Odijevanje mališana u zimskim danima

Želite li pobjeći negdje gdje ima snijega? Nemate ideju kako odjenuti svoju djecu? Pogledajte naš vodič za odijevanje djece za zimsko vrijeme!

Bez obzira na vrijeme, mališani imaju energije za sagorijevanje. Bez obzira na to da li su temperature ispod nule ili je jako vruće, vaše će dijete vjerojatno htjeti biti vani. Iako je to izvrsna stvar, to također znači da trebate paziti da je dijete zaštićeno od vremenskih neprilika. Ovaj vodič može osigurati da vaše dijete bude pravilno obučeno bez obzira na vremenske uvjete.

Imajte na umu jedno osnovno pravilo: Kako vaša beba raste, njezin unutarnji termostat trebao bi raditi normalno. To znači da ako je vama ugodno u majici, trebalo bi biti i vašem mališanu; ako vam je hladno u trenerci, vrijeme je da oboje nabacite dodatni sloj odjeće.

Kako obući malu djecu za hladnoću?

Zimska odjeća trebala bi i vašem mališanu ugodno omogućiti kretanje. Dijete koje je mobilno (ili će uskoro to postati) mora se moći lako kretati, tako da ne bi trebalo biti toliko opterećeno odjećom da se ne može popeti na sprave na igralištu ili se kretati po snijegu. Uz to, bilo koji predmet koji dijete može povući ili skinuti samo će biti najprihvatljiviji za njih.

Čak i ako vaše dijete nije zanimljivo odijevati ili svlačiti, za vaše dobro potražite odjeću koja se lako odijeva/skida. Nekoliko specifičnih savjeta za kupovinu na koje biste se trebali usredotočiti:

Oslonite se na lagane slojeve. Slojevi ispod vanjske odjeće vašeg mališana zarobljavaju toplinu. Odlučite se za slojeve izrađene od pamuka, merino vune ili laganog polipropilena, birajući komade odjeće koji lagano pristaju na osjetljivoj koži vašeg djeteta. Klonite se glomaznih džempera, koji će dijete učiniti prevrućim i spriječit će lako kretanje. Pazite da čarape nisu toliko debele da čizme za snijeg vašeg mališana udobno ne stanu preko njih.

Pronađite snježno odijelo koja vašoj djeci odgovara. Odaberite odijelo čiji je materijal otporan na vjetar i vodu – najlon je idealan – kao i ono koje ima materijal koji ne propušta hladnoću unutra, poput Polarteca. Patent zatvarač trebao bi ići sve do koljena ili gležnjeva kako bi olakšao skidanje – pogotovo kada je vrijeme za promjenu pelene ili skraćivanje noktiju. Provjerite da li nogavice čvrsto prianjaju oko gležnjeva i zglobova kako biste spriječili uvlačenje hladnoće (ili snijega). Elastične nogavice su super, ali još su bolje i čičak trake koji vam omogućuju prilagodbu za idealno prijanjanje.

Odaberite prave rukavice. Ako ste ikada pokušali staviti rukavicu na djetetovu ruku tako da je svaki prst na pravom mjestu, znate da je to otprilike lako kao staviti pelenu na zlatnu ribicu. Držite se rukavica bez prstiju jer drže prste (i toplinu koju proizvode) blizu i čine dječije ruke toplima. Kao i kod snježnih odijela, rukavice trebaju imati toplu unutarnju podstavu i vanjštinu otpornu na vremenske utjecaje. A ako rukavice ne dolaze s pričvršćenim vezicama, razmislite o kupnji kopči za pričvršćivanje na rukave snježnog odijela vaših mališana.

Topla kapa je važna. Ogroman postotak tjelesne topline gubi se kroz glavu, pa je kapa bitna stavka u zimskoj garderobi. (To je naročito bitno ako vašem djetetu tek treba niknuti kosa.) Čak i ako njihovo snježno odijelo ima kapuljaču, kapa je bolja opcija za grijanje glave (kapuljaču uvijek možete povući preko kape) . Najbolja je pamučna ili mekana vunena pletena kapa s preklopima za uši, a još je bolja ako se pričvrsti ispod brade.

Odaberite sigurnu i jednostavnu odjeću. Dugmad i patentni zatvarači zaista su dobar izbor za malu djecu, kojima će vjerojatno trebati stalna podešavanja garderobe. Ako vaš mališan nije obučen za odlazak u toalet, to također olakšava promjenu pelena. Također izbjegavajte vrpce i špagice koje bi se mogle rasplesti ili bi mogle predstavljati opasnost od gušenja, posebno na kapuljačama.

Ne zaboravite na sigurnost autosjedalica. Čak i ako je hladno, skinite zimsku jaknu dok je dijete u autosjedalici: može se opustiti u slučaju nesreće, stvarajući opasnu količinu prostora ispod pojasa. Tanki slojevi, rukavice i šeširi i dalje su bitni kako bi djetetu bilo udobno i ugodno u automobilu. Ako je vašem mališanu još uvijek hladno, preko njih možete staviti i laganu deku nakon što ga zakopčate.

Krema za sunčanje. Zaštita od sunca jedna je od najvažnijih stavki kada je u pitanju zaštita vašeg mališana od vanjskih utjecaja kada je vani hladno ili vruće. Nanesite kremu za sunčanje 15 do 30 minuta prije nego što izađe vani. Treba je ponovo nanijeti svakih nekoliko sati.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave