Prehrana dojenčadi

Piše: Prim.dr. Vasva Botonjić, spec. pedijatar, zaposlena u Kantonalnoj bolnici „dr.Irfan Ljubijankić“ na Odjelu za dječje bolesti u Bihaću.

Dojenje je od neprocjenjivog značaja za fizičko i psihičko zdravlje majke i djeteta. Dojenjem se obezbijeđuju svi nutrijenti za pravilan rast i razvoj dojenčeta!

Faktori uspješne laktacije:

 • Uspostavljanje nježnog i toplog odnosa između majke i novorođenčeta
 • Dovoljno vremena za odmor i podrška okoline
 • Raznovrsna i redovna ishrana uz pravilnu suplementaciju
 • Unos dovoljne količine tečnosti (poželjno 2-2,5 l/dan)

Humana pruža podršku dojenju, u vidu Humana čaja za dojilje kojeg čini izbalansirana mješavina biljnih ekstrakata i voća. 

Humana čaj za dojilje Ima blagi galaktoreični efekat, povećava stvaranje i lučenje mlijeka. Pruža podršku majkama da uspostave i održe laktaciju. Ekstrakt i ulje ploda komorača  su posredna dodatna vrijednost ovog čaja – ublažavanje grčeva kod beba koje su na podoju. 

Optimalna ishrana novorođenčeta  započinje majčinim mlijekom ili, ukoliko to nije moguće, adaptiranim formulama. ESPGHAN i AAP preporučuju prirodnu ishranu najmanje 4-6 mjeseci, a koliko god majka može, a dijete želi. Prirodna ishrana ima brojne nutritivne i ne-nutritivne prednosti, među kojima se posebno ističe prevencija infekcija, gojaznosti, dijabetesa, kao i pravilno uspostavljanje oralne tolerancije. Kravlje mlijeko ne zadovoljava fiziološke nutritivne potrebe dojenčeta i malog djeteta! Uvođenje kravljeg mlijeka treba odložiti najkasnije do 3 godine života . Visokoadaptirane početne i prelazne mliječne formule su adekvatna zamjena za majčino mleko i kao takve će obezbijediti pravilan razvoj dojenčeta koje nije u mogućnosti da dobije ovaj „zlatni standard“!  Humana 1 je početno mlijeko za dojenčad kojim se beba hrani od rođenja do navršenih 6 mjeseci. Može se koristiti kao dohrana ili zamjena za majčino mleko. U sastavu sadrži proteine, laktozu, mješavinu biljnih ulja, vitamina i minerala u količini shodno uzrastu prema najnovijim EFSA preporukama i smjernicama. Humana 1 je bogata i prebiotskim vlaknima – GOS, LCP – omega 3 i omega 6 masne kiseline, nukleotidima koji su odlična podrška imunitetu. Bez glutena i skroba. Na tržištu se jedino u Humani gvožđe može naći u obliku u bisglicinata koji je nježan za bebin stomak i ima bolju bioraspoloživost. 

Standardne adaptirane formule:

 • Humana 1, Humana 2, Humana My Little Heroes 3, Humana 4 Junior

Specijalne Expert formule

 • Humana 0- za prematuruse sa porođajnom težinom > 1800g, terminsku dojenčeta sa malom porođajnom težinom   (> 1800g)
 • Humana AC- primjena od rođenja kod dojenčadi sa infantilnim kolikama, problemom varenja praćenim nadimanjem, zatvorom. Zbog svog posebnog sastava, Humana AntiColic se veoma dobro podnosi, dobrog je ukusa i sadrži sve neophodne hranljive i gradivne materije za zdrav razvoj.
 • Humana AR- specijalna mliječna formula za dojenčad sa povećanim vraćanjem želudačnog sadržaja. Humana AR  (anti-regurgitaciona formula) je specijalna mliječna formula za potrebe ishrane kod povećanog vraćanja želudačnog sadržaja (regurgitacije tj. bljuckanja). Sadrži novu aktivnu komponentu preželatinizirani kukuruzni skrob
 • Humana HN  je mliječna formula za osnovnu ili dodatnu ishranu u slučaju dijareja, kod dojenčadi, djece i odraslih. Humana HN (HEILNAHRUNG = ljekovita hrana) sadrži sve minerale, elemente u tragovima i vitamine u količinama koje odgovaraju potrebama osobe sa dijarejom i može se, nakon konsultacije sa ljekarom, koristiti duži vremenski period kao ekskluzivna hrana za bebe. Obogaćena je aktivnim sastojkom – prebiotikom koji pozitivno utiče na razvoj normalne crijevne flore (bifidogeni efekat). 
 • Humana SL- specijalna formula na bazi soje za dojenčad  i malu djecu koja su intolerantna na proteine i/ili laktozu iz mlijeka. Humana SL se može koristiti od rođenja kao jedina početna formula za ishranu dojenčadi do 6 mjeseci starosti ili kao dio raznovrsne ishrane kod dojenčadi starije od 6 mjeseci i male djece. Humana SL je nutritivno je podjednako vrijedna kao i odgovarajuće mliječne formule.
 • Humana Elektrolyt banana i komorač- sredstvo za oralnu rehidraciju sa ukusom komorača ili banane

Specijalne Expert formule

Elektrolyt Humana

Humana čaj za dojilje

Humana mlijeko za laku noć

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave