Praćenje ultrazvučnih pregleda na daljinu

Sve ove nove tehnologije su nam dale ideju da budućim očevima i rodbini trudnice omogućimo da vide dio pregleda.

Pandemija Covida 19 koja je proglašena utjecala je na normalno odvijanje svih životnih aktivnosti, pa tako i na posjetu redovnim pregledima tokom trudnoće. Na koji način su ovaj problem riješili stručnjaci u IVF CENTAR „BALIĆ“ pročitajte u nastavku teksta gdje za časopis Roditelj svoja iskustva sa praćenjem pregleda na daljinu prenose prof. dr. Adem Balić i prof. dr. Devleta Balić.

Pišu: Prof. dr. Adem Balić, spec. ginekologije i akušerstva i subspec. fetalne medicine i obstetricije

Prof. dr. Devleta Balić, spec. ginekologije i akušerstva i subspec. humane reprodukcije

IVF CENTAR „BALIĆ“

Prof. dr. sci. Adem Balić, autor “Trudničke knjižice” koja je u praktičnoj primjeni skoro 25 godina. Urednik je i autor univerzitetskog udžbenika “Perinatologija”. Pionir je mjerenja nuhalnog zadebljanja i fetalnog skrininga na kraju III trimestra i 3D/4D ultrazvuka na našim prostorima, ali i šire. Član je tima koji je uveo vantjelesnu oplodnju na naše prostore, te rođenje preko 500 beba. 10 godina je bio Načelnik dispanzera za zdravstvenu zaštitu žena i trudnica u Domu zdravlja u Tuzli, a od 2012. načelnik Ginekološke  ordinacije “Dr Balić”. Jedan je od osnivača Ljekarske komore TK, te njen prvi podpredsjednik i jednom mandatu i predsjednik. Objavio je preko 100 naučnih i stručnih radova, član je komisija za polaganje specijalističkih ispita i mentor na većem broju disertacija i magisterija. Autor je većeg broja različitih obrazaca, uputnica, brošura i letaka koje se koriste u rutinskoj ginekološkoj praksi. Autor je softvera “GynObst”.

Prof. dr. sci. Devleta Balić, od samih početaka svoj stručni i naučni rad je orijentisala ka polju ginekološke endokrinologije, dječije adolescentne ginekologije, menopauze i neplodnosti i ginekološke endoskopije.
Do 2008. godine je radila na UKC Tuzla a od 2008. radi u Ginekološkoj klinici “Dr Balić” u Tuzli.Sa svojim timom uvela je metode vantjelesne oplodnje i liječenja neplodnosti na naše prostore što je rezultiralo radanjem prve bebe 2008. godine u Tuzli i prvog porođaja iz odmrznutih embriona 2012. godine. Pored toga uvodi i minimalno-invazivne ginekološke endoskopske metode u svakodnevnu praksu kao sto su ofice hysteroskopija, transvaginalna hidrolaparoskopija.Ima veliko iskustvo u tretmanu PCOS, nadzoru visokorizičnih trudnoća i ultrazvučne dijagnostike.Pored stručne iima i zavidnu akademsku karijeru; predavač je na viće domaćih i međunarodnih simpozija, član Komisija za polaganje specijalističkih ispita i mentor na više magistarskih radova i doktorskih disertacija.

Čuvanje distance i ostale restriktivne mjere natjerale su nas da se snalazimo i da komunikaciju koju smo do sada imali u živo ostvarimo na drugi način. Tako je upotreba Vibera, Skypa i Zoom-a došla do punog izražaja.

Bilo kako bilo, uprkos koroni i njenim prijetnjama, žene ostaju trudne i porađaju se a naša odgovornost i briga za njih je postla i veća i snažnija.

A šta je sa očevima? Ostaju uskraćeni za zadovoljstvo sudjelovanja  kod pregleda. Nekad budu nagrađeni sa slikom, osmjehom i riječima trudnice: „Ne brini sve je u redu“.

A trudnoća napreduje, bebe rastu i to što je bilo više se nikad neće ponoviti.

Na upite da li mogu ući barem malo da vide svoje bebe naš odgovor je očekivan i jasan: ”Nažalost, tu Vam ne možemo izaći u susret.”

Međutim, sve ove nove tehnologije su nam dale ideju da budućim očevima i rodbini trudnice omogućimo da vide dio pregleda. Prvo smo snimali slike i video klipove na mobitel te ih slali viberom.

Ideju za prijenos žive slike na daljinu dobili smo zahvaljujući organizaciji predavanja za studente preko online platforme koja nam je pružila i tu mogućnost tj. da video materijal podijelimo svim onim za koje želimo da to vide.

Angažovali smo više stručnjaka iz ove oblasti, te smo uspjeli napraviti mogućnost da suprug ili neko od rodbine trudnice može pratiti cijeli ultrazvučni pregled trudnice preko mobitela ili tableta i na parkingu i u čekaonici, ali i na svom radnom mjestu. Tu je posebno važno izdvojiti buduće očeve koji nisu u BiH, te zbog pandemije nisu u prilici ni da se vrate u svoju zemlju i budu sa svojom porodicom. Oni sada mogu uživo da prate svaki pregled svoje trudne žene, da vide svoju bebu kako napreduje, bez obzira da li su u drugom gradu, drugoj državi ili drugom kontinentu. Ali to nije sve! Taj pregled mogu pratiti i ostali članovi porodice istovremeno i kad se završi mogu ga pogledati ponovo.

Na ovaj način tu socijalnu distancu smo prebrodili ali smo dobili i nove ideje za korištenje ove novine. Skoro svakodnevno imamo preglede pacijentica koje nam pošalju naše kolege, te ćemo na ovaj način omogućiti i njima da prate pregled svojih pacijentica i tako pomognemo rješavanju problema koji su željeli podijeliti s nama. Ništa manje nije značajna ni činjenica da se taj snimak može i poslije pregledati i analizirati.

Online nastava na Univerzitetu nam je dala ideju da u skoroj budućnosti planiramo praviti video sesije za naše mlađe kolege iz oblasti ultrazvučne dijagnostike kako u trudnoći tako i u ginekologiji i dijagnostici neplodnosti sa ciljem da naše ogromno iskustvo i znanje podijelimo i sa drugim zainteresiranim a sve sa jednim ciljem a to je pomoć našim pacijenticama da ostvare svoju želju za materinstvom.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave