Pogledajte snimak 16. online konferencija za trudnice i dojilje koja je održana 19.05.2021.

Šesnaesta online konferencija za trudnice i dojilje održana je sinoć na platformi Online sajma za trudnice i dojilje.

Organizator konferencije je kompanija Sfera d.o.o Mostar i portal Roditelj. Šesnaesta online konferencija organizirana je u saradnji sa portalom Eginekolog i 𝐝𝐫.𝐬𝐜𝐢. Emirom Mahmutegovićem, spec. ginekologije i akušerstva. Dr. Mahmutbegović diplomirao je 2009. godine na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, a naučno zvanje mr.sc. stekao je 2012. godine na Odjelu za genetiku Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, Bosna i Hercegovina. Završio je specijalizaciju ginekologije i akušerstva u junu 2016. godine i od tada radi kao ginekolog u Zavodu za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva kantona Sarajevo. 2017. godine stekao je zvanje Doktora nauka iz oblasti genetike i bioinžinjeringa / PHD Genetics and Bioenegineering na Internacionalnom Univerzitetu Burch u Sarajevu. Tema o kojoj je govorio je 𝐕𝐨đ𝐞𝐧𝐣𝐞 𝐭𝐫𝐮𝐝𝐧𝐨ć𝐞.

Trudnoća i prelazak u majčinstvo predstavljaju značajan period u životu žene. S obzirom na promjene sa kojima se suočava te novu ulogu koju sa dolaskom bebe dobija, žena je posebno osjetljiva i ranjiva te je u određenim okolnostima moguća i pojava različitih mentalnih poremećaja. O 𝐙𝐧𝐚č𝐚𝐣u 𝐦𝐞𝐧𝐭𝐚𝐥𝐧𝐨𝐠 𝐳𝐝𝐫𝐚𝐯𝐥𝐣𝐚 𝐮 𝐩𝐞𝐫𝐢𝐨𝐝𝐮 𝐭𝐫𝐮𝐝𝐧𝐨ć𝐞 𝐢 𝐩𝐨𝐬𝐭𝐩𝐨𝐫𝐨đ𝐚𝐣𝐧𝐨𝐦 𝐩𝐞𝐫𝐢𝐨𝐝𝐮 govorila je Danijela Ostojić, dipl. psiholog. Više od 10 godina kliničke prakse u radu sa djecom i adolescentima. Mnogobrojna usavršavanja na temu dječje i adolescentne psihoterapije. Bavi se kognitivno bihejvioralnom psihoterapijom odraslih.

Trudnice i dojilje su imale priliku slušati predavanja stručnjaka i kompanija.

Imunitet majke i bebe vrlo je važan. Prvo imunitet majke, posebno one koja doji. O temi jačanja imuniteta kod majke i bebe govorio je prim dr. Taib Delić dr, medicine, specijalista ginekologije i opstetricije . Naziv teme o kojoj je govorio „Gravidon A – za jači imunitet majke i bebe“. Opstipacija je odgovorna za i do 5% dolazaka pedijatru. Definira se kao kašnjenje ili poteškoće pri defekaciji tvrde, ponekad obilne stolice.  Doktorica Aida Mustajbegović-Pripoljac –Spec. Pedijatar subspec. Pedijatar Nefrolog, KCUS odjel Pedijatrije, upoznala je mame i trudnica sa temom „Učestalosti opstipacije kod djece-Eva/qu čepić za djecu ”.

Probiotici su, jednostavno rečeno, „dobre” bakterije koje možete uzeti kao probiotički lijek, dodatak prehrani ili putem hrane. Oni nisu korisni samo za zdravlje odraslih nego mogu utjecati i na zdravlje male djece. Magistra farmacije Ema Huskić, ispred kompanije B Medik predstavila je brend Acidosalus. Tema o kojoj je govorila je  „Nova područja primjene probiotika  za vas i vašu bebu.”

Smjernice o tome kako započeti s uvođenjem čvrste hrane često se mijenjaju, pa dohrana djeteta postaje izazovno područje za roditelje. Zato je danas sa nama Samira Sejdinović patronažna sestra, iz Tuzle, koja je upoznala trudnice i mame  kada uvosti čvrsti obrok. Tema njenog predavanj bila je ” Uvođenje čvrstog obroka kod dojenčeta”.

Najsretnije učesnice edukacije nagradili su partneri konferencije: Dm, Alma Ras, Mali Kliker, Fis Vitez, Lala Land, Johnsons.

 

LINK konferencije: https://transcripts.gotomeeting.com/#/s/9fb011bd16ce55be48611e70cf4f1603039db8d5526168d05870762b5de69e99

 

 

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave