Prevencija i liječenje kolika kod beba

PREVENCIJA I LIJEČENJE KOLIKA KOD BEBA- EASYCOL BABY

Piše: mr.ph. Vahid Bećirović, Alvead pharm

Grčevi kod bebe su uobičajeni, periodični napadi bola u trbuhu koji često pogađaju bebu u prvih nekoliko mjeseci života. Grčevi nisu bolest niti simptom, ali znaju stvarati nelagodu bebi i roditeljima. Pojavljuju se već nakon par sedmica po rođenju i traju skoro do 6. Mjeseca života.

Zašto bebe imaju grčeve?

Neki od razloga nastanka kolika su: nedovoljno zero probavni sistem, nepodnošenje mliječnog šećera, odgovor na vanjske stimulanse. Problem nastaje zbog nedovoljne količine enzima koji probavljaju laktozu, odnosno mliječni šećer. U crijevima bebe se stvaraju plinovi koji uzrokuju nadutost i grčeve. 

Simptomi kolika i kako ih prepoznati?

Učestao, neutješan plač koji traje dugo, napetost i tvrd trbuščić u prvim mjesecima bebinog života ukazuje na dojenačke kolike. Iako su uobičajena pojava, mnoge majke panično pokušavaju pronaći rješenja kako bi smanjile grčeve i smirile dijete. Dojenačke kolike ima svako četvrto dijete, a javljaju se već nakon par sedmica života. Trbuščić djeteta je nadut.

Beba sigurno ima grčeve ako neutješno plače, ne može se umiriti i savija noge. Također se javlja crvenilo u licu i prisutna je napetost. 

Kakav je uticaj kapi protiv grčeva kod beba?

Preporučeno rješenje za ovu situaciju je upotreba laktaze kako bi se pojačalo enzimatsko djelovanje na laktozu. Pojačano enzimatsko djelovanje na laktozu pomaže probavljanje mlijeka i smanjuje osjećaj nelagode i posljedične epizode neutješnog plača.

ŠTA JE EASYCOL BABY+ ?

Easycol BABY je enzim laktaze kao dodatak prehrani s djelovanjem samo na mlijeko. Easycol BABY može se koristiti s majčinim mlijekom i formulom za novorođenčad za poboljašnje procesa probave laktaze kao kompenzacija za prolazni nedostatak enzima laktaze tokom prvih mjeseci života. Easycol BABY je prirodno i neškodljivo rješenje koje ublažava osjećaj nelagode i posljedične epizode neutješnog plača.

Easycol BABY je proizvod koji djeluje samo na laktozu majčinog mlijeka ili formulu za novorođenčad koje organizam ne apsorbira. Easycol BABY (enzim laktaze) razlaže laktozu na dva prosta šećera, galaktozu i glukozu, i na taj način doprinosi boljoj probavi mlijeka.  Naučne studije su pokazale da bebe hranjene mlijekom obrađenim enzimom laktaze pokazuju značajno smanjenje trajanja plača, kao rezultat poboljšanja procesa probave mlijeka.

Easycol BABY je neškodljiv proizvod i može se koristiti od prvog dana života. Nelagoda zbog loše probave laktoze obično nestaje prirodnim putem nakon 4
mjeseca života, jer tijelo razvije bolji kapacitet za proizvodnju endogene laktaze.U tom periodu počinje prvo uvođenje polu-čvrste hrane u bebinu ishranu (kaše i
supe). 

Easycol BABY+® se može koristiti s majčinim mlijekom ili formulom za novorođenčad.

S majčinim mlijekom:

Ekstrahirano mlijeko: Dodati 5 kapi direktno u mlijeko i dobro promiješati.

Laktacija: Dodati 5 kapi u kašičicu za kafu i unijeti direktno u usta bebi prije dojenja.

Sa formulom: 

Dodati 5 kapi direktno u mlijeko i dobro promiješati. Easycol BABY ne mijenja ukus mlijeka i može se dodavati u vruće ili hladno mlijeko. U slučaju unaprijed pripreme flašice za hranjenje, samo dodati 4 kapi Easycol BABY  i čuvati u frižideru ne duže od 4 sata.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave