Održana najveća konferencija za trudnice u BiH „Naše putovanje počinje“

U srijedu 8.5.2024., u Domu mladih u Sarajevu održana je najveća konferencija za trudnice ”Naše putovanje počinje”, organizovana od strane prvog bosanskohercegovačkog časopisa za odgoj djece,”Roditelj”. Ovaj događaj bio je besplatan za sve trudnice koje su prisustvovale, a događaj je okupio preko 500 trudnica koje su uživale u edukativnim predavanjima bh. stručnjaka i osvojile vrijedne poklon pakete i nagrade.

Jedan od glavnih trenutaka konferencije bila je dodjela priznanja za Ginekologa godine i Babicu godine za 2023. godinu, prema izboru čitatelja portala i časopisa Roditelj.

prim.dr. Alma Vila Humačkić

Titulu Ginekologa godine za 2023. ponijela je prim.dr. Alma Vila Humačkić, šefica ginekološkog odjela Kantonalne bolnice „dr. Safet Mujić“ iz Mostara, dok je titulu Babice godine za istu godinu ponijela Zerka Omeragić iz Kantonalne bolnice Travnik.

Zerka Omeragić

Osim svečanosti, trudnice su imale priliku družiti se i prisustvovati predavanjima najboljih predavača pripremljenih za njih. Konferenciju je otvorio dr. Eldar Mehemdbašić, specijalista ginekologije i opstetricije, koji je govorio o temi prirodnog poroda. Dr. Mehmedbašić je na konferenciji demonstrirao prirodan porod koristeći lutku.

dr. Eldar Mehemdbašić, specijalista ginekologije i opstetricije

Nakon toga, trudnice su imale priliku slušati predavanje dr. Vahidina Katice, specijaliste ginekologije i akušerstva, koji je obradio temu poroda carskim rezom.

dr. Vahidin Katic, specijalist ginekologije i akušerstva

Na konferenciji, trudnice su imale priliku slušati predavanje dr. Aldina Divanovića, specijaliste ginekologije i akušerstva, koji je obrađivao temu česte tegobe u trudnoći – žgaravice. Dr. Divanović je trudnicama detaljno objašnjavao uzroke ove neprijatnosti, te metode za njeno ublažavanje i suzbijanje.

dr. Aldina Divanovića, specijaliste ginekologije i akušerstva

Dr. Merjem Ridžal, specijalista pedijatar, je također održala predavanje trudnicama o važnosti praćenja uputa iz porodilišta, fokusirajući se na temu “Preventivne mjere zdravstvene zaštite novorođenčadi”.

Dr. Merjem Ridžal, specijalista pedijatar,

Dr. Verica Mišanović, specijalistica pedijatrije, obradila je temu dojenja, ističući važnost i koristi ove prakse za bebe i majke.

Dr. Verica Mišanović, specijalistica pedijatrije

Doc.dr. Sabina Terzić, pedijatar i neonatolog, je govorila o prevenciji i ublažavanju dojenačkih kolika, pružajući korisne savjete trudnicama.

Doc.dr. Sabina Terzić, pedijatar i neonatolog

Dr. Suzana Tubić je predstavila temu “Milioni žena imaju isto pitanje. Srebro je odgovor!”, fokusirajući se na rešenja za uobičajene probleme koje žene imaju tokom trudnoće.

Dr. Suzana Tubić

Dr. Eldar Mehmedbašić je tokom konferencije pripremio i drugu prezentaciju o simptomima i znacima anemije, pružajući terapijska rješenja.

Dr. Eldar Mehmedbašić

Suzana Toplić Berberović, ispred kompanije Tosama, predstavila je proizvode “To To za bebe i mame iz Tosame”, pružajući korisne informacije trudnicama o proizvodima za bebe.

Suzana Toplić Berberović

Lejla Mujanović, ba.ing genetike, je održala predavanje pod nazivom “Priprema za drugo stanje”, pružajući informacije o važnosti pripreme za trudnoću.

Lejla Mujanović, ba.ing genetike

Dalje, trudnice su imale priliku slušati predavanje Ane Drina, okupacioni terapeuta koja je govorila o aktivnostima za poticanje senzomotoričkog razvoja djece u prvoj godini života.

Ane Drina

Anđela Jurišić je govorila o proizvodima Violeta Baby Care, pružajući informacije o proizvodima za njegu beba.

Anđela Jurišić

Konferenciju je završilo predavanje Dijane Sejdinović, genetičarke i medicinske direktorice za Bio Save BiH, na temu “Matične ćelije – korak ka bezbrižnijem djetinjstvu”.

Dijane Sejdinović

Nakon programa, najsretnije učesnice su nagrađene vrijednim poklonima osiguranim od sponzora i partnera konferencije.

SPONZORI I PARTNERI KONFERENICIJE

 

GALERIJA FOTOGRAFIJA

 

 

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave