Oznaka na licu kod novorođenčeta-madeži

Oznaka na licu kod novorođenčeta-madeži

Madeži su bezopsani, a mnogi čak i sami odlaze ili se vremenom smanjuju.

 

Novorođenčad često ima privremene prištiće ili mrlje koje nestaju ubrzo nakon što se rode. Također, prilično je uobičajeno vidjeti madeže  na svojoj koži pri rođenju ili ubrzo nakon toga. Madeži se kreću od teško uočljivih do velikih, ali bez obzira na to koliko su velike ili mali, mogu biti uznemirujući.

Madeži mogu biti ravni ili uzdignuti, imaju pravilne ili nepravilne obrube i imaju različite nijanse boje od smeđe, žute, crne ili blijedoplave do ružičaste, crvene ili ljubičaste. Uglavnom su bezopasni, a mnogi se čak i vremenom smanjuju ili potpuno nestanu. Međutim, madeže često  povezuju sa  drugim zdravstvenim problemima. Ukoliko imate sumnje razgovarajte sa svojim liječnikom o tome može li se to dogoditi vašem djetetu.

Što uzrokuje madeže

Madeži se ne mogu  spriječiti i nisu uzrokovani bilo čime što je  učinjeno ili što nije učinjeno tokom trudnoće. Ne postoje istine u pričama starih žena o “mrljama” koje su uzrokovale nešto što je majka radila ili pojela. Uzrok većine madeža nije poznat. Mogu se naslijediti, ali obično nisu. Obično nisu povezani s traumom kože tokom porođaja.

Vrste madeža ili rođenih žigova

Postoje dvije glavne vrste madeža koje imaju različite uzroke. Krvožilni madeža-Vaskularni madeži (krvne žile) se pojavljuju kada se krvne žile ne formiraju pravilno – ili ih je previše ili su šire nego što je to uobičajeno. Pigmentirani madeži koji su uzrokovani  prekomjernim rastom ćelija koje stvaraju pigment (boju) u koži.

Vaskularni madeži

Izvana ta nakupina izgleda kao mrljica crvenkaste do smeđe boje. Također nije neuobičajeno da su ova područja na koži i nabubrena – ovisi o spletu krvnih žila ispod nje. Mrlje na koži kojima je uzrok splet krvnih žila nastaju većinom unutar prvih šest mjeseci djetetovog života. Makularne mrlje. Nazivaju se i losos mrlje, poljupci anđela ili ugrizi roda, ove blijede crvene oznake su najčešća vrsta vaskularnog žiga. Često su na čelu ili kapcima, stražnjem dijelu vrata ili na nosu, gornjoj usni ili na stražnjoj strani glave. Oni mogu biti uočljiviji kad beba plače. Najčešće izblijede sami od sebe kada dijete navrši 1 do 2 godine, mada neke traju i u odrasloj dobi.

Pigmentacijski madeži

U pigmentacijske mrlje na koži spadaju madeži te mrljice uglavnom tamnijih tonova. One se mogu pojaviti u bilo kojem periodu života, a najčešći su primjer upravo madeži čija pojava ovisi o promjenama u okolini, poput čestog izlaganja kože suncu. Za njih je karakteristično i to da, za razliku od vaskularnih diskoloracija, s vremenom ne nestaju niti se smanjuju.

Sve pigmentacije i pojave na bebinoj koži najčešće se jednostavno – ne diraju. Nema potrebe za tretiranjem pigmentacije ili madeža, osim u slučaju značajnijih promjena u boji ili veličini. Njihova pojava na koži male djece je sasvim normalna te nema potrebe za izvanrednim odlascima liječniku. Koža mališana, baš kao i odraslih, reagira na razne promjene u okruženju u kojem se nalaze. Kada i bude potrebe za nekim oblikom tretiranja, pouzdajte se u svog pedijatra koji će vam zasigurno na vrijeme na to ukazati.

Što se estetske strane tiče, mrlje na koži mogu utjecati na samopouzdanje mališana kasnije u životu, te je ponekad potrebno tretirati  laserom kako bi se smanjila njihova uočljivost. Tretman laserom dobro je rješenje za velik broj vaskularnih diskoloracija koje već nakon nekoliko tretmana gotovo u potpunosti nestaju, no rijetko se primjenjuju na maloj djeci ili bebama.