PREGNATOL MULTI + ACTIVE FOLATE

Trudnoća je važno vrijeme. Vrijeme za brigu o sebi, svom zdravlju, zadovoljstvu i sreći. Vrijeme za radosno isčekivanje i detaljno planiranje. Jer posvećujući se sebi, mama sanja i o svojoj bebi. Zato smo za vas pripremili sve što je neophodno za zdravu trudnoću.

Pregnatol Multi + Active Folate sadrži 20 nutrijenata, pažljivo odabranih i prilagođenih povećanim potrebama tijekom trudnoće i razdoblja dojenja, kako bi se osigurao zdrav rast i razvoj fetusa i novorođenčeta. Namijenjen je trudnicama i dojiljama, a primjena se savjetuje tokom cijele trudnoće i perioda dojenja.

QUATREFOLIC® (AKTIVNI FOLAT)

ŠTA JE FOLAT?

Folat i folna kiselina su suštinski iste stvari. Razlika je u tome što je folat so folne kiseline i to je oblik u kome se ona i prirodno nalazi u namirnicama. Folna kiselina je hemijski, sintetski oblik. Folat spada u grupu vitamina B i ima izuzetno značajnu ulogu u organizmu, posebno u toku trudnoće.

IZVORI FOLNE KISELINE

Folna kiselina u obliku folata se prirodno nalazi u namirnicama poput voća i zelenog povrća (npr. kelj, brokoli, španać), ali se vrlo lako može uništiti kuhanjem ili drugom termičkom preradom. U namirnicama se dodatno nalazi u jako maloj količini, pa je posebno tijekom trudnoće neophodno da se nadoknadi putem suplemenata. Unos u obliku folata (identičan oblik kao u hrani) je mnogo bolji od unosa hemijski sintetisane folne kiseline iz više razloga. Najvažniji je što se na taj način postiže mnogo bolja apsorpcija i iskorištavanje.

ULOGA FOLNE KISELINE U TRUDNOĆI

Folna kiselina ima izuzetno važnu ulogu tijekom trudnoće u metaboličkim funkcijama u ćeliji:

Sintezi genetskog materijala (RNK i DNK), kao i “popravci” DNK procesa vezano za genetski materijal, centralni u održavanju integriteta genetskog materijala (genoma) i ćelija u tijelu. Učestvuje u mnogim vitalnim biološkim procesima. Folna kiselina je naročito važna tijekom bržeg dijela i rasta ćelija, kao što je upravo period trudnoće kada fetus raste.

NEDOSTATAK FOLNE KISELINE U TRUDNOĆI

Nedostatak folne kiseline u trudnoći je faktor rizika za razvoj širokog spektra oboljenja kao što su anemija, depresija, komplikacije u trudnoći i nastanak oštećenja neuralnih cijevi kod fetusa. Nedostatak folata utječe na stvaranje homocisteina koji može poremetiti sintezu genetskog materijala (DNK) i pravila razvoja fetusa. Usljed toga može doći do komplikacija u trudnoći, kao što su defekti neuronske cijevi. Zbog toga je dopuna tijekom cijele trudnoće neophodna za zdrav razvoj fetusa i zdravu trudnoću. Značaj odgovarajućeg unosa folata tijekom trudnoće jedno je od najvažnijih nutritivnih otkrića!

Preporučen unos folne kiseline tokom trudnoće:

Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) preporučuje unos 600 µg folne kiseline dnevno.

Preporučuje se primanje 600 µg dnevno 12 tjedana prije planirane trudnoće, tijekom cijele trudnoće i tijekom dojenja.

ŠTA JE QUATREFOLIC®

Quatrefolic® je prirodni, aktivni oblik folne kiseline, u obliku prirodne glukozaminske soli, koja se i prirodno nalazi u našem organizmu. Sintetski oblik, folna kiselina, slabije se apsorbuje i iskorištava u organizmu, a neke žene ne mogu uopće iskoristiti!

Potvrđeno je da kod 30 – 50% žena (u zavisnosti od zemlje) uopće ne dolazi do aktiviranja i iskorištavanja folne kiseline u organizmu, jer one nemaju enzim koji je aktiviran. Ova unijeta folna kiselina ostaje da slobodno cirkuliše u krvi, potencijalno izazivajući neželjene efekte i za mamu i za bebu.

VITAMIN B12

Vitamin B12 ima izuzetno značajnu ulogu za normalnu funkciju mozga i živčanog sustava. Uključen je u formiranje crvenih krvnih zrnaca – ona se ne mogu pravilno stvarati i umnožavati bez vitamina B12. Izuzetno je značajan za stvaranje genetskog materijala i reguliranje DNK. Ima ulogu u sintezi masnih kiselina i energetskom metabolizmu, a metabolizam svake stanice u tijelu zavisi od vitamina B12. Vitamin B12 omogućava oslobađanje energije i pomaže apsorpciju folne kiseline. Folna kiselina ne ide bez vitamina B12, usko su povezani!

Aktivni oblici vitamina B12 – OBLIK JE VAŽAN!

Najčešći oblik vitamina B12 u vitaminskim proizvodima je cijanokobalamin. To je neaktivan oblik vitamina B12. Da bi se iskoristio on se u organizmu prvo mora aktivirati. Prilikom aktivacije oslobađa se molekul cijanida, koji je štetan. U proizvodu Pregnatol Multi + Active Folate nalaze se dva oblika vitamina B12 – metilkobalamin i adenozilkobalamin. Ovo su aktivni oblici i zato ih organizam odmah koristi bez ikakvog štetnog oslobađanja molekula. Zbog izuzetno važnih uloga preporučuje se unos vitamina B12 tijekom trudnoće, zajedno sa folnom kiselinom. Najbolje se koriste zajedno ako su već u aktivnim oblicima!

HOLIN

Holin spada u esencijalne nutrijente. Njegova osnovna uloga je sudjelovanje u metabolizmu i transportu masti, u procesima metilacije i u sintezi neurotransmitera acetil-holina. Izuzetno je značajan za normalan razvoj središnjeg živčanog sustava fetusa, za razvoj memorije i intelektualnih sposobnosti.

MAGNEZIJUM

Magnezijum je esencijalni nutrijent i spada u makroelemente. Neophodan je za funkcioniranje preko 300 enzima uključenih u katabolizam ugljenih hidrata i proteina, sintezu masnih kiselina, aktivnost mRNK. Također je važan za smanjenje umora i iscrpljenosti, kao i normalno funkcioniranje mišića i nervnog sustava.

VITAMIN C

Vitamin C (L-aksorbinska kiselina) je najvažniji hidrosolubilni vitamin, antioksidans i snažan redukujući agens koji štiti stanice od oksidativnih oštećenja. Neophodan je i za normalnu funkciju desni, zuba, hrskavice, kostiju, kože i krvnih sudova. Vitamin C povećava apsorpciju gvožđa u organizmu i smanjuje umor i iscrpljenost.

Željezo

Želejzo je esencijalni element za proces disanja i prijenos kisika u organizmu. Izuzetno je važan za procese ćelijske diobe i sintezu DNK, kao i za normalno formiranje crijvenih krvnih zrnaca i hemoglobina.

VITAMIN D

Vitamin D pripada grupi liposolubilnih vitamina. On pomaže organizmu da apsorbuje i koristi kalcij i fosfor, što je značajno za normalnu mineralizaciju kostiju, ali i homeostazu kalcijuma u serumu i sprečavanje hipokalcemijske tetanije (grčeva) mišića. Vitamin D je neophodan i za proces ćelijske diobe.

JOD

Jod je esencijalni nutrijent, neophodan za funkcioniranje štitne žljezde i sintezu tireoidnih hormona. Zbog izuzetno važne uloge tijekom trudnoće i dojenja, potrebe za jodom značajno su povećane u ovom periodu.

CINK

Doprinosi normalnoj sintezi proteina, DNK i normalnoj plodnosti i reprodukciji.

HROM

Hrom doprinosi normalnom metabolizmu makronutrijenata i održavanju nivoa glukoze u krvi.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave