Porodilište trebinjske Bolnice dobilo je akreditaciju “Bolnica prijatelj beba”

Agencija za sertifikaciju, akreditaciju i unapređenje kvaliteta zdravstvene zaštite Republike Srpskom je trebinjskom  porodilištu 20. januara 2022. godine dodijelila punu akreditaciju i to bezuslovno, a koja važi do 19. januara 2025. godine, nakon čega će pristupiti ponovnoj proceduri za sticanje nove akreditacije sa izmijenjenim i dopunjenim uslovima.

Iz PR službe Bolnice Trebinje za naš portal su kazali kako su za dobijanje pune akreditacije bili obavezni dodatno edukovati medicinske sestre akušerke, slati ih na obuku u kliničke centre, izraditi niz pravilnika i promotivnog materijala koji će poslužiti trudnicama i porodiljama (10 koraka do uspješnog dojenja i ishrana trudnica i porodilja, o prvom, drugom i trećem danu u pordilištu i slično). Osim toga bilo je neophodno i izvršiti preuređenje soba za porodilje i novorođenčad, nabaviti dodatnu opremu u vidu next to me krevetaca i sl. i osposobiti dodatne prostorije za laktarijum. U proceduru se krenulo početkom 2021. godine.


U JZU Bolnica Trebinje se godišnje, u prosjeku, rodi oko 300 beba. Ranija praksa je bila da bebe sa majkama ne budu 24h, a sada se ne razdvajaju. Kada bebe nisu bile stalno sa majkama bilo je mučno i za majke, a posebno za bebe, jer su ti prvi sati poslije rođenja ključni za prilagođavanje. Također, sada bebe prvi sat vremena provedu na majčinim grudima i uz pomoć medicinskih sestara se uspostavlja početak uspješnog dojenja, a za one majke koje ne uspiju dojiti sestre su tu da pruže podršku, razumijevanje i savjetuju kako kasnije u ishrani. 

Zahvaljujući dobijenom sertifikatu umnogome je unaprjeđen  rad Porodilišta, a samim tim i boravak porodiljama učinili prijatnijim i boljim. Tako da ove godine očekujemo mnogo više poroda.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave