Pelenski osip: Zašto nastaje i kako spriječiti nastanak

Pelenski osip: Zašto nastaje i kako spriječiti nastanak

Neugodna pojava u ranoj dobi jer je koža novorođenčeta vrlo tanka

Koža bebe je izrazito osjetljiva. I pored kvalitetne higijene moguće je da beba dobije pelenski osip. To je vrlo česta, neugodna pojava koja roditeljima zadaje brige. Zbog toga je potrebno redovno i sa posebnom pažnjom mijenjati pelene novorođenčeta. Za svaku promjenu na koži djeteta potrebno je na vrijeme reagovati, kako bi se spriječile veće neugodnosti.

Piše: Prof  dr  Naima Arslanagić, Dermaclinica  centar

 

Biografija

Prof. dr. Naima Arslanagić je redovni  profesor na Katedri za Dermatovenerologiju te je i šef  Katedre  za  Dermatovenerologiju. Također je predsjednik Udruženja dermatovenerologa BiH

Magistrirala je na temu: „Antitijela prema alfa hemolizinu stafilokoka u serumima pacijenata sa stafilodermijama“ , Medicinski fakultet, Sarajevo, 1982

Doktorirala je na temu „Praćenje imunoloških parametara kod oboljelih od psorijaze“, Medicinski fakultet, Sarajevo, 1986

ČLANSTVO U ZNANSTVENIM I STRUČNIM UDRUŽENJIMA

  • Ø Član Nastavno naučnog vijeća Medicinskog fakulteta u Sarajevu

  • Ø Član Nastavno-naučnog vijeća Stomatološkog fakulteta u Sarajevu

  • Ø Član Nastavno-naučnog vijeća NIR-a

  • Ø Član Odbora Internih disciplina Akademije Nauka i Umjetnosti (ANU) BiH

  • Ø Član Odbora za maligne tumore Akademije Nauka i Umjetnosti ANU BiH

  • Ø Član Odbora za mikologiju Akademije Nauka i Umjetnosti ANU BiH

  • Ø Predsjednik Udruženja dermatovenerologa pri saboru ljekara BiH

  • Ø Predsjednik Ispitne komisije za polaganje specijalističkih ispita

  • Ø Član EADV

  • Ø International Advisory Board Dermatopatoloji Dergesi (Ankara )

 

Pelenski osip javlja se kod više od 50% beba u prvoj godini života. Pelenski osip je neugodna pojava u ranoj dobi djeteta već od prvih dana. Koža novorođenčeta vrlo je tanka i njezin zaštitni sloj sabije razvijen, a izložena je štetnom djelovanju mokraće i stolice koje sadrže niz štetnih tvari i tokom dužeg kontakta s kožom izazivaju upalu kože – dermatitis, koja je za dijete vrlo neugodna jer svako ispuštanje mokraće i stolice dalje iritira kožu i promjene se pogoršavaju. Novorođenče mokri oko 12 puta dnevno, a stolicu ima gotovo nakon svakog podoja. Dakle, pelenski osip ne uzrokuju pelene. Iako može alarmirati roditelje i uznemiriti bebu, osip se povlači nakon nekoliko dana jednostavnim liječenjem.

Kako izgleda pelenski osip?

Pelenski osip se javlja kao crvenilo kože ravnomjerno ili na nekim područjima jače izraženo. Pojavlje se obično u obliku blagog crvenila na mjestima gdje pelena dodiruje bebinu kožu. U težim slučajevima može izazvati bubuljice, plikove ili ranice.Ukoliko se osip inficira, tada će inficirano područje biti jarko crvene boje i otečeno. Crvene flekice mogu da se prošire i  na dijelove kože koji nisu u dodiru sa pelenom. Ukoliko se proces dalje nastavlja dolazi do pucanja kože. Pojave se vruća crvena mjesta sa mjehurićima, dolazi do ljuštenja kože, bolne osjetljivosti, napetosti i svrbeža. Svaki ponovni dodir sa mokraćom i stolicom izaziva bol i neugodu, dijete postaje plačljivo. Pelenski osip se javlja upravo na tom području koje prekrivaju pelene, dok je ostala koža nepromijenjena. . Osip može zahvatiti samo dijelove oko analnog otvora i genitalija ili kod težih oblika se širiti na veću površinu. Kod dječaka obično zahvata oblast skrotuma, jer je tu koža tanka i osjetljiva.

Pelenski osip uglavnom uzrokuje iritacija kože koja nastaje ukoliko je pelena preuska, prejako stegnuta ili duže vreme nije promijenjena. Neke pelene imaju teksturu koja je pregruba za nježnu bebinu kožu. Kontakt  mokraće i stolice može da dovede do hemijskih reakcija koje uzrokuju iritaciju kože pelenske regije. Takva iritacija pogoršava se ukoliko beba dobije proljev. Pelenski osip mogu da izazovu različita sredstva za pranje pelena, omekšivači, neke vrste jednokratnih pelena, vlažne maramice ili sapun koji koristite. Pelenski osip  može biti izazvan i upotrebom plastičnih gaćica preko pelena. Plastične gačice zadržavaju toplotu i vlagu u  pelenskom  području. Takvi uslovi su pogodni za razvoj bakterijske ili gljivične infekcije kojima pelenskog područja, bolje rečeno područja u kojem se, zbog pelena  zadržavaju mokraća i stolica.

Kako naslutiti mogućnost nastanka pelenskog osipa?

Pri jutarnjoj promjeni pelena, ako je dijete prespavalo veći dio noći i pelene nisu mijenjane, osjeti se neugodan oštri zadah amonijaka. Amonijak se nalazi u mokraći i otpadni je produkt metabolizma koji nadražuje kožu. Utjecaj vlage na taj način čini kožu ranjivom i podložnom štetnom djelovanju amonijaka. Jednokratne pelene upijaju vlagu, beba često mokri, vlaženje kože i isparavanje amonijaka je gotovo nemoguće izbjeći.

Stolica sadrži enzime, biokemijske spojeve koji sudjeluju u procesu probave i također nadražuju kožu. Isto tako je i kod starijeg djeteta koža nadražena ako dobije proljev jer proljevasta stolica sadrži više enzima nego normalno formirana. Ostaci deterđenta za pranje mogu biti uzrokom pelenskog osipa.

Kako spriječiti pojavu pelenskog osipa?

Neka dojenčad više su podložna pelenskom osipu od drugih. Kako bi se spriječila ova neugodna i bolna pojava često mijenjajte pelene, uz obavezno pranje pri svakom prematanju, zaštitite kožu kvalitetnom kremom koja štiti od djelovanja vlage i spriječava dodir kože sa štetnim tvarima. Jednokratne pelene su vrlo praktične, one upijaju tekućinu, što je  dobro, spriječavaju pristup zraka, što je loše, ali su svakako manje zlo od plastičnih gaćica.

Ako dojenče ima platnene pelene, treba veliku pozornost posvetiti pranju, a posebno   ispiranju pelena sa što manje kemijskih dodataka (omekšivača i sredstava za izbjeljivanje). Platnene pelene propuštaju mokraću i dozvoljavaju pristup zraka.

Ključ za sprječavanje i liječenje pelenskog osipa je da područje kože koje pokriva pelena bude čisto  i suho. Pomoći će često mjenjanje pelena i skidanje pelene kad god je to moguće.  Za bebu  koja ima pelenski osip  najbolje bi bilo  da bude bez pelene koliko je god to moguće. To će omogućiti da se koža dobro osuši na vazduhu. Za vrijeme dnevnog spavanja, često provjeravajte pelenu i, ako je mokra, odmah je zamijenite suhom. Imajte na umu  da bebe često piške odmah nakon što utonu u san. Operite bebu prije  svakog presvlačenje pelene, mlakom vodom, sa ili bez blagog sapuna za bebe. Za njegu bebine  kože bilo bi dobro koristiti proizvode bez umjetnih boja i sintetičkih mirisa, koji su sami po sebi iritansi. Potražite proizvode koji su pH uravnoteženi sa pH kože.

Mjere prevencije da se ne razvije pelenski osip su:

– Kožu  temeljito operate vodom,

– Nakon pranja, kožu dobro posušiti prije stavljanja nove pelene,

– Koristite kreme i masti za bebe na bazi cink-oksida kako biste zaštitili bebinu kožu od vlage,

– Izbjegavajte upotrebu  plastičnih gaćica;

– Promijenite vrstu pelena ili sapuna koji ste do sada koristili (ukoliko se osip pojavio),

– Ne upotrebljavajte vlažne maramice za odstranivanje nečistoća  sa kože,

– Ako koristitie pamučne pelene, otkuhavajte ih dodatno 15 minuta nakon pranja, da biste bili sigurni da su sva sredstva za pranje uklonjena iz tkanine,

– Pelene za jednokratnu upotrebu mogu se kroz kraće vrijeme zamijeniti pamučnim prozračnim pelenama koje se moraju često mijenjati,

– Ukoliko koža vlaži, mogu se nakratko primijeniti i oblozi fiziološke otopine dok se taj teži oblik upale ne smiri,

-Higijenu pelenskog osipa i dalje treba vrlo brižno provoditi uz pranje mlakom  vodom i sušenje mekanom pamučnom gazom uz primjenu kreme koja će zaštititi kožu i smiriti bolnu napetost i osjetljivost,

-Dječji puder ne može biti zamjena za zaštitnu kremu i treba ga izbjegavati. Krema  se primjenjuje na površinu kože bez vlage tj. na zdravu i suhu kožu kako bi se ublažilo  oštećenje kože trenjem dijelova kože  koji su u direktnom dodiru jedna  sa  drugom,

-Redovno mijenjanje pelena je ključni momenat u higijeni djeteta.

– Ovisno o uzrastu broj stolica varira od jedne kod većeg djeteta do 7-8 stolica kod dojenog novorođenčeta. Poslije stolice se pelene trebaju mijenjati odmah, a tokom dana 6-10 puta ovisno o potrebi, dnevnom režimu djeteta, količini tečnosti koju pije i sl.

– Prije spavanja, prije izlaska iz kuće presvucite dijete, jer se predpostavlja da će sljedećih sat, dva ili više biti u istoj peleni.

 

 

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave