Ples za mame i bebe

PLES ZA MAME I BEBE

Škola za trudnice “Radosnica” poziva sve zainteresovane mame da sa svojim bebama dođu na besplatnu plesnu radionicu koja će se održati u petak, 21.6.2019. u 17.30 u prostorijama školice u Banjaluci.

Ples za mame i bebe je najnovija usluga u školi za trudnice “ Radosnica” koja je ujedno i “ začetnik” ove usluge u  gradu na Vrbasu. Spoj zdravstvenog radnika i profesionalnog plesača govori o ozbiljnosti i odgovornosti ove specifične usluge, i jedino u toj kombinaciji se treba izvoditi. Ples kao vještina i način umjetničkog izražavanja nosi višestruku korist za majku i bebu. Poznato je da se na ovakav način  stimuliše vestibularni aparat, pa će shodno tome svaki brži pokret bebe stimulisati  na odgovor, dok će ih sporiji ritam i pokret umiriti, ili čak uspavati. Takođe, ples pozitivno utiče na ravnotežu i orijentaciju tijela u prostoru. Sve ove informacije su važne za  rani neurorazvojni period bebe.

Kroz ples mame će popraviti držanje tijela, olakšati bolove u kičmi, naročito u lumbalnom i vratnom dijelu. Navedeni bolovi se tokom dužeg vremenskog perioda  pogoršavaju, najčešće zbog nepravilnog držanja bebe te je važno, kroz svaku aktivnost, majku osvijestiti o ovom problemu i korigovati ga. Zatim, kroz ples će se regulisati tjelesna masa, smanjiti umor i nesanica te spriječiti pojava grčeva i otoka u mišićima. Takođe, kroz ovakvu vrstu aktivnosti, poboljšana je kordinacija i ravnoteža, te svijest o upotrebi i kontroli trbušnih i karličnih mišića koji su posebno osjetljivi u postpartalnom periodu.

Koreografije su osmišljene i prilagođene porodiljama prema njihovoj kondiciji i opštem stanju. Radi se o kombinaciji elemenata nekoliko vrsta standardnog plesa i orijentalnog plesa.  Akcenat  ćemo staviti na pokrete karlice, izolaciju gornjeg dijela tijela, dodirivanje i maženje bebe kako bi se  mame i bebe povezale  i opustile tokom časa. Zagrijavanje i istezanje su sastavni dio ovih koreografija  a intenzitet  igranja  prilagođen je kondiciji majke.

Na ovim časovima  ostvaruju se prvi socijalni kontakti nakon poroda, mama i beba provode kvalitetno vrijeme zajedno bez ikakvih smetnji sa istom ciljnom grupom.  Najbolje da koristite marame ili nosiljke za bebe , ali ako ih nemate, nisu prioritet jer ćemo koreografiju prilagoditi maksimalno svakoj mami i bebi.   Nova radna sredina, boje, mirisi, muzika, promjena okruženja su stimulativni za mamu i bebu . Cilj nam je da pružimo aktivnost u kojoj su bebe sve vrijeme sa vama te da neopterećeno plešete i uživate u svakom pokretu. Za učešće u ovoj aktivnosti nije potrebno prethodno plesno iskustvo, nego volja i želja da probate potpuno novu i interesantnu aktivnost. Za bebe je bitno da su starosne dobi od 3mj. do 1 god.

PLES će voditi naša saradnica Vanja Marić Kovačević, dugogodišnja profesionalna plesačica, višestruko nagrađivana u orijentalnom plesu i dance fitness programima, mama jedne preslatke djevojčice.

Drage mame, prijava je obavezna putem tel. 065915979 ili u inbox škola za trudnice “Radosnica”.

Škola za trudnice Radosnica

 

 

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave