OPSTIPACIJA KOD DJECE – EVA/Qu

Eva/qu čepići za djecu su indicirani za djecu u dobi od 2 do 12 godina starosti.

Opstipacija ili zatvor vrlo je čest problem kod djece s kojim se suočavaju roditelji i ljekari.Pod tim pojmom podrazumijeva se neredovita stolica, otežana i bolna defekacija tvrde ili voluminozne stolice, tj. poteškoće kod defekacije koje traju preko 2 sedmice. Opstipacija, a pogotovo popratne tegobe (bol u trbuhu, pojava krvi na stolici, prljanje rublja stolicom, smetnje mokrenja) signal su zbog kojih se roditelji često upućuju ljekaru.

Za bolje razumijevanje samog problema potrebno je znati koja je normalna frekvencija stolica za pojedina dobna razdobolja u djetinjstvu. Tokom ranog djetinjstva očekivani broj stolica u danu je veći nego kasnije, da bi se iza 4. godine ustalio. Novorođenče ima najveći broj stolica, što se kroz dojenaštvo postupno smanjuje. Važno je naglasiti da djeca koja su isključivo na prehrani majčinim mlijekom mogu imati stolicu uz svaki podoj, ali i izostanak stolice kroz više dana (i do 2 sedmice), što sve spada u normalne varijacije, uz uslov  da nema nikakvih drugih tegoba. U dobi do 6 mjeseci ponekad se javljaju ponavljane epizode naprezanja i plača prije same stolice (trajanja 10 minuta ili više), nakon kojih dijete evakuira potpuno normalnu stolicu.

Regulacija stolice se može riještit na više načina. Vrlo je važno da dijete ima redovite i uravnotežene obroke. Pri tome se daje naglasak na mnogo voća i povrća (često se predlaže izbjegavanje banane i mrkve), svakako se savjetuje izbjegavati ili većim dijelom zamijeniti rafinirane žitarice i proizvode od rafiniranih žitarica poput bijelog kruha i ostalih proizvoda od bijelog brašna kao što su tjestenina, pekarski proizvodi i keksi te zamijeniti rafiniranu rižu integralnim varijantama i mješavinama žitarica.

Pored toga ako roditelji ne mogu riješti problem zatvora ishranom preporučuje se i korištenje čepića protiv zatvora.

Eva/qu čepići za djecu su indicirani za djecu u dobi od 2 do 12 godina starosti.
Primjena Eva/qu čepića  za djecu uvijek je dobro indicirana za sve oblike učestalog zatvora stolice, uobičajenog i hroničnog.
Nakon aplikacije Eva/qu čepić se za nekoliko minuta otapa u rektumu te otpušta veliki broj malih šumećih mikromjehurića koji pritišću i masiraju zidove rektuma.

Otopljeni čepić omekšava nakupljenu stolicu. Šumeće djelovanje potiče odvajanje te brzo i zadovoljavajuće pražnjenje stolice. Čepići se mogu koristiti dugoročno za održavanje i obnavljanje mehanizama lijenog pražnjenja stolice.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave