Položaji djeteta u materici prije rođenja

Položaji djeteta u materici prije rođenja

 

Najčešće čujemo da su položaji djeteta u materici takvi da je ono okrenuto glavicom prema dolje ili na zadak (glavica gore). No strana na koju je dijete okrenuto (gleda li ulijevo, udesno, prema maminu pupku ili prema njezinim leđima) može znatno olakšati ili otežati porod. S obzirom na to da na djetetov položaj u maternici utječu mišići koji se nalaze oko maternice kao i majčini najučestaliji položaji (npr. sjedi li majka često, ako sjedi, gdje sjedi i kako), u većini slučajeva jednostavnim vježbama ili novim načinima sjedenja ili ležanja majka može utjecati na položaj djeteta u maternici i na taj način olakšati porod.

Beba koja je okrenuta glavicom prema dolje najviše se pokreće tako da se vrti oko svoje osi i na taj način zauzima različite položaje u maternici. Položaj koji zauzima dijete u maternici prije poroda više utječe na porod nego djetetova težina – ako je dijete optimalno položeno u maternici, lako će izići glavica (pa tako i tijelo).

 

Simpson i dr. (2015) u svom su istraživanju o utjecaju položaja djeteta na ishod poroda dokazali su da su carski rezovi mnogo učestaliji kad je dijete okrenuto tako da gleda prema majčinu trbuhu (occipito posterior (OP) ili stražnji zatiljni položaj). Konkretnije, u porodima gdje je dijete bilo u položaju OP, carski je rez bio potreban četiri puta češće nego kod djece koja su bila u položaju OA (occipito anterior (OA) ili prednji zatiljni položaj), neovisno o tome je li majka bila prvorotkinja ili je već rađala. Nadalje, autori su iz rezultata zaključili da položaj djeteta više utječe na dovršetak poroda od djetetove težine.

S obzirom na to da znamo da je učestalost prave disproporcije zdjelice vrlo rijetka, a da su mnoge žene podvrgnute carskom rezu zbog te dijagnoze, možemo zaključiti da je položaj djeteta imao veći utjecaj na dovršetak poroda od majčine zdjelice. Majka će lakše roditi optimalno položenu veliku bebu od male bebe u lošem položaju.

 

Koji je položaj najbolji?

Za porod je optimalan položaj onaj u kojem je dijete okrenuto glavom prema dolje, leđima okrenutim prema majčinu trbuhu, licem prema njezinim leđima. Na taj način dijete najlakše prolazi kroz zdjelicu; može svinuti glavu i vrat te zabiti bradu u prsa kako bi najuži dio njegove glave (stražnji dio) pritisnuo majčin vrat maternice i na taj ga način proširio. Fleksibilni spojevi djetetove lubanje omogućuju glavici da promijeni oblik i lakše prođe kroz porođajni kanal tijekom poroda.

Takav se položaj naziva occipito anterior (OA), odnosno prednji zatiljni položaj, što znači da zatiljak (stražnji dio bebine glave ili occipito) prednjači (anterior). Većina se beba nalazi u tom položaju.

Ako je beba okrenuta ulijevo, u liječničkom će nalazu taj položaj biti označen kao lijevi occipito anterior (LOA). Ako je okrenuta udesno, oznaka je desni occipito anterior (ROA).

 

Bebe okrenute licem prema majčinu trbuhu

Neke se bebe nalaze u položaju u kojem su licem okrenute prema majčinu trbuhu. Takav se položaj naziva occipito posterior (OP) i obično uzrokuje duži porod jer beba ne može jednostavno zabiti bradu u prsa, a to otežava prolazak kroz zdjelicu. Kada je beba u ovom položaju, često dolazi do bolova u leđima tijekom poroda.

Dugotrajno sjedenje u fotelji ili autu može povećati vjerojatnost da će beba zauzeti taj položaj. S obzirom na to da su bebina leđa teža od njezina prednjeg dijela tijela, njezin će težina povući ju prema onom smjeru u kojem ste vi naslonjeni.

S druge strane, ako se naginjete prema naprijed, postoji mogućnost da se beba okrene leđima prema vašem trbuhu.

Položaj u kojem su vaša koljena niže od kukova stvara više prostora da se bebina glavica postavi u prednji dio vaše zdjelice. Međutim, neke bebe naknadno ne mijenjaju položaj.

 

Postoje trikovi kojima možete pokušati postaviti bebu u položaj optimalan za porod:

 • okrenite stolac prije nego sjednete i sjednite na njega naopačke, tako da se nagnete rukama na naslon gdje obično budu leđa
 • sjednite na stolac tako da su vam stopala u ravnini poda i nagnite se prema naprijed tako da vam trbuh visi između koljena
 • koristite pilates loptu za sjedenje
 • ako puno sjedite na poslu, redovito se maknite od stola i prošećite. Ako je potrebno, možete sjesti na nekoliko jastuka tako da su vam kukovi viši od koljena
 • čitajte i gledajte televiziju tako da ste na koljenima, naslonjeni rukama na jastuke ili pilates loptu
 • stanite četveronoške i radite lagane kružne pokrete kukovima
 • sjedite na jastuku dok putujete automobilom
 • lezite na lijevi bok i položite desnu nogu ispred lijeve noge (i obavezno stavite jastuk između koljena)
 • plivajte ili plutajte na trbuhu.

 

Izbjegavajte sljedeće položaje:

 • sjedeći položaj u kojem ste leđima naslonjeni na mekanu sofu ili stolicu
 • “tursko sjedenje”
 • dubok čučanj.

Provedite što više vremena u položajima u kojima ste nagnuti prema naprijed i gdje su vam kukovi ispod razine koljena, posebice od 34. tjedna trudnoće nadalje ako vam je ovo prva trudnoća, ili od 37. tjedna nadalje ako ste već bili trudni.

 

roda.hr/roditelj.ba

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave