Osigurajte prohodnost nosne šupljine

Processed with VSCO with hb1 preset

Čišćenje udahnutog zraka omogućava donjem respiratornom sistemu primanje zraka očišćenog od mnogih nepoželjnih čestica.

Piše: mr.ph. Halida Mahmutbegović

Halida Mahmutbegović je rođena 03.01.1992. godine. Farmaceutski fakultet je završila 2015. godine na Univerzitetu u Tuzli. Zaposlena je u PZU apoteke „Ibn Sina“ kao magistar farmacije. Aktivna je u naučno-istraživačkoj djelatnosti, što potvrđuju objave i prezentacije više originalnih naučnih i stručnih radova. U završnoj je fazi obrade rezultata istraživanja i izrade doktorske disertacije na doktorskom studiju.

Nos kao dio gornjeg respiratornog trakta omogućava protok zraka, termoregulaciju i čišćenje udahnutog zraka, te je važan u zaštitnoj imunološkoj funkciji. Disanje na nos je fiziološki proces i zračna struja prolaskom kroz nos dolazi do nazofarinksa, grkljana, dušnika i pluća.

Nos omogućava termoregulaciju udahnutog zraka na optimalnu temperaturu. Hladan zrak potiče vazodilataciju vaskularnog tkiva sluznice nosa, dok u slučaju udisanja toplog zraka dolazi do vazokonstrikcije tkiva, čime se smanjuje zagrijavanje udahnutog zraka.

Čišćenje udahnutog zraka omogućava donjem respiratornom sistemu primanje zraka očišćenog od mnogih nepoželjnih čestica. Krupnije čestice zadržavaju dlačice u nosnom vestibulumu i kihanjem se izbacuju vani, a prašina i nečistoće u udahnutom zraku zadržavaju se u sluznici, koja se zahvaljujući radu trepetljika postepeno pomiče prema ždrijelu, a gutanjem dolazi u želudac.

Sluznica nosa predstavlja i prvu liniju obrane gornjih disajnih puteva. Pri prvom kontaktu sa stranim antigenom aktivira se lokalni imunološki odgovor antitijelima (IgA). Organizam preko IgA štiti sluznicu nosa od prodora štetnih antigena različitih vrsta (virusi, bakterije), te sprječava njihov prodor u dublja tkiva. Također, za uredan osjet mirisa neophodna je dobra prohodnost nosa, te sva stanja koja dovode do začepljenosti nosa spriječavaju kontakt mirisnih čestica i receptornih ćelija.1

Jasno je da bilo kakva narušenost uredne anatomije nosa onemogućava svaki od ovih procesa, što ima za posljedicu češća oboljenja donjeg respiratornog trakta. Upale nosne sluznice i paranazalnih sinusa su, nažalost, česte i javljaju se kao reakcija na aerogene infekcije ili inhalacijske alergene. U terapiji se često preporučuju vazokonstriktorne kapi za nos poput ksilometazolina, koje imaju cilj da lokalno odstrane sekret. Međutim, terapija ovakvim preparatima može trajati 7-10 dana, u protivnom se razvija medikamentozni rinitis sa opstrukcijom nosa i zavisnost o vazokonstriktornim kapima.2

Na našem tržištu je razvijen prirodni preparat, FARMAKOL NASOPIP sprej za nos, koji sadrži ekstrakt propolisa, žalfije, mente i sljeza. Propolis djeluje antibakterijski, antifungalno, antivirusno i protuupalno i pojačava ljekovite efekte u epitelnom tkivu.3

Terapijska efikasnost žalfije za različita medicinska stanja poznata je od davnina. Listovi žalfije imaju adstrigentna, baktericidna, antimikotička i antiinflamatorna dejstva4, dok menta postiže svoju ulogu preko eteričnog ulja koje ima snažan baktericidni i osvježavajući efekat.5

NASOPIP sprej sadrži i sljez, koji se u medicini smatra jednim od najboljih sredstava za oblaganje sluznice upravo zbog svog sastava, i kao takav koristi se od davnina kod iritacije mukoze, prvenstveno u respiratornom sistemu. Sadrži 30 – 35 % sluzi koja se rastvara u vodi. Klinički je dokazano da prisutnost bioadhezivnih i sluzavih polisaharida dovodi do stvaranja tvorbe slične mucinu na površini iritirane sluznice. Struktura sluzi omogućava prijanjanje na sluznicu i time smanjuje nadraženost sluznice respiratornog sistema. Djeluje umirujuće, sprječava dodatno nakupljanje sekreta i pojačava fagocitozu.6,7

NASOPIP sprej je kvalitetno, efikasno i praktično rješenje za svakodnevnu higijenu, vlaženje i njegu nosne sluznice, kao i kod prehlade, hunjavice i alergija. Omogućava terapiju bez iritacija i pogodan je za dugotrajnu njegu oštećene i suhe sluznice nosa. Kod dužeg boravka u prostorima sa suhim zrakom (centralno grijanje i klimatizacija) održava prirodnu vlažnost nosne sluznice, poboljšava i olakšava uklanjanje nečistoća iz nosne šupljine. Ne sadrži konzervanse, umjetne boje, alkohol i arome, te je pogodan za djecu od jedne godine i odrasle osobe.8 Osjetite razliku uz NASOPIP i olakšajte svom organizmu.

Literatura:

  1. http://neuron.mefst.hr/docs/katedre/orl/medicina/Knjiga_ORL-rinologija.pdf
  2. Dergenc R. Otorinolaringologija, treće izdanje. Beograd, 2007.
  3. Kosalec I, Pepeljnjak S, Bakmaz M, Vladimir-Knežević S. Analiza flavonoida i antimikrobna aktivnost komercijalno dostupnih proizvoda od propolisa, Acta Pharmaceutica, Vol. 55 No. 4,  Zagreb, 2005.
  4. Stojanović Lj.D. Starost i porijeklo populacija vrste Salvia officinalis L. u centralnom dijelu Balkanskog poluostrva-morfometrijski i molekularni pokazatelji. Beograd, 2014.
  5. Kolak I, Šatović Z, Rozić I. Paprena metvica. Sjemenarstvo, Vol. 18 No. 3-4, Zagreb, 2001.
  6. Deters A, Zippel J, Hellenbrand N, Pappai D, Possemeyer C, Hensel A. Aqueous extracts and polysaccharides from Marshmallow roots (Althea officinalis L.): Cellular internalisation and stimulation of cell physiology of human epithelial cells in vitro. J Ethnopharmacol, 2010.
  7. Parađiković N. Ljekovito i začinsko bilje. Osijek, 2014.
  8. Odobrena deklaracija za NASOPIP sprej.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave