Povišen holesterol u trudnoći

Visok nivo holesterola tokom trudnoće neophodan je za stvaranje steroidnih hormona, poput estrogena i progesterona, koji su vitalni za održavanje trudnoće. Vaša beba koristi holesterol velikom brzinom za zdrav razvoj udova i mozga. Majka, posteljica i fetus imaju specifične enzime koji mijenjaju holesterol u funkcionalne hormone.

Nivo holesterola prirodno raste tokom drugog tromjesečja, doživljava maksimum tokom trećeg i obično se normalizuje oko četiri sedmice nakon porođaja. Većina kardiologa preporučuje da nivoi lošeg LDL holesterola budu manji od 100 mg/dL, a nivoi dobrog HDL holesterola veći od 60 mg/dL. Kada je žena trudna, nivo holesterola u njenom tijelu raste za 25 do 50 posto, a srećom čini se da se nivo HDL-a više povećava.

Trudnoća je mali vremenski period u životu žene i mora se izvagati potencijal nanošenja štete fetusu. Visok holesterol tokom trudnoće može dovesti do hipertenzije izazvane trudnoćom, što može ugroziti život majke i djeteta. Nizak holesterol može dovesti do preranog porođaja i male porođajne težine bebe.

Studije su također pokazale da povišeni holesterol negativno utiče na majčino potomstvo, kako u maternici, tako i kasnije u životu. Na primjer, prema Kanadskoj fondaciji za srce i moždani udar, djeca čije su majke imale povišen holesterol prije trudnoće imaju pet puta veću vjerovatnoću da imaju povišen holesterol od odraslih. U normalnim uvjetima, doktori mogu propisivati ​​statine za snižavanje nivoa holesterola; međutim, studije su pokazale da su ti lijekovi za smanjenje holesterola povezani s abnormalnostima u fiziološkom razvoju beba. Zbog toga, preporučuje se prestanak upotrebe ovih lijekova ako ste trudni ili pokušavate zatrudnjeti.

Umjesto toga, najbolji načini održavanja zdravog nivoa holesterola tokom trudnoće su dobro uravnotežena prehrana s voćem, povrćem i vlaknima; izbjegavajte zasićene masti; i vježbajte na nivou koji je odobrio vaš doktor. Također, imajte na umu da vašem tijelu treba samo oko 300 dodatnih kalorija dnevno kako bi održavalo vas i vašu bebu.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave