Porođajna težina bebe

Ako postoji jedan način na koji roditelji žele da im bebe budu prosječne, to je težina. Ako beba teži premalo roditelji se nerviraju zbog toga što su njihova djeca premršava ili možda bolesna; ako teži previše počinju da brinu zbog pretilosti.

Ali evo nekoliko vijesti koje bi vam mogle pomoći da se opustite: Širok je raspon zdravih kilograma kada su u pitanju novorođenčad, a sve dok vaša beba jede, piški i kaki, vjerovatno nema razloga za zabrinutost.

Prosječna težina bebe – koliko prosječno novorođenče teži pri rođenju?

Prosječna težina novorođenčadi evropskog porijekla iznosi oko 3,5 kilograma pri rođenju (ono što se smatra normalnim ili prosjekom može malo varirati zavisno od rase / etničke pripadnosti bebe), a 8 od 10 beba rođenih u redovnom roku teži između 2.5 do 4 kg.

Ako vaša beba pri rođenju spada u taj raspon, vjerovatno nema razloga za zabrinutost zbog njene kilaže. Ako je teža ili lakša od toga, vaš doktor može preporučiti neke dodatne testove ili nadzor kako bi bio siguran da će ostati zdrava.

Koji faktori doprinose težini vaše novorođene bebe?

Zbog čega vaša beba teži više ili manje od drugog novorođenčeta? U obzir dolazi nekoliko faktora:

Vlastita prehrana i težina, i prije i tokom trudnoće (ako imate prekomjernu težinu, možda ćete imati težu bebu; ako u trudnoći ne unosite dovoljno hranjivih sastojaka, beba može biti lakša)

Vaše prenatalno zdravlje, uključujući to pijete li, pušite li ili imate dijabetes

Vaša vlastita porođajna težina, plus genetika (vaša kilaža pri rođenju, plus vaša i kilaža vašeg muža sada mogu igrati ulogu)

Vaše godine (tinejdžerske mame imaju tendenciju da imaju manje bebe)

Da li je ovo vaše prvorođenče (oni su obično lakši od sljedeće djece)

Bez obzira je li vaša beba blizanka ili trojka (višestruke bebe su obično manje od jedne bebe)

Rasa vaše bebe (bijele bebe su ponekad veće od crne, azijske ili indijanske novorođenčadi)

Gubitak kilograma kod novorođenčeta

Ne brinite se kad saznate da će vaša beba nakon otpusta iz bolnice ili porođajnog centra težiti u prosjeku 5 do 10 posto manje nego što je imala pri rođenju. Zašto se ovo dešava? Samo gubi tekućinu, što je normalno odmah nakon porođaja.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave