.med.sc Adnan Aljukić, spec. urgentne medicine, JZU Dom zdravlja Lukavac

Proljeće i ljeto su periodi godine kada često putujemo. Pored izbora same destinacije putovanja i pakovanja naših kofera, uobičajeno je i da sa sobom ponesemo malu „putnu” apoteku, kako bismo sa putovanja sačuvali samo lijepe uspomene. Najčešći problem na putovanjima predstavlja putnička dijareja.  Putnička dijareja je dijareja koja se javlja u toku ili kratko nakon putovanja. Uzrokovana je konzumiranjem hrane ili pića koji često sadrže određene bakterije ili  viruse, rjeđe druge mikroorganizme. 

Bakterije koje najčešće uzrokuju putničku dijareju su: Escherichia coli (E. coli), Campylobacter jejuni, neke vrste Salmonella i Shigella. Česti uzročnici putničkih dijareja su i virusi, u prvom redu rota i adeno virusi. 

Dijareju obično prate grčevi, tzv. kolike, mučnina, povraćanje, povišena tjelesna temperatura i opšta slabost organizma. Simptomi se mogu pojaviti i sedam dana nakon povratka sa puta. 

Ako dijareja potraje duže od pet dana, obavezno se trebamo obratiti ljekaru, jer možda je dijareja  znak nekog drugog ozbiljnijeg oboljenja. Simptomi dijareje su znatno teži kod malog djeteta, mogu da izazovu teške dehidratacije koje zahtijevaju intravensku nadoknadu tečnosti, a samim tim i prijem djeteta u bolnicu. Za potpuni oporavak sluznice tankog crijeva nakon ovih infekcija potrebno je nekada i do dvije sedmice, u zavisnosti od težine kliničke slike. 

Savjet svim putnicima za prevenciju i liječenje putničke dijareje jeste primjenjivati probiotike. Osobe sklone stomačnim problemima bi trebalo da krenu sa primjenom probiotika nekoliko dana prije polaska na put.  BioGaia probiotici predstavljaju rješenje za stomačne probleme, kako kod djece tako i kod odraslih i trudnica, i postoje u obliku kapi, kao i tableta za žvakanje. Rezultati nedavnih studija pokazuju da je primjena BioGaia Protectis® učinkovita kod djece i kod odraslih, u tretmanu gastroenteritisa. 

12-sedmična studija kod djece starosti 4-10 mjeseci je pokazala da su djeca, koja su primjenjivala probiotike, imala značajno manje dana sa akutnom dijarejom, u poređenju sa djecom iz kontrolne grupe.1 Slična studija kod odraslih koja se provodila u većem radnom kolektivu je pokazala da se broj dana bolovanja reducirao za 55% u grupi odraslih koji su primjenjivali BioGaia Protectis® u poređenju sa kontrolnom grupom.2

Bilo bi poželjno početi sa primjenom BioGaia kapi, kod djece, dva do tri dana prije polaska na put u dozi od samo 5 kapi dnevno. Time smanjujete rizik od pojave stomačnih tegoba. Ako se ipak desi da dijete dobije dijareju, nastavite sa primjenom kapi do pet dana nakon prestanka simptoma.  Za stariju djecu možete primijeniti BioGaia tablete za žvakanje, koje su prijatnog osvježavajućeg okusa limuna i značajno roditeljima olakšavaju saradnju sa djetetom po pitanju uzimanja samog probiotičkog proizvoda. Dovoljna je samo jedna tableta u toku dana.3 Dijareja kod odraslih se uglavnom javlja konzumiranjem nedovoljno termički obrađene hrane, upotrebom neispravne vode za piće ili leda koji je od nje napravljen. Kod pojave dijareje, preporučena dnevna doza BioGaia Protectis® tableta za žvakanje je jedna do dvije tablete.3

BioGaia sadrži Limosilactobacillus reuteri Protectis®, bakterijski soj koji predstavlja dio mikroflore mlijeka zdravih majki i jedini je probiotik izolovan iz majčinog mlijeka, a nalazi se u proizvodu BioGaia®, švedske farmaceutske firme. 

  1. reuteri Protectis® je jedna od najviše istraženih vrsta probiotika, posebno kod mladih osoba. Do sada je sprovedeno 217 kliničkih istraživanja sa BioGaia probioticima, u koja je bilo uključeno više od 18.000 ispitanika svih uzrasta. Rezultati istraživanja su objavljeni u brojnim naučnim i stručnim časopisima.  

Pored BioGaia probiotika pobrinite se da kod sebe imate i lijekove za skidanje povišene tjelesne temperature (antipiretike), koje treba davati u zavisnosti od tjelesne težine djeteta, tj. u skladu sa preporukama ordinirajućeg pedijatra. Ostali lijekovi koje treba da pripremite su: lijekovi protiv mučnine u vožnji (daju se kod odraslih i starije djece), lijekovi protiv alergija, tablete ili sprej za dezinfekciju grla i sredstvo za dezinfekciju površinskih rana. Tako će Vaša “putna “ apoteka biti kompletirana, a Vi spremni da spokojno  uživate u zasluženom odmoru.

Ovaj članak je sponzorisan od strane kompanije Ewopharma d.o.o. Sarajevo.

Reference:

  1. Weizman Z, Asli G, Alsheikh A. Effect of a probiotic infant formula on infections in child care centers: comparison of two probiotic agents. Pediatrics. 2005 Jan;115(1):5-9. 
  2. Increasing work-place healthiness with the probiotic Lactobacillus reuteri: A randomised, double-blind placebo controlled study. Py Tubelius, Vlaicu Stan and Anders Zachrisson. Environmental Health: A Global Access Science Source 2005, 4:25 doi:10.1186/1476-069X-4-25. 
  3. Odobrena deklaracija BioGaia Protectis tablete

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave