Otečene noge u toku trudnoće

Vaš stomak nije jedina stvar koja se povećava u trudnoći. Tokom trudnoće možete patiti od laganog oticanja po tijelu – a posebno, zahvaljujući zakonima gravitacije, u predjelu stopala i gležnjeva.

Normalno je da u trudnoći dolazi do pojave otoka, posebno na nogama, gležnjevima, stopalima i prstima. Problemi sa oticanjem se pogoršavaju kako trudnoća napreduje. Otekline koje se pojavljuju postepeno obično nisu štetne ni za vas ni za vašu bebu, ali mogu biti neugodne. Nagli porast otoka može biti znak preeklampsije, stanja koje pogađa neke trudnice, obično tokom druge polovine trudnoće (otprilike od dvadesete sedmice) ili ubrzo nakon porođaja. Tokom dana, suvišna količina vode obično se skuplja u najnižim dijelovima tijela, posebno ako je vrijeme toplo ili ukoliko puno stojite.

Natečeni gležnjevi normalna su, ali i frustrirajuća pojava za mnoge buduće majke. Tokom trudnoće, dodatna tečnost u tijelu i pritisak rastuće maternice mogu uzrokovati oticanje (edem) u gležnjevima i stopalima. Oticanje se pogoršava kako se bliži termin poroda, posebno pred kraj dana i po toplom vremenu. Edem pogađa oko tri četvrtine trudnica. Može započeti oko 22. do 27. sedmice trudnoće i vjerovatno će se zadržati dok ne rodite

Šta uzrokuje otečene zglobove i stopala tokom trudnoće?

Tokom trudnoće, edem se javlja kada se zapremina tjelesnih tekućina povećava kako bi njegovala i vas i vašu bebu i nakuplja se u vašim tkivima kao rezultat povećanog protoka krvi i pritiska vaše rastuće maternice na karlične vene i vašu šuplju venu (velika vena s desne strane vašeg tijela koje vraća krv iz donjih udova u vaše srce).

To uzrokuje da ovo povećanje doživite kao neugodno oticanje – posebno kada je riječ o gležnjevima i stopalima, ali i rukama, što ste možda primijetili kada ste posljednji put pokušali skinuti prstenje. Također, možda će vam stopala dodatno oteknuti ukoliko ste u kratkom vremenskom periodu dobili na težini.  Međutim, ako vam ruke ili lice nateknu i ako oteklina traje duže od jednog dana, nazovite svog doktora. Prekomjerno oticanje može biti jedan od znakova preeklampsije, a ukoliko je to zaista slučaj, ovo stanje popraćeno je nizom drugih simptoma poput povišenog krvnog pritiska, brzog debljanja i povisenog nivoa proteina u mokraći. Ako su vaš krvni pritisak i urin normalni (provjeravaju se prilikom svakog prenatalnog pregleda), nema razloga za zabrinutost. Oticanje nogu rijetko može biti znak duboke venske tromboze (DVT), potencijalno opasnog stanja po život koje se javlja kada se u dubokoj veni stvori krvni ugrušak. Oticanje zbog duboke venske tromboze obično zahvata samo jednu nogu, obično lijevu, i može uzrokovati osjećaj težine ili bola koji se pogoršava kada ustanete ili kožu koja je crvena ili topla na dodir. Ako primijetite bilo koji od ovih znakova, odmah nazovite vašeg doktora.

Kako zaustaviti oticanje stopala u trudnoći?

Kućni lijekovi za otečene noge tokom trudnoće uključuju podizanje stopala kada sjednete i nošenje širokih, udobnih cipela. Pijenje puno vode, redovno vježbanje i izbjegavanje dugotrajnog stajanja mogu vam također pomoći.

 • Izbjegavajte duge periode stajanja ili sjedenja. Ako ste puno na nogama, napravite kratke pauze i sjednite. Ako puno sjedite, prošetajte barem pet minuta barem jednom na sat.
 • Podignite noge. Ako je moguće, podignite noge dok sjedite. Ko ima bolji izgovor da digne noge od trudnice?
 • Spavajte na boku. Ako već to ne radite, pokušajte spavati na boku i to po mogućnosti na lijevoj strani. Ovo će pomoći pravilnom radu bubrega, što pomaže pri eliminaciji toksina i smanjenju otoka.  
 • Aktivirajte se. Prakticirajte vježbe prikladne za trudnoću, poput hodanja, koje omogućava slobodan protok krvi. Ukoliko vaš doktor to odobri, pokušajte plivati, jer pritisak vode potiskuje tečnost iz vaših tkiva nazad u vene, gdje odlazi u bubrege, tako da višak tečnosti možete izmokriti.
 • Izbjegavajte preuske čarape. Vaš cilj je da dopustite da krv i tjelesne tečnosti teku što slobodnije. Zbog toga, budite oprezni pri izboru čarapa. Čarape koje ostavljaju trag oko vaših nogu vjerovatno su vam preuske, te se odlučite za udobnije modele sa što većim procentom pamuka.
 • Nosite udobne cipele. Obratite pažnju na izbor cipela, i birajte ortopedske cipele ili ortopedske uloške za cipele koji vam mogu olakšati tegobe. Ovakve cipele će učiniti da se stopala osjećaju bolje, a mogu smanjiti i bolove u nogama i leđima tokom trudnoće. Kada ste u vašem domu, birajte mekane papuče koje štite vaše noge.
 • Isprobajte potporne čarape. Odlučite se za najlonke koje imaju dodatni prostor za trbuh ili čarape do koljena ili bedara koje nisu pripijene uz vaše tijelo. Kraće čarape su su bolji izbor ukoliko vam je stalno vruće, ali koju god vrstu potpornih čarapa odaberete, oblačite ih svako jutro prije nego što svakodnevno oticanje počne kako biste mogli učinkovito obavljati vaše dnevne obaveze.
 • Pijte puno vode. Možda se ispiranje tečnosti tečnošću čini čudnim, ali unos 8 do 10 čaša vode dnevno pomoći će vašem sistemu da se oslobodi viška natrijuma i drugih toksina, umanjujući oticanje.
 • Umjereno koristite so. Ukoliko previše apstinirate od korištenja soli, može doći do pojačanog oticanja,  zato je nemojte potpuno izbaciti iz prehrane. Ali, kao sve namirnice i dodatke prehrani, najbolje je da so unosite umjereno.

Kada se obratiti doktoru?

Ako žene imaju bilo kakve brige zbog otečenih nogu tokom trudnoće ili ne mogu ublažiti neugodne simptome, mogu razgovarati sa svojim medicinskim timom kako bi razgovarale o mogućnostima liječenja. Trebaju odmah kontaktirati svog doktora ili primalju ako primijete bilo koji od sljedećih simptoma:

 • nagli porast otoka stopala
 • naglo oticanje na rukama ili licu ili oko očiju
 • jaka glavobolja ili stalna tupa glavobolja
 • zamagljen vid, bljeskanje ili vrtoglavica
 • jaki bolovi ispod rebara ili u stomaku, posebno s desne strane
 • mučnina i povraćanje
 • otok koji je prisutan od početka dana i ne poboljšava se kada ležite ili podižete stopala
 • jedna noga koja je otečenija od druge
 • bol ili vrućina u listovima ili negdje drugdje u nozi
 • crvena koža na nozi

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave