Omar Nuhić: Djeca i razvoj oboljenja

Naša djeca su pod konstantnim napadima od strane toksičnih materija bilo da je unos kroz hranu, šampone, razne kreme, gelove, sapune.. sve to puni njihovo tijelo toksinima.

Piše: dr. Omar Nuhić, specijalista funkcionalne medicine

Dr. Omar Nuhić je prvi doktor funkcionalne medicine na regiji Balkana, te jedan od samo nekoliko doktora funkionalne medicine zastupljenih na području Europe. Specijalizaciju funkcionalne medicine je završio na prestižnom Institutu za Funkcionalnu medicinu u Washingtonu – USA.

Funkcionalna medicina je inovativan pristup zdravlju koji se sve više primjenjuje kod djece kako bi se otkrili osnovni uzroci problema i stvorila personalizovana terapija. Umjesto fokusiranja samo na simptome, funkcionalna medicina istražuje kako se sistemski procesi u tijelu međusobno povezuju, pružajući holistički pristup brizi za zdravlje djece. U nastavku o tome piše dr. Omar Nuhić.

Naša djeca su pod konstantnim napadima od strane toksičnih materija bilo da je unos kroz hranu, šampone, razne kreme, gelove, sapune.. sve to puni njihovo tijelo toksinima. Naravno pitanje je momenta kada će doći do razvijanja oboljenja.

Ukoliko vaše dijete ima atopijski dermatitis, alergije, bronhitis, gnojne angine, stolicu koja varira između dijareje i zatvora, često je bolesno… sve su ovo znakovi da ste prešli takozvani „treshold“ i njihovo tijelo više nema prostora za dodatne toksine. Svaki naredni izaziva pogoršanje bolesti. Kao kap kada prelije čašu, čaša može da primi vodu do samog vrha, i do tada je okolina oko čaše upotpunosti suha (drugim riječima nema prisutnih simptoma), momenta kada bude 1 kap viška, tada se javljaju prvi simptomi.

Da biste uopšte mogli riješiti zdravstvene izazove koje Vaše dijete ima, morate biti svjesni da uzrok svakog oboljenja mora da postoji. To je moment kada funkcionalna medicina nastupa na scenu. Jer jedini način rješavanja zdravstvenih izazova naše djece jeste da prepoznate šta je uzrok, na taj način ćete deaktivirati „loše“ gene te vratiti tijelo u stanje balansa.

Veoma bitna stvar kod razvijanja bilo kojeg oboljenja jeste da budete svjesni 3 stvari: 

  1. Genetski kod
  2. Propusnost crijeva
  3. Okidač

Sve 3 stvari se moraju poklopiti da bi došlo do razvoja oboljenja kod vašeg djeteta. Hajde da objasnimo šta svaka od gore 3 navedene uopšte znači.

  1. Genetski kod- označava ono s čim je vaša beba rođenja. Međutim bitno je da shvatite da svaka beba koja je rođena ima „dobrih“ i „loših“ gena, s tim da je bitno naglasiti, da razvijanje bolesti zavisi upravo od aktivacije loših gena putem druge i treće stavke odnosno propusnih crijeva i okidača. Ne može se oboljenje javiti ukoliko 2 i 3 stavka nisu razvijene bezobzira na genetski kod.
  2. Propusnost crijeva – nastaje prvenstveno lošijom kvalitetom ishrane, preranim uvođenjem određenih namirnica kao što su mliječni proizvodi, gluten, kruta hrana…, antibiotici. Antibiotici uništavaju crijeva u prosjeku 2 naredne godine. Ako gledamo konstrukciju djece u prvim godinama života krucijalno je bitno održati im kvalitetnu floru crijeva, jer 70-80 % njihovog imuniteta upravo kreće iz crijeva. Molim Vas da poseban akcenat stavite na zdravlje crijeva vaših malenih. Jedino na kvalitetno vođenje računa o zdravlju njihovih crijeva možemo preventovati nastanak raznih autoimunih oboljenja dok su mali ali isto tako i u njihovoj starosti.
  3. Okidač -to može da bude doslovno bilo šta – senzibilnost na hranu, teški metali, vlaga, amalgamske plombe koje su prisutne kod majki tokom trudnoće i tokom dojenja, ne konzumiranje filtrirane vode, neorganska hrana (pesticidi, herbicidi, insekticidi….), plastika i plasticidi.

Prvih 1000 dana života bebe je ključno za razvijanje kvalitetnog mikrobioma. Posebno je bitno da praktikujete porod na prirodan način i dojenje pune 2 godine. Jedino na navedeni način je moguće prenijeti specifične bakterije koje se nalaze u vaginalnoj flori majke te putem dojenja kao što je bakterija Bacterioides infantis, ne postoji drugačiji način trenutno da tu bakteriju zadržite u svojem tijelu ukoliko niste dojili kao beba. 

Molim Vas da ne odustajete tek tako od prirodnog poroda od dojenja jer sve te stvari će genetski kod, propusnost crijeva i okidače lakše „posložiti“ i dovesti u fazu razvijanja autoimunih oboljenja kod naših beba. Hajmo staviti fokus na zdravlje naše djece. 

Kako ćemo to uraditi?

Pratite simptome koji vam vaši mališani pokazuju. Npr. jedna od stvari koje je teško shvatiti kada analizirate funkciju crijeva kod male djece je ta što, budući da oni ne mogu stvarno govoriti, morate se osloniti na različite znakove tijela i ponašanja kako biste vidjeli kada imaju problem. Dakle, na primjer, klasičan znak može biti da dijete drži trbuh, ali često ćemo vidjeti djecu kako se prebacuju preko kraja kauča ili se guraju prema kraju stolića kako bi pritisnuli trbuh i ublažili bol. Ponekad će biti vrlo razdražljivi. Ponekad će imati problema zaspati noću, pogotovo ako imaju problema s refluksom. Ponekad ćete vidjeti da ukoliko imaju refluks gurkaju bradu rukicom, što je zanimljiv znak, također tu su i pitanja promjena u ponašanju. Molim Vas još jednom da radimo na zdravlju naše djece dok su bebe, dok su mali kako bismo preventovali nastanak raznih autoimunih obljenja kada odrastu.  

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave