Omega-3 masne kiseline za bebe i djecu: Za zdravlje i pravilan razvoj

Omega-3 masne kiseline za bebe i djecu: Za zdravlje i pravilan razvoj

Omega-3 masne kiseline često se opisuju kao dragocjene masnoće zbog povoljnog djelovanja na zdravlje, a u prvom redu štite srce i krvne žile sniženjem razine triglicerida, modulacijom upale i antiaritmijskim djelovanjem.

Glavni prehrambeni izvori omega-3 masnih kiselina su plava riba (sardina, skuša, tuna, inćuni) te riba iz hladnih mora (haringa, losos), alge, zooplankton i plodovi mora te sjemenke i orašasti plodovi.

 

Mollers  Omega-3 za djecu sa vitaminom A,D,E i važnim omega-3 masnim kiselinama DHA I EPA, MEDIMPEX-a pomaže u normalnom razvoju mozga i očiju kod djece zbog DHA, a EPA doprinosi normalnoj srčanoj funkciji. Dječije kosti djece zahtijevaju vitamin D za zdrav rast i razvoj dok vitamin E doprinosi jačanju imuniteta, vitamin A je od vitalnog značaja za dobar imuni sistem i za vid.

Upotreba ulja jetre bakalara tokom prve godine života dokazano je povezana sa smanjenjem rizika za razvoj dijabetesa TIP 1 kod djece. Djeca dobi od 4 godine pokazale su bolje kognitivne posobnosti. Preporučena doza je 1 mala kašika (5 ml) dnevno,što odgovara 600mg DHA i 400mg EPA

Hrana majke je izvor  hranjivih tvari za dojenčad, uključujući i omega-3 masne kiseline DHA i EPA, pa se preporučuje da majke uzimaju Omega-3 masne kiseline.  Preporučena doza za majke: 1 mala kašika (5 ml) za trudnice i dojilje. Jedna doza sadrži 1200 mg Omega-3masnih kiselina, uključujući 600mg DHA i 400mg EPA.

Moller´s Omega-3 Baby preporučuje se za bebe od 6 mjeseci.

Preporučena upotreba za bebe od 6 mjeseci i djecu do 3.god: dnevno 1/2 male kašike. Preporučena doza sadrži 600mg Omega-3 masnih kiselina, uključujući DHA 300mg i EPA 200mg.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave