Ovarijalna rejuvenacija (pomlađivanje jajnika) autolognim matičnim stanicama i autolognim faktorima rasta

Kada i zbog čega dolazi do normalne funkcije janika

Zdravlje je jako bitno. Ono što je posebno važno jeste reproduktivno zdravlje žene. Danas je medicinska nauka napredovala i koristi različite metode kako bi očuvala i unaprijedila zdravlje ljudi. Podmlađivanje jajnika je svakako jedna od takvih metoda. Ova metoda se primjenjuje i kod muškaraca i kod žena kada je upitanju neplodnost, gubitak spolne funkcije i sl. O ovoj temi za časopis Roditelj piše dr.  Suada Tinjić.

Piše: dr. Suada Tinjić

Dr. Suada Tinjić, specijalista ginekologije i akušerstva i subspecijalista humane repordukcije i Master iz oblasti humane reprodukcije, nakon 12 godina iskustva i rada na Univerzitetsko kliničkom centru Tuzla, od 2005. godine predvodi stručni medicinski tim na svojoj poliklinici. Dr. Suada Tinjić ostvarila je saradnju sa eminentnim stručnjacima i centrima koji su priznati na internacč6ionalnom nivou iz oblasti ginekologije, perinatologije i humane reprodukcije u kojima je kontinurano na edukacijama i usavršavnjma zajedno sa članovima svog tima.

Pomlađivanje jajnika uz pomoć autolognih matičnih stanica dobivenih iz koštane srži i autolognim faktorima rasta iz krvne plazme pacijenta je nova  metoda u liječenju neplodnosti koja je privukla pažnju znanstvenika i javnosti. Ovom metodom se popravlja funkcija janika i očituje se rastom folikula i poboljšanjem endokrine funkcije jajnika što utiče na reprodukcijsko zdravlje, odgađanje menopauze, kvalitet života, i očuvanje zdravlja.

Metoda se primjenjuje i kod muškaraca u slučaju neplodnosti, gubitka spolne funkcije i odgađanja andropauze.

Ko su kandidati za zahvat? 

  • Bilo koja zdrava žena koja spada u jednu od ovih kategorija:
  • perimenopauzalne žene starosti do 45 godina
  • neplodne žene starije od 35 godina s niskim AMH i malom ovarijskom rezervom
  • neplodne žene mlađe od 35 godina s niskim AMH i malom ovarijskom rezervom
  • žene koje su u prethodnim postupcima izvantjelesne oplodnje dobivale mali broj jajnih stanica
  • pacijentice koje žele odgoditi menopauzu

Prijevremena insuficijencija jajnika

Prijevremena insuficijencija jajnika ili POF (Premature ovarian failure) predstavlja gubitak normalne funkcije jajnika prije četrdesete godine. Ukoliko do ovoga dođe, to znači da jajnici ne stvaraju normalne ili očekivane količine estrogena koji utiče na sazrevanje jajnih ćelija. Kao posledica ovog stanja javlja se sterilitet. Ovo stanje se pojavljuje kod 1 od 1000 žena između 15-29 godine, i kod 1 u 100 žena između 30-39 godine. Porodična anamneza koja uključuje POF sindrom jajvlja se kod 4% žena sa ovim stanjem. Prijevremena insufijencija jajnika se može javiti naglo ili tokom godina.

Prijevremena insuficijencija jajnika se nekad povezuje sa prijevremenom menopauzom, ali ova dva stanja nisu u potpunosti jednaka. Žene kod kojih dođe do prevremene insuficijencije jajnika mogu da imaju nerednovne ili povremene cikluse godinama, i mogu ostati u drugom stanju. Žene, kod kojih dođe do prijevremene menopauze, nemaju cikluse i ne mogu ostvariti trudnoću.

Žena se rađa sa jednim do dva miliona jajnih ćelija. U reproduktivnom dobu, sazrije 300-400, dok će ostale jednostavno “propasti”. Nakon toga stupa menopauza. Jajne ćelije se nalaze u folikulima, iz kojih se oslobađaju kada prime optimalnu stimulaciju. Ukoliko stimulacije njihovog sazrevanja nema, one se degenerišu procesom koji se naziva apoptoza.

Matične stanice se mogu, uz određeni biološki poticaj, pretvoriti u bilo koji tip stanice u ljudskom tijelu, uključujući jajne stanice.  Matične stanice su dokazane i u ljudskim jajnicima, tako da je moguće da se mogu preobraziti u jajne stanice uz pomoć faktora rasta sadržanih u vlastitoj plazmi i trombocitima koji se injiciraju u jajnik.

Injekcije trombocita i faktora rasta, kad se koriste za različite oblike medicinskih tretmana se izoliraju iz pacijentove krvi i krvnih stanica i zovu se PRP (Platelet Rich Plasma) ili PDGF (Platelet Derived Growth Factors) terapija.
Naša tijela imaju izvanredan kapacitet za liječenje. Regeneracija novog tkiva provodi se prirodnom proizvodnjom matičnih stanica. PRP uključuje koncentrirane trombocite, bogate bioaktivnim proteinima, koji oslobađaju faktore rasta kako bi potaknuli staničnu regeneraciju i ubrzali obnavljanje tkiva. Prednosti PRP-a u početku su korištene u zacjeljivanju rana, stomatologiji i liječenju sportskih ozljeda, ali sada su se razvile u svrhu rješavanja estetskih problema i seksualnih disfunkcija (erektilna disfunkcija i Peyronie-ova bolest za muškarce). PRP je jedan od najnaprednijih, najučinkovitijih prirodnih tretmana za obnavljanje stanica i pomlađivanje u cijelom tijelu.

Injiciranjem autolognih matičnih stanica  i autolognih faktora rasta u jajnik može doći do oporavka funkcije jajnika i povećati šanse za trudnoću prirodnim putem ili metodama potpomognute oplodnje.

Faktore rasta proizvode bijele i pločaste krvne stanice kod ozljede tkiva kako bi došlo do aktivacije matičnih stanica i popravka oštećenja. PRP injekcije se koriste već godinama kao tretman kod ozljede mekih, koštanih i vezivnih tkiva te u estetskim tretmanima lica i ginekologiji. Budući da se radi o aplikaciji i terapiji vlastitim matičnim stanicama i faktorima rasta opasnost od alergijskih reakcija je nemoguća.

 Koji su potencijalni rizici i dobrobiti zahvata? 

 Glavna prednost zahvata je potencijalna mogućnost postizanja trudnoće s vlastitom jajnom stanicom što prije zahvata ne bi bilo moguće. Budući da je ovo inovativna metoda, bitno je znati da nema garancije da će doći do trudnoće nakon zahvata – bilo prirodno ili medicinski potpomognutim putem.
Rizici su minimalni i slični rizicima koje nosi punkcija jajnika u svrhu dobivanja jajne stanice.
Potencijalne komplikacije su bol (obično prestaje 1-2h nakon zahvata uz korištenje analgetika), upala i krvarenje. Ove komplikacije su izuzetno rijetke.

Kako bi pratili da li je zahvat pridonio regeneraciji jajnih stanica određuje se razina AMH, FSH, LH i estradiola jednom mjesečno u žena koje ne menstruiraju i za vrijeme menstruacije u žena s održanim ciklusima u periodu od 6 mjeseci. Ako razina AMH raste, a FSH, LH i estradiola pada postoji objektivni pokazatelj uspješnosti pomlađivanja jajnika. Čak i ako se dokaže uspješna ovarijalna rejuvenacija, ne mora nužno doći do trudnoće, budući da postoje drugi faktori koji bi mogli utjecati na uspješnost začeća.

PRP terapija ima pozitivno djelovanje i kod žena kod kojih je uzrok neplodnosti slaba kvaliteta sluznice maternice i kod ponavljajućih spontanih pobačaja. Koje se procedure primjenjuju u svrhu podmlađivanja:

SEGOVA za žene i muškarce

SEGOVA PRLP za žene i muškarce

SEGOVA je skupina postupaka i metoda koje je dizajnirao profesor dr. Aleksandar Ljubić i njegov tim s ciljem obnavljanja gonadne funkcije, poboljšanja reproduktivnog zdravlja i funkcioniranja cijelog tijela, kao i povećanja ukupne kvalitete života.

Program SEGOVA WOMEN je najnaprednija, najinovativnija i najsigurnija autološka metoda organske regeneracije spolnih žlijezda. Potrebno je korištenje vlastitih stanica i faktora rasta kako bi se uspostavila i poboljšala funkcija jajnika i proizvodnja hormona, poboljšavajući tako reproduktivno zdravlje i funkcioniranje cijelog tijela. Obnavlja funkciju jajnika, pomaže u odgađanju menopauze i spriječava bolesti povezanih sa dobi.

 Postupak SEGOVA MEN sigurna je i inovativna metoda koja se temelji na autolognoj i organskoj regeneraciji spolnih žlijezda. Zahtijeva upotrebu vlastitih stanica i faktora rasta kako bi se uspostavila i poboljšala funkcija testisa i proizvodnja hormona, poboljšavajući tako reproduktivno zdravlje i funkcioniranje cijelog tijela (kože, lica, mišića, kostiju, krvnih žila i drugo). Pomaže i odgađa andropauzu i sprječava bolesti vezane uz dob.

PEP- Poboljšanje endometrijalne perceptivnosti autolognim faktorima rasta prije embriotransfera. Glavni razlog frustirajućih višestrukih neuspjelih pokušaja vantjelesne oplodnje u određenim slučajevima je uzrokovan slabom receptinvošću endometrija.

Ispitivanju embriona i pripremi istog za uspješnu implantaciju posvećujemo puno pažnje i u njegovoj procjeni koristimo najnaprednije ultrazvučne, endoskopske i genetske procedure.

Ipak u određenim situacijama receptivnost i izgled endometrijuma su nezadovoljavajući i ovde na raspolaganju koristimo paletu najsavremenijih postupaka liječenja neplodnosti za koje je dokazano da mogu poboljšati kvalitet endometrijuma, njegovu debljinu, prijemčivost za embrione i konačno ponuditi veću šansu za uspjeh – odnosno trudnoću.

Pored histeroskopije, medija za uspješniju implantaciju embriona,  u svakodnevnom radu sa uspjehom koristimo i nove metode ubacivanja autolognih faktora rasta u endometrijum prije procedure embriotransfera a za koje prva istraživanja ukazuju da dovode do poboljšane prijemčivosti endometrijuma i veće šanse za trudnoću.

Razvoj endometrijuma u stadijumu da je sposoban da primi embrion, je delikatan molekularni proces, određen genetskim i brojnim drugim faktorima.  Molekuli zvani “faktori rasta”  koji su naučno otkriveni u skorije vreme igraju presudnu ulogu u ovom procesu.

Ovi faktori rasta se dobijaju određenim rekombinatnim tehnikama iz uzorka sopstvene krvi i laboratorijskim  procedurama za koju je naš embriološki tim obučen u vodećim svjetskim centrima za vantjelesnu oplodnju.

Ovi faktori rasta se ubacuju u unutrašnjost maternice po posebnom protokolu, dovode do kvalitetnijeg razvoja embriona, posebno su pogodni za stanja “tankog” endometrijuma koji je čest problem neuspjeha procedure vantjelesne oplodnje.Primjenom autolognih faktora rasta povećava se šansa za uspjeh.

Sve detalje o navedenom postupku možete saznati u razgovoru sa našim liječnicima i biolozima.

 

 

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave