Novorođenče: Kako izabrati pelene?

Novorođenče: Kako izabrati pelene?

 

Prva stvar koju morate uzeti u obzir prilikom odabira pelena za vašu bebu jest kako će joj pristajati. S obzirom na to da bebe brzo rastu važno je da im odgovaraju!

 

Prilikom odabira pelene istražite nekoliko faktora prije donošenja odluke. Uzmite u obzir cijenu, udobnost i upijanje.

 

Udobnost

Pripazite da pelene budu od materijala koji su dizajnirani da budu udobni za bebinu kožu.

Upijanje

Ovo je obično najvažniji faktor pri odabiru pelena. Izmjerite upijanje tako da provjerite koliko dugo pelena kožu vaše bebe drži suhom.

Ako je bebina koža suha, to će spriječiti pelenski osip, tvrdi Američka pedijatrijska akademija (APP).

Veličina pelene

Veličina pelene ovisi o bebinoj težini i naznačena je na pakiranju. Dosta pelena je dizajnirano i po tome koliko je beba aktivna. Ako vaš mališan puže, hoda ili juri, trebali biste pronaći pelene namijenjene baš za te aktivnosti.

Ako kupujete pelene prije dolaska bebe, dobra je ideja da dobijete procijenjenu težinu bebe jer možda vaš mališan nadmaši veličinu za novorođenče, predlaže agencija AAP

Koliko pelena?

Uobičajeno pitanje roditelja jest „Koliko mi pelena stvarno treba?” Bebe obično uprljaju pelenu svakih nekoliko sati tako da će vam trebati oko pet pelena na dan. Možda ćete htjeti imati nekoliko dodatnih pelena u torbi i kod rodbine kod koje često dolazite.

Ne zaboravite da bebe u prve dvije godine rastu vrlo brzo. Izmjerite koliko vaša beba dobiva na težini u prvih nekoliko mjeseci i kupite pelene na veliko ovisno o tome koliko brzo raste. Ne želite nabaviti previše i imati hrpu pelena koje su premalene za vašu bebu!

U stvarnosti to znači da će prema procjeni akademije AAP preko ruku roditelja novorođenčeta samo u prvoj godini proći oko 3 000 pelena!

Vrste pelena

Dok su standardne jednokratne pelene dizajnirane za svakodnevnu uporabu, postoje pelene za specifične svrhe.

Na primjer, za plivanje su vam potrebne specifične pelene koje odbijaju vodu. I kad dođe vrijeme za vježbanje na tuti dostupno vam je mnoštvo raznih proizvoda, od pelena do hlačica za vježbanje.

Kao mama znate da je najvažnija stvar za pelenu da pomaže bebi da ostane suha te da joj bude udobno.

 

Već više od 50 godina roditelji se u njezi svojih beba oslanjaju na Pampers, pružanjem sigurnih, visokokvalitetnih proizvoda koji će vam pomoći u zaštiti i brizi za vašu bebu.

Pampersove pelene, pelene-gaćice i maramice dermatološki su testirane. Napravljene su od sastojaka koji su podrobno ispitani i dokazano sigurni.

Sastojci koji se koriste uobičajeni su u većini pelena, pelena-gaćica i vlažnih maramica te ih svaki dan sigurno koristi 25 miliona djece širom svijeta.

Kao naučnici pa i roditelji, svemu pristupamo uvijek sa zdravom dozom skepticizma o sigurnosti sastojaka. Izdvajamo sve sastojke koje bi se moglo smatrati nedovoljno sigurnima za proizvode namijenjene djeci i bebama. Ako ne smatramo da je sastojak siguran, nećemo ga koristiti.

 

pampers.com.hr/roditelj.ba

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave