Pravilna ishrana i suplementacija za vrijeme trudnoće

Trudnicama je potrebno više proteina za izgradnju ćelija i “proizvodnju” hormona za rast bebe.

Piše: Dr. Petrović Popadić, ginekolog-akušer, subspecijalista fertiliteta i steriliteta

Biografija: Dr. Petrović Popadić, ginekolog-akušer, subspecijalista fertiliteta i steriliteta zaposlena u JZU Bolnica Trebinje. Autorica I koautor brojnih publikacija. Članica je Udruženja doktora medicine Republike Srpseke.

Pravilna ishrana u trudnoći veoma je važna. Potrebno je da se pridržavate preporuka o zdravoj ishrani te ćete tako smanjiti rizik od urođenih anomalija, obezbijediti bolje uslove za razvoj mozga kod ploda kao i povećati vjerovatnoću da će beba imati optimalnu težinu na porođaju. Ako je ishrana pravilna povećaćete šanse da Vaše dijete bude zdravije kada odraste.

U  Vama se razvija jedno nježno biće. Vaša beba će se sigurno roditi zdrava. Na to možete i sami da utičete tako  što ćete se pravilno hraniti.

Izbjegavajte prezačinjeno, preslano, slatkiše, cigarete, alkoholna pića. Preporuka je da pijete dvije litre tečnosti dnevno, uglavnom vode.

Uvidjećete koliko ćete se bolje osjećati ukoliko se budete pravilno hranile i pile dovoljno tečnosti. Na taj način možete da utičete na bezbjedniju trudnoću (da izbjegnete neke komplikacije kao npr. anemiju ili preeklampsiju koje se javljaju kod loše uhranjenih trudnica). Takođe, umanjiće Vam se neke neprijatne pojave vezano s trudnoćom: jutarnje mučnine, zatvor (opstipacija), bićete emocionalno stabilnije (dobra ishrana može da ublaži nagle promjene raspoloženja); veće su šanse da se porodite u očekivanom terminu (kod žena koje se dobro hrane rjeđe se javlja prijevremeni porođaj), a ne zaboravite da se dobro ishranjen organizam brže i lakše oporavlja, a brže ćete se osloboditi i viška kilograma koje ste dobili u trudnoći.

Snaga volje je važna naročito dok ste trudni! Pa ipak, svi mi podliježemo iskušenjima ponekad i to bez griže savjesti. „Koji je to dvorac u koji gadosti ne prolaze“, Šekspir je napisao, zato i Vi častite sebe čokoladicom koju volite ili pitom od oraha ili višanja ili sladoledom ili krofnama, kolačima, s vremena na vrijeme. Nađite mjeru!

Kada sebe čašćavate radite to smišljeno i neka bude u pitanju nešto što zaista volite i poželjeli ste. „Trudnice ne smiju željeti“, ok počastile ste se ali morate prestati. Misli se da su dnevne kalorijske potrebe za ženu od 2000-2200 kalorija. Trudnicama taj iznos treba povećati za 15 odsto, odnosno za 300-500 kalorija na dan. Kod blizanaca (blizanačke trudnoće) broj dozvoljenih kalorija se duplira. Trebalo bi ih unositi u zdravom obliku kroz meso, voće i povrće.

Nemojte uzimati više kalorija nego što je potrebno bebi za rast: veća tjelesna težina dovodi do mnogih neprijatnosti, naprežete mišiće pa ćete imati bol u krstima, nogama, umaraćete se, dobiti proširene vene, beba može imati preveliku tjelesnu težinu i da porođaj zbog toga bude teži, a poslije porođaja se nećete dugo moći riješiti suvišnih kilograma tj moraćete se veoma namučiti, a najteža komplikacija je povišen krvni pritisak. S druge strane unošenje manje kalorija može da uspori razvoj bebe, može da rezultira padom rezerva masti što dovodi do stvaranja tzv. ketona u krvi i u urinu.

Jedite nemasna mesa: junetinu, teletinu, živinska mesa.  Važno je da žene tokom trudnoće svaki dan pojedu parčence mesa zato što organizam najbolje iskorišćava gvožđe iz ove vrste namirnice, a preporučuje se i konjetina. Preporučuje se i riba jer u njoj ima kalcijuma neop

hodnog za bebine kosti. Mlijeko i mliječni proizvodi su najbolji izvor minerala, proteina. Preporučuje se čaša mlijeka ili jogurta, možete same napraviti voćni jogurt. Ispasirajte ili izmiksajte omiljenu voćku, dodajte jogurt i riješili ste užinu. Ako volite možete dodati malo smeđeg šećera ili meda  ili cimeta.

Koristeći mliječne proizvode i mlijeko  unosite dovoljne količine kalcijuma. Postoje promjene u metabolizmu kalcijuma kod trudnica: povećana apsorpcija, izbacivanje urinom i otpuštanje iz kostiju što se nadoknadi nakon trudnoće ako je obezbijeđen adekvatan unos i dovoljna količina vitamina  D. Dnevne potrebe za kalcijumom su 1000 mg bilo da su žene trudne ili ne.

Unosite voće bogato vitaminom C  i tamnozeleno lisnato povrće. U ishrani treba da dominiraju svježe namirnice. Velike količine vitamina C imate u jagodama, dinjama, kupusu, paprikama, prokelju. Vitamin C obezbjeđuje Vašoj bebi pravilan razvoj desni i tkiva, a majkama bolje apsorbovanje gvožđa i lakše zarastanje rana u slučaju da se povrijedite. Zdrav izvor proteina su i pasulj i koštunjavi plodovi.

Trudnici je potrebno 400 mg folne kiseline dnevno. Preoporuka je da se kombinuje raznoovrsna ishrana i suplementi kako bi se zadovoljile potrebe, Folnu kiselinu sadrže žitarice,  pahuljice, hljeb i peciva od cijelog zrna žitarica, spanać, brokule, karfiol, mahunarke, orašasti plodovi. Folna kiselina je osjetljiva na visoke temperature te povrće treba jesti presno ili kuvano na pari ili u vrlo malo vode.

Često trudnoću započnete sa malim rezervama gvožđa te ste često malokrvne i neophodno Vam je dodati preparata gvožđa. Uz to trebate piti  i vitamin C koji pospješuje njegovu iskoristljivost. Preporučuje Vam se i prenatalni kompleks vitamina.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave