Ojačanim imunitetom u borbi protiv oboljenja

Jak imunološki sistem osnovni je preduslov dobrog zdravlja, a oslabljen imunitet čini nas podložnim za različite vrste bolesti

Piše: Halida Mahmutbegović, mr.ph.

Halida Mahmutbegović je rođena 03.01.1992. godine. Farmaceutski fakultet je završila 2015. godine na Univerzitetu u Tuzli. Zaposlena je u PZU apoteke „Ibn Sina“ kao magistar farmacije. Aktivna je u naučno-istraživačkoj djelatnosti, što potvrđuju objave i prezentacije više originalnih naučnih i stručnih radova. U završnoj je fazi obrade rezultata istraživanja i izrade doktorske disertacije na doktorskom studiju.

Imuni sistem se sastoji od velikog i složenog skupa elemenata raspoređenih po čitavom organizmu. Osnovna uloga mu je zaštita od stranih patogena bez štetne reakcije na dijelove sopstvenog organizma.(1) Jak imunološki sistem osnovni je preduslov dobrog zdravlja, a oslabljen imunitet čini nas podložnim za različite vrste bolesti. Preporuke za očuvanje imuniteta i prevenciju oboljenja su: raznovrsna i uravnotežena prehrana, fizička aktivnost, održavanje higijene, smanjenje stresa i redovan san.

Optimalan unos vitamina i minerala i drugih aktivatora imuniteta često nije moguće postići hranom, pa se preporučuju dodaci prehrani. U zadnje vrijeme preparati koji sadrže med, propolis i matičnu mliječ imaju sve veću upotrebu, prvenstveno zbog činjenice da na ovakve preparate virusi i bakterije ne mogu razviti toleranciju. Na našem tržištu dostupan je preparat FARMAKOL IMUNALPIP PLUS medno-propolisni sirup namijenjen za djecu i odrasle, koji uz med bagrema, matičnu mliječ i propolis sadrži još koncentrisani sok aronije, vitamin C i cink.

Med je prirodno sladak tečni proizvod koji sadrži uglavnom razne vrste šećera, najviše glukozu i fruktozu, vodu i nizak sadržaj bjelančevina,(2) kao i druge aktivne sastojke kao što su: fenolne kiseline i flavonoide, slobodne aminokiseline, organske kiseline, vitamine i minerale, pa se sve više koristi u terapiji različitih bolesti.(3)

Propolis je smolasta supstanca koju skupljaju pčele sa različitih vrsta drveća. Naučna istraživanja otkrila su antioksidativni, antibakterijski, antifungalni, antivirusni, protuupalni, anti-tumorski i imunomodulirajući efekat propolisa. Kao protuupalno sredstvo inhibira sintezu prostaglandina, pomaže imunološkom sistemu promovišući fagocitnu aktivnost, potiče ćelijski imunitet, i pojačava ljekovite efekte u epitelnim tkivima.(4)

Matična mliječ je tečnost bijele boje, kiselog pH i specifičnog okusa. Vjeruje se da ima biostimulativni te regenerativni efekat na ljudsko zdravlje, regeneriše ćelije gušterače sprečavajući nastanak diabetesa, djeluje antialergijski, estrogenski, antimikrobno i antihipertenzivno.(5)

IMUNALPIP PLUS sirup sadrži još i aroniju, koja se smatra jednim od najbogatijih izvora polifenola, nutrijenata koji su najvažniji antioksidansi. Imaju važnu ulogu u regulaciji krvnog pritiska te smanjivanju koncentracije triglicerida, ukupnog i LDL holesterola.(6)

Vitamin C direktno djeluje na imuni sistem organizma i daje pozitivne rezultate kod liječenja i prevencije prehlade i gripe, kardiovaskularnih bolesti, neurodegenerativnih oboljenja, šećerne bolesti i snižavanja holesterola,(7) dok je cink mikroelement neophodan za stvaranje ćelija pa je posebno važan za rast i razvoj fetusa u trudnoći, kao i poslije u djetinjstvu i adolescenciji. Održava dobar vid, jača kosti, kosu, nokte i mišiće, poboljšava funkcije mozga i ubrzava zarastanje rana.

Upotrebom IMUNALPIP PLUS sirupa spriječite opću iscrpljenost organizma, prehladu i gripu, alergije, bakterijske i virusne infekcije, i prevenirajte sva oboljenja organizma. Ne sadrži alkohol i konzervanse pa je pogodan i za djecu od 1 godine. U svakodnevnoj borbi za kvalitetan život imunitet igra veliku ulogu. Čuvajte svoj imunitet kako bi on mogao čuvati Vas.

Literatura:

  1. Heinen E., Corwan N., Kinet-Denoel C. The lymph follicle: a hard nut to crack. Immunology Today 9:240-243, 1988.
  2. Silva L. R., Videira R., Monteiro A. P., Valentao P., Andrade P. B. Honey from Luso region (Portugal): physicochemical characteristics and mineral contents. Microchem. J. 93, 73-77, 2009.
  3. Orhan, F., Sekerel B. E., Kocabas C. N., Sackesen C., Adalioglu G., Tuncer A. Complementary and alternative medicine in children with asthma. Annal. Allergy, Asthma Immunol. 90, 611-615, 2003.
  4. Kosalec I, Pepeljnjak S, Bakmaz M, Vladimir-Knežević S. Analiza flavonoida i antimikrobna aktivnost komercijalno dostupnih proizvoda od propolisa, Acta Pharmaceutica, Vol. 55 No. 4, 2005., Zagreb.
  5. Oršolić N. Učinkovitost biološki aktivnih sastavnica matične mliječi: analiza i standardizacija, Archives of Industrial Hygiene and Toxicology, Vol. 64 No. 3, 2013., Zagreb.
  6. Tolić M. T., Marković K., Vahčić N., Rumora-Samarin I., Mačković N., Panjkota-Krbavčić I. Polyphenolic profile of fresh chokeberry and chokeberry products, Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, Vol. 13 No. 3-4, 2018., Zagreb.
  7. Domitrović R. Vitamin C u prevenciji i liječenju bolesti, Biochemia Medica, Vol. 16 No. 2, 2006., Zagreb.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave