prof.dr.sc Damira Vranešić – Hadžimehmedović : Plivanje za bebe od sada i u Bosni i Hercegovini

Učestvovati mogu bebe od 6 mjeseci ili sa težinom od 6 kg do 3. godine života.

prof.dr.sc Damira Vranešić – Hadžimehmedović 

Prof.dr.sc. Damira Vranešić – Hadžimehmedović je Univerzitetski profesor i predmetni nastavnik na plivanju, Fakultet sporta i tjelesnog odgoja, te osnivač i direktor DAMI Fitness and Health od 2005. godine i Kluba Vodenih Sportova DAMI od 2009 . Autor je nekoliko knjiga: „Priručnik o plivanju za budućeg plivača“,  „Zaplivaj“ , „Zdrav školarac“, „Elementarna obuka neplivača na brailleovom pismu“. Voditelj je preko 100 različitih međunarodnih, državnih, federalnih  i kantonalnih projekata usmjerenih na zdrav rast i razvoj svih uzrasnih doba djece, mladih i odraslih.  Autor je plana i programa škole plivanja za osnovce, IV razred u Kantonu Sarajevo. Organizator je velikog broja edukacija za naobrazbu kadra angažiranog u školama plivanja i plivačkim kampovima. Osnivač je Plivačkog Kampusa FitKids Dami koji se realizuje 13. godina i intenzivan je petodnevni  program škole plivanja za predškolske i djecu mlađeg školskog uzrasta. 

Univerzitetska studija koja je realizirana u Njemačkoj 1976. dokazala je da djeca koja od najranije dobi borave na bazenu, odnosno u vodi, pokazuju nadprosječno napredovanje u motorici, refleksnim reakcijama, samopouzdanju.  Prof.dr.sc. Damira Vranešić – Hadžimehmedović svoje dugogodišnje iskustvo u sportu i u vodenim sportovima pokrenula je treninge plivanja za bebe u Sarajevu.  U nastavku Vam donosimo više informacije o plivanju za bebe. 

Često zaboravljamo, da li zbog dinamike života ili nečeg drugog što nam odvuče pažnju tokom naše svakodnevnice, da je sredina u kojoj se beba ili malo dijete najugodnije osjeća, ustvari vodena sredina i blizina njegovog roditelja!!

Od septembra 2021. u organizaciji Kluba Vodenih Sportova DAMI Sarajevo i Prof.dr.sc. Damira Vranešić – Hadžimehmedović ( predmetni nastavnik na plivanju Fakultet sporta i tjelesnog odgoja,  Univerzitet u Sarajevu )  održavaju se treninzi  Plivanja za bebe u Sarajevu i na bazenu Termalne Rivijere Ilidža.

Učestvovati mogu bebe od 6 mjeseci ili sa težinom od 6 kg do 3. godine života. Na aktivnosti ih prati odrasla osoba, nerijetko su tu oba roditelja, jer ko bi ovakav ugođaj i zabavu propuštao, kada može biti dio nje.  Trener, stručno lice je mediator, voditelj programa koji demonstira, pokazuje vježbe, a svaki roditelj postaje trener svom djetetu.

Univerzitetska studija koja je realizirana u Njemačkoj 1976. dokazala je da djeca koja od najranije dobi borave na bazenu, odnosno u vodi, pokazuju nadprosječne sposobnosti u razvoju motorike, refleksnih reakcija, sposobnosti koncentracije, razvoju inteligencije, socijalne inteligencije, samopouzdanja, kao i snalaženja u novim životnim situacijama.

KROZ PROGRAM bebe razvijaju nadprosječne sposobnosti:

MOTORIČKE,  REFLEKSNIH REAKCIJA, KONCENTRACIJE,  INTELIGENCIJE,  SOCIJALNE INTELIGENCIJE, SAMOPOUZDANJA, SNALAŽENJA U NOVIM ŽIVOTNIM SITUACIJAMA.

Za sve koji su zainteresirani da nam se sa svojom bebom pridruže u vodenoj avanturi, mogu se javiti i dobiti više informacija putem:

PHONE: + 387 61 800 199 (Prof.dr.sc Damira Vranešić – Hadžimehmedović, supervizor Plivanja za bebe)

FACEBOOK: Splash & Play – plivanje za bebe Sarajevo

INSTAGRAM: plivanjezabebe

WEBSITE: www.dami.ba

EMAIL: plivanjezabebe@gmail.com

Sa bebama koje nisu „dovoljno stare“, nemaju još toliko mjeseci ili kolograma, je potrebno boravak u kadi kod kuće ili na bazenu iskoristiti na način da se dijete opušta, da mu je lijepo, da se osjeća sigurno, a ne da je pod prisilom. Na njegove želje prilikom boravka u vodi odgovarati na najbolji način, a svim tim ćete u velikoj mjeri kasnije olakšati njegov start u okvire konkretnog programa rada na usvajanju elementarnog plivanja. Budite stalno svjesni činjenice da igranje u kadi sa vašim djetetom kod kuće,  njegovo navikavanje na okolinu bazena,  ima podjednaku važnost , kao i njegovo kasnije uključivanje u  program „Plivanje za bebe „.Vrijeme za prelazak sa igranjem iz vode u prostoru kućnog okruženja, kade u bazen, pogodan je ukoliko vaše dijete ima 6 mjesec ili 6 kg  i naviknuto je da boravi u vodi.

U svakom slučaju sa programom mogu početi:  beba od 6 mjeseci koja izuzetno voli vodu, malo razigrano dijete nervozno, ali i nervozan dječak ili djevojčica od 3 godine. Jednom kada je vaše dijete prošlo igru u vodi kod kuće u kadi, ugodno vrijeme bez stresa  u okruženju bazena, moguće je uvesti ga i u strukturiranu nastavu i čas od 30-45minuta, pod vodstvom stručnjaka.

Osnovno kod termina/treninga SPLASH AND PLAY – PLIVANJA ZA BEBE, početnog uključivanja djeteta u program, je ne forsirati bebu, dijete. Cilj je da ga navedete samostalno da izvede određenu aktivnost/vježbu.

Ponekad će da se desi da jednostavno dijete ne želi, neće da izvede određenu vježbu, koristi neki rekvizit za obuku. Nemojte tome poklanjati toliko pažnje, već pokušajte usmjeriti vaše dijete na neku vježbu koju je prethodno dobro radilo ili jednostavno provedite vrijeme dodatno u vodenoj igri. Cilj je prevazilaženje barijera, a ne formiranje istih kroz krute stavove i zadovoljavanje samo programiranih časova na bazenu.

Nakon prolaska prvog stepena obuke za početnike, polaznik programa bi trebao vladati svim napisani vježbama i da ih izvodi sa najvišim ocjenama. Nakon toga, moguć je prelazak na drugi stepen i nadogradnja postojećeg znanja, odnosno  usvojenih vještina. Svakodnevno  podizanje sposobnosti svakog pojedinačnog polaznika, potrebno je pratiti prilagođenim vježbama u odnosu na trenutne sposobnosti i naravno raspoloženje. Naglasak kod svih aktivnosti i uvijek treba biti na pažljivom postupanju sa djetetom i postepenom približavanju vode, vodene sredine i plivanja u istom.

SVIM NAŠIM POLAZNICIMA ŽEIMO SRETAN POČETAK VODENE AVANTURE!! 😊

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave