Preuranjena menopauza kao uzrok ženske neplodnosti

Preuranjena menopauza (premature ovarian failure – POF) naziv je kojim se označava dijagnoza kod žena kod kojih menstrualni ciklus prestaje prije 40. godine života.

Osnovnu razliku među ženama s POF-om i onih u menopauzi čini činjenica kako žene s POF-om mogu imati povremene ovulacije, te u 8 do 10% slučajeva mogu zatrudnjeti. Žene u menopauzi to pak ne mogu.

Preuranjena menopauza razvija se postupno, tijekom nekoliko godina pri čemu simptomi najčešće ostaju neprimijećeni ne samo od strane žene, već i nadležnog liječnika. Razdoblje u kojem se javlja rana insuficijencija jajnika varira od 18. do 40. godine života žene pa akutni simptomi karakteristični za menopauzu u slučaju POF-a najčešće izostaju. Jedan od najčešćih simptoma jest poremećaj menstrualnog ciklusa u obliku neredovitih krvarenja, te skraćenih i manje obilnih ciklusa.

Uzroci

Preuranjena menopauza uglavnom se pojavljuje prirodno. Nastaje kao posljedica preuranjenog prestanka djelovanja jajnika, što podrazumijeva ili prestanak proizvodnje jajašaca ili hormona koji su potrebni da bi do ovulacije došlo. Kod čak 90% žena uzrok nastanka nije poznat.

U ostalih 10% čimbenici su genetske prirode, posljedica kirurških zahvata ili kemoterapije te autoimuni i kromosomski poremećaji.

Dijagnoza se postavlja na temelju hormonskog statusa, odnosno kod žena s POF-om vrijednosti gonadotropina FSH i LH su visoke, dok je vrijednost estradiola niska.

Za sada se smatra kako proces preuranjene menopauze nije moguće vratiti u suprotnom smjeru, a jednom kad započne liječenje je simptomatsko.

Više na:http://www.roda.hr/

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave