Pobačaj

Pobačaj je gubitak trudnoće u prve 23 sedmice.

Simptomi pobačaja

Glavni znak pobačaja je krvarenje iz rodnice, što može biti praćeno grčevima i bolovima u donjem dijelu trbuha. Ako imate vaginalno krvarenje, kontaktirajte doktora opće prakse ili babicu.

Većina doktora opće prakse može vas odmah uputiti na odjel za ranu trudnoću u vašoj lokalnoj bolnici ako je potrebno. Možete biti upućeni u rodilište ako je vaša trudnoća u kasnijoj fazi. Ali, imajte na umu da su lagana vaginalna krvarenja relativno česta tokom prvog tromjesečja (prva 3 mjeseca) trudnoće i ne moraju nužno značiti pobačaj.

Šta uzrokuje pobačaj?

Vjerovatno je mnogo razloga zbog kojih se može dogoditi pobačaj, iako uzrok obično nije utvrđen. Većina nije uzrokovana ničim što je majka učinila. Smatra se da je većina pobačaja uzrokovana abnormalnim hromosomima kod bebe. Hromosomi su genetski “gradivni blokovi” koji vode razvoj djeteta. Ako beba ima previše ili nema dovoljno hromosoma, neće se pravilno razvijati.

Za većinu žena pobačaj je jednokratni događaj i one nastavljaju sa uspješnom trudnoćom u budućnosti.

Mogu li se pobačaji spriječiti?

Većina pobačaja ne može se spriječiti. Ali postoje neke stvari koje možete učiniti kako biste smanjili rizik od pobačaja.

Izbjegavajte pušenje, pijenje alkohola i upotrebu droga tokom trudnoće.

Zdrava težina prije trudnoće, zdrava prehrana i smanjenje rizika od infekcije također mogu pomoći.

Šta se događa ako mislite da ste pobacili?

Ako imate simptome pobačaja, obično ćete biti upućeni u bolnicu na pretrage. U većini slučajeva ultrazvučni pregled može utvrditi imate li pobačaj.

Kada se pobačaj potvrdi, morat ćete razgovarati sa svojim doktorom ili babicom o opcijama za upravljanje krajem trudnoće.

Često tkivo trudnoće prirodno prestane postojati za 1 ili 2 sedmice.

Ponekad se može preporučiti lijek za pomoć ili možete odabrati manju operaciju za njegovo uklanjanje ako ne želite čekati.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave