Platnene pelene i platneni ulošci, proizvodi domaćeg brenda PM Bubamara

Rođenje bebe, novopečenim roditeljima je potpuno novi momenat. Pored novih emocija, bezvremenske i bezprostorne ljubavi koja se rađa, rađa se i osjećaj postupanja sa dužnom pažnjom zvana briga za nesmetan rast i razvoj. Od tog momenta, roditelji žele za svoje dijete samo najbolje, kao što je npr i raniji izbor za pelene bio potpuno nedvosmislen: platnene pelene. 

U kontekstu odabira svih proizvoda sa kojima beba dolazi u kontakt, polazi se od zdravstvene sigurnosti istih, jer to zadovoljava glavni roditeljski cilj: da odgaja sretno i zdravo dijete.

Na tržištu Bosne i Hercegovine od 2015.godine  postoji brend koji brine za zdravlje i beba i mama. Brend je nastao kao hobi iz ljubavi prema radu i proizvodnji tada rijetko viđenih platnenih proizvoda. Sedam godina kasnije, Bubamara-platnena majstorica je postala lider na bosansko-heregovačkom tržištu u proizvodnji asortimana platnenih proizvoda koji zamjenjuje jednokratne proizvode. Platneni proizvodi su pored ekološke prihvatljivosti i zdravstveno sigurni i finansijki isplativi.

Šta znači sintagma “platneni prozvodi koji zamjenjuju jednokratne”?

Nalazimo se u desetljeću u kojem se moraju napraviti kolektivne promjene kako bismo očuvali našu Planetu. Planeta je postala toliko zagađena upotrebom i neadekvatnom reciklažom plastičnih materijala, emisijom stakleničkih plinova i prekomjernom upotrebom općenito svih resursa koji su je iscrpili, da su donešeni evropski dogovori čijim  poštivanjem bi se ispunili postavljeni ciljevi da do 2050.g Zemlja postane klimatski neutralna, tj.da ne doprinosi više klimatskim promjenama kojima svjedočimo. 

Iz tog razloga, Bubamara se orjentisala na ponudu platnenih proizvoda koja će biti perivi, koji će se moći upotrebljavati godinama i koji neće nakon jedne upotrebe završiti u kontejneru.

Platenene pelene vs. jednokratne pelene

Uzme li se činjenica da trenutno na Zemlji živi oko 576 miliona djece od 0-2 godine i zamisli da da svako dijete koristi 6 jednokratnih pelena dnevno,  sa koliko komada prljavih pelena se zagadi Zemlja u samo jednom danu?

Računica se može spustiti i  na individualni nivo, kako bi svaki roditelj razumio korist upotrebe platnenih pelena. Jedno dijete u prosjeku 2 godine koristi pelene  (nažalost , trend je i duže zbog poteškoća prilikom odvikavanja, gdje dijete nije razvilo osjećaj za mokro i suho) .Tokom svakog dana, prema dostupnim podacima, u prosjeku dijete ima 5-7 mokrih jenokratnih pelena. Ako se saberu sve korištene pelene tokom dvije godine, dobije se cifra od 4380 bačenih pelena samo za jedno dijete. 

S druge strane, ukoliko se roditelji odluče da djetetu koriste platenene pelene, bit će im dovoljo između 20 i 30 komada i šest zaštita/covera. Odlična stvar za platnene pelene što se uvijek imaju kod kuće nakon prve kupovine, spremne za korištenje pa čak se mogu koristiti i za drugo dijete.

Kako se platnene pelene održavaju / peru?

Platenene pelene iziskuju pranje i održavanje koje je jako jednostavno. Svaka mokra pelena se odloži u kantu sa poklopcom. Ukakanoj peleni se higijenskim tušem iznad we šolje odstranjuje kakica, ili ako se korsite bio razgradivi lineri, isti se samo bace skupa sa kakicom u wc šolju. Takva pelena se isto tako odlaže u kantu gdje se čuvaju i ostale mokre pelene do pranja u mašini. Otprike se u kanti čuvaju 2-3 dana, u među vremenu se svaki red pelena može posprejati DIY sprejom na bazi čajevca, koji je antibakterijski. Kada ih se dovoljno nakupilo, ubacuju se u mašinu za pranje na baby mod koji uključuje pretpranje, pranje na 60-90 stepeni C, i po želji dodatno ispiranje.Sušenje u sušilici je prihvatjivo za pelene, izuzev covera za koje se preporučuje pranje  do 60 stepeni u mrežastoj vrećici na nižoj temperaturi i sušenje na zraku. Peglanje nike potrebno jer se na taj način smanjuje moć upijanja. Temperatura već od 60 stepeni C tokom pranja u mašini  je dovoljna da se unište bakterije.

Platnene pelene i zdravlje

Upotrebom pelena, roditelji ne samo da će sačuvati okoliš i od malih nogu učiti dijete pozitivnim navikama, nego će osigurati i ostvarenje glavnog cilja odgoja sa početka teksta: sretno i zdravo dijete!

Platnene pelene ne sadrže nikakve dodatke, koje bi tekućinu pretvarale u gel, niti alergene i mirise. Poznato je da koža kao najveći organ može da apsorbuje ispuštene hemijske čestice iz jednokratnih pelena i da ih pohrani u krvotok. 

Pamuk koji se koristio decenijama unazad kao i industrijska konoplja su materijali od kojih se platnene pelene sa ljubavlju izrađuju. Pamuk karakteriše mekoća, savitljivost, čvrstoća, dobro upijanje i prozračnost.

Platene pelene su čak 3-4 puta isplativije od jednokratnih. Mana je što se cjelokupan iznos treba izdvojiti na početku, ali sa druge strane dobrim planom, kroz period trudnoće i obročnom kupovinom i ta se mana može otkloniti.

Pored platnenih pelena i covera, za bebe i djecu u ponudi imaju i gaćice za odvikavanje basic i premium model, trobe za mokre pelene kada ste vani, podloge za presvlačenje, sipere.

Šta je platneni uložak

Kada je u pitanju briga za žensko zdravlje, Bubamara-platnena majstorica nudi platnene uloške nemenstrualne i menstrualne u različitim veličinama, nepropusne torbice , menstrualne gaćice i tufere za dojilje. Platneni ulošci su promjena koju svaka žena mora doživjeti jer se porede sa osjećajem kao da ne postoje od mekoće. Izrađeni su od nekoliko pamučnih slojeva, a ako je menstrualni tada ima i vodonepropusni sloj. Kada žena prvi put čuje za platnene menstrualne uloške, pojavljuju se upitnici kako to da su nepropusni, koju količinu mogu upiti i kako se održavaju. Sve nedoumice se rješavaju testiranjem u kućnim uslovima, kada se žena uvjerava da su potpuno sigurni i za bilo gdje. Količina upijanja je jednaka upijanju kao i kod jednokratnih uložaka, zavisno od veličine određuje se broj kapljica.  Dnevni nemenstrualni ulošci se peru kao i sav bijeli veš, direktno u mašinu, dok je jedan od načina pranja  menstrualnih uložaka nakon korištenja ispiranje pod mlazom hladne vode. Nakon toga se čuvaju u vodonepropusnoj torbici do pranja u mašini. Više  informacije o njihovim proizvodima možete pronaći na njihovom online shopu www.platnenamajstorica.ba, potom instagram profilu @platnenamajstorica ili fb stranici Bubamara-platnena majstorica.

 

Promo članak.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave