Planiranje mogućeg prijevremenog poroda

Planiranje mogućeg prijevremenog poroda

Nova istraživanja pokazuju da roditelji žele znati rizik za trenutnu trudnoću, kao i informaciju od njihovog zdravstva o komplikacijama prijevremeno rođene bebe.

Da li biste željeli znati postoji li rizik da rodite prije vremena? Sigurno većina žena nestrpljivo čeka trudove, ali kada beba dođe ranije, većina mama se osjeća nepriremljeno za realnost prijevremenog poroda.

Rani porođaj se smatra svaki porođaj koji je nastupio prije 37. sedmice trudnoće. Od 20. sedmice do 37. sedmice trudnoće, ako nastupi porod, smatra se da beba može da se izbori sa svim što svijet donosi. Eventualni porod prije 20 sedmice trudnoće nalazi se u periodu spontanog pobačaja. Ipak, termin je diskutabilan jer sve zavisi o masi fetusa.

Žene koju su iskusile prijevremeni porod, naglašavaju da su se zapravo osjećale nepripremljeno. Posebno je potresno što bebe koje se rode prije vremena ne mogu biti u naručju svoje majke niti ih se može odvesti kući. To je roditeljima jako teško za podnijeti. Roditelji osjećaju strah i konstantno se pitaju da li će biti sve uredu.

Rani porod

Šta uraditi ako se vaša beba rodi ranije – sedmicama i više prije termina. Kako biste se snašli s poslom ili trenutnim porodičnim potrebama? Prema istraživanju u SAD, koje je objavio New England“ Časopisa za Medicinu,  jedna od deset beba se rode prije termina (37+ sedmica).  Pola od ovih rođenja su među trudnoćama kod kojih nije primjećen nijedan faktor rizika.

Doživljavanje ranog poroda

Nakon ranog poroda, pogotovo ako se dugo vremena provelo na intenzivnoj njezi, mame se mogu osjećati izolovano i usamljeno, njihov život se sasvim promijenio. Doktori ohrabruju žene da pitaju o pripremanju za rani porod. Kada se beba rodi ranije ili s medicinskim komplikacijama, život te porodice drastično se promijeni, te stres postaje česta emocija. U tom periodu teške se odluke moraju donijeti, a život na intenzivnoj njezi postaje realnost.

Pitajte svoje doktore o rizicima ranog poroda i budite spremni i informisani u slučaju da iskusite ono što iskusi 1 u 10 roditelja svake godine, kada se beba rodi ranije.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave