Pobrinite se da vaše dijete puno unosi tečnosti

Djetetovoj koži potrebno je godinu dana da se navikne na vanjski svijet. Zato je toliko važno da se u prvih nekoliko mjeseci pravilno tretira.
Dječija koža je predivno nježna, topla, meka i puna mirisa, ali i vrlo delikatna. On je pet puta tanja od kože odraslih i još uvijek jedva se uspije suprotstaviti bakterijama i uticaju okoline. Ali uz pravilnu njegu, koža bebe postaje sve otpornija iz dana u dan i uskoro stvara zaštitni štit od vanjskih uticaja – svjetla, hladnoće i topline.
Zašto je bebinoj koži potrebna pravilna njega:
Lojne žlijezde još ne funkcionišu ispravno. Novorođenčad nema zaštitni masni film na svojoj koži (zato mirišu tako lijepo!). Rezultat: koža bebe brzo gubi vlagu i suši se.

Dječja koža ne proizvodi melanin. I zato što im nedostaje fizička otpornost na sunčeve zrake, mala djeca nikada ne smiju ići direktno na sunce (ovo pravilo vrijedi i zimi!). Njihova koža je toliko tanka da aditivi za kremu mogu prodrijeti kroz kožu u tijelo. Zbog toga stručnjaci savetuju da se bebina koža tokom prve godine života ne maže kremama za sunčanje. Alternativa: prozračne majice sa dugim rukavima – i samo ostanite u hladu sa vašom bebom.

Znojne žlijezde još ne rade. Prvo se mora razviti sposobnost znojenja i time hlađenja kože; Od treće godine, tijelo može regulisati temperaturnu ravnotežu. Prije toga, važno je da se djeca ne ohlade ili da se previše zagriju. Vrat otkriva da li su “dobro ugrijani/rashlađeni”. Vruće i znojno znači: skinite jaknu! Često provjeravajte i pobrinite se da vaše dijete puno unosi tečnosti.

Novorođenačkoj koži nedostaje kiselinski omotač koji štiti ćelije od štetnih uticaja okoline, bakterija i gljivica. Dječja koža ima takozvani “neutralni pH”. Tek nakon šest sedmica pH se mijenja na “kiseli” i koža postaje otpornija.

Potrebni su mjeseci da se ćelije kože međusobno povežu pa je koža novorođenčeta relativno propusna – čak i za štetne materije iz obojene ili izbjeljivane odjeće. Prirodna vlakna sa kvalitetnim prirodnim tekstilom garantiraju kvalitet bez zagađivača. Svu dječiju odjeću treba prati najmanje jednom, bolje dvaput, prije prvog odijevanja.

roditelj.ba

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave