Postporođajno krvarenje

Obilna krvarenja nakon poroda koja su praćena sa nekim drugim simptomima mogu biti pokazatelj komlikacija

Postporođajno krvarenje ili lohije neizostavan je proces koji čeka svaku ženu nakon poroda, bez obzira na koji je način rodila, da li vaginalnim ili carskim putem. Koliko će krvarenje biti obilno i koliko će dugo trajati ovisi od više faktora.

Kada se beba rodi, maternica se obično steže i izbaci posteljicu. Nakon izbacivanja posteljice, kontrakcije pomažu da se izvrši pritisak na krvne žile na području na kojem je bila posteljica. Ako se maternica ne smanji dovoljno snažno, ove krvne žile slobodno krvare. To je najčešći uzrok postporođajnog krvarenja.

U prosjeku traje od 4 – 6 sedmica tokom kojih se organizam čisti od zaostalih komadića posteljice, a materica se vraća u položaj u kojem je bila prije trudnoće. 

Da li je krvarenje nakon poroda normano?

Krvarenje nakon poroda je potpuno normalna pojava koja traje sve dok tkivo maternice ne zacijeli. Sadržaj kojeg se tijelo oslobađa naziva se lohije i kombinacija je tkiva maternice, sluzi i krvi. Količinalohija je obično manja nakon carskog reza jer se tijekom zahvata sadržaj maternice čisti te će krvarenje u prva 24 sata biti slabije. Krvarenje jenajjače prvih par dana nakon rođenja vaše bebe.

Prvih nekoliko dana nakon poroda jače krvarenje koje podsjeća na obilniju menstruaciju je sasvim normalno. U prvim danima nakon poroda krv će biti žarko crvene boje. Slabljenjem krvarenja boja prelazi u smeđu pa sve do žuto-bijelog iscjetka koji označava kraj krvarenja. Sasvim je normalan pojava malih ugrušaka krv. Kada dođete kući krvarenje će se pojačati. Uzrok tome je vaša veća pokretljivost. Normalno je da osjetite mlaz krvi kada se ustanete. Tokom sjedenja ili ležanja krv se skuplja u dijelu vagine koji ima oblik čašice i kada ustanete iscuri vani. Prvih 10 dana krvarenje je oblinije, nakon čega u narednim sedmicama smanjuje. Tokom posporođajnog krvarenja potrebno je koristiti uloške. Najbolje bi bilo koristiti uloške napravljene od prirodnih materijala, nikako sintetičke. Posebno treba napomenuti da tampone nikako ne treba koristiti, pošto mogu prouzrokovati infekciju radi zadržavanja zaostalog tkiva u tijelu.

Komplikacije nakon poroda

Mnogo žena ne zna da imaju teško krvarenje dok ne prepoznaju popratne znakove kao što su osjećaja pritiska u prsima, gubitka apetita, iznenadneisnažneglavobolje, te oticanjailiintenzivne boliu jednoj nozimogu upućivati na sistemsko ugrušavanje krvi te mogu dovesti do teških stanja poput plućne embolije i srčanog udara. Gubitak krvi nakon poroda može dovesti do ozbiljnog manjka željeza u krvi što može rezultirati anemijom.

Temperatura, jaka bol ili grčevi koji traju više od nekoliko dana nakon poroda i loš miris lohije upozoravaju su znake infekcije. Također bi trebali kontaktirati svog liječnika ako moraš mijenjati uložak više od jedanput u sat jer je natopljen krvlju. Iz tog razloga. Napominjemo da je važno obratiti pažnju na to koliko higijenskih uložaka mijenjate tokom dana, kao i na koliko krvar te svaki put kada koristite toalet.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave