OVE 4 STVARI BI TREBALO DA URADE TRUDNICE ZA DOBRO ZDRAVLJE BEBE

Prva stvar koju svaka žena želi, nakon radosne vijesti da će postati mama, jeste da njena beba bude zdrava. Međutim, mnogo toga zavisi od Vas, zato je u trudnoći izuzetno važno da se pridržavate nekih pravila, a ljekari su izdvojili nekoliko najvažnijih:

ODUSTANITE OD IDEJE DA TREBA DA JEDETE ZA DVOJE

Gomilanje kilograma u trudnoći može da ubrza porođaj, uzrokuje preeklampsiju (koja takođe može dovesti do prevremenog porođaja) ili da utiče na težinu bebe (što porođaj otežava i bebi i mami). “To je prilično veliki zdravstveni rizik za bebu”, ističe akušer Laura Rajli

Doktorka Rajli kaže da mnoge buduće mame u trudnoći dobiju vuiše kilograma nego što je preporučeno zato što precenjuju koliko kalorija im je potrebno. Dodatnih 300 kalorija dnevno je dovoljno za podsticanje pravilnog bebinog razvoja.

NE UZIMAJTE LEKOVE NA SVOJU RUKU

Mnogi lekovi, koje ste pre trudnoće najnormalnije koristili bez konsultovanja sa lekarom, mogu biti opasni tokom drugog stanja.

Iz tog razloga, čim saznate da ćete postati mama, odmah obavestite svog lekara kako bi znao koje lijekove da vam prepisuje ili vam dao zamenu za lekove koje ste do tada uzimali.

Takođe, nikada nemojte sami da prekidate lečenje.

PRONAĐITE ODGOVARAJUĆEG PEDIJATRA ZA SVOJU BEBU PRED KRAJ TRUDNOĆE

Česti pregledi počinju vrlo brzo nakon što se beba rodi, zato u trećem trimestru počnite da tražite odgovarajućeg  pedijatra “Vrlo često ćete se viđati sa pedijatrom, zato je izuzetno važno da vam on odgovara, kao i da ste o njemu čuli da je stručnjak u svom poslu”, objašnjava doktorka Rajli.

OSLOBODITE SE STRESA

Stres nikada nije dobar, ali tokom trudnoće morate razmišljati i o svojoj bebi, koja će prepoznati svako vaše raspoloženje. Stres u trudnoći može dovesti do prevremenog porođaja, a kasnije kod dece izazvati razvojne poremećaje, kao i poremećaje u učenju, tvrdi pedijatar Alana Levin. 

Iz tog razloga, opustite se i uživajte koliko god možete, jer kada dođe beba, avantura tek počinje. 

Izvor: yumama.com

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave