Prevencija i liječenje kolika kod beba – easycol baby

Grčevi kod beba su uobičajeni periodični napadi bola u trbuhu. Obično se javljaju između 2-4 nedjelje života. Javljaju se podjednako kod beba koje doje ili se hrane adaptiranom mliječnom formulom. Kliničke studije su pokazale da je prolazni nedostatak enzima laktaza jedan od glavnih faktora u nastanku crijevnih grčeva (kolika) kod beba.

Laktaza je prirodni enzim koji se proizvodi u tankom crijevu. Ona ima važnu ulogu u procesu hidrolize laktoze, tj. podjele šećera, koji se može naći u mlijeku, na dvije komponente: glukozu i galaktozu, kako bi mogao biti apsorbiran u organizmu tokom procesa probave. Smatra se da do 60% beba koje su zdrave imaju problem sa crijevnim grčevima. 

Šta se dešava kada se ne probavi sva laktoza?

Tokom prvih mjeseci života, neke bebe imaju poteškoća s probavom laktoze u mlijeku jer jedan dio nije hidroliziran. 

Ta laktoza koja nije hidrolizirana bit će pod djelovanjem crijevnih bakterija koje ulaze u proces fermentacije, što dovodi do proizvodnje i akumulacije gasa, praćeno epizodama kisele dijareje.

Kako znamo da beba ima grčeve?

Zdrava beba iznenada počinje da plače bez poznatog razloga uz istovremeno:

  • grčenje, 
  • privlačenje nožica ka stomaku,
  • crvenilo lica i 
  • grčenje šačica.

Takvi napadi su iznenadni, obično u kasnim popodnevnim i večernjim satima. 

Stomačić je napet i osjetljiv. 

Napad može trajati satima i obično prestaje nakon stolice, ispuštanja vjetrova ili zbog iscrpljenosti bebe.

Šta poduzeti u situaciji kada beba ima grčeve?

Preporučeno rješenje za ovu situaciju je upotreba laktaze kako bi se pojačalo enzimatsko djelovanje na laktozu. Pojačano enzimatsko djelovanje na laktozu pomaže probavljanje mlijeka i smanjuje osjećaj nelagode i posljedične epizode neutješnog plača.

EASYCOL BABY+ kapi

Easycol baby+ kapi za razliku od drugih preparata koji se preporučuju kod crijevnih grčeva kod beba sadrži prirodni enzim laktozu koji djeluje samo na mlijeko. Easycol baby može se koristiti s majčinim mlijekom i formulom za novorođenčad za poboljšanje procesa probave laktaze kao kompenzacija za prolazni nedostatak enzima laktaze tokom prvih mjeseci života. Easycol BABY je prirodno i neškodljivo rješenje koje ublažava osjećaj nelagode i posljedične episode neutješnog plača. Easycol BABY razlaže laktozu na dva prosta šećera : galaktozu i glukozu, te na taj način doprinosi boljoj probavi mlijeka. 

Naučne studije su pokazale da bebe hranjene mlijekom obrađenim enzimom laktaze pokazuju značajno smanjenje trajanja plača, kao rezultat poboljšanja procesa probave mlijeka. Easycol BABY je neškodljiv proizvod i može se koristiti od prvog dana života.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave