Njegovo veličanstvo: Pupak

Njegovo veličanstvo: Pupak

Jedna od prvih briga koje izazivaju strah u glavi majki je pupak novorođenčeta.

 

Pupak i proces zarastanje je briga za sve roditelje. U prve dvije sedmice bebing života normalno je da pupak otpadne, a proces zarastanja je individualan kod svake bebe. Vrlo je važno da se higijena pupka i kože okolo održava, a postoje dvije prakse toalete pupka koje su zastupljene.

 

Piše: Zvjezdana Uzelac Mandić, magistar sestrinstva, glavna sestra Službe za zdravstvenu zaštitu djece, Dom Zdravlja Zenica

Biografija

Zvjezdana Mandić je rođena u Zenici, 4. Jula 1967., gdje je završila osnovnu i srednju Medicinsku školu. Studij visoke spreme na fakultetu zdravstvene njege, smjer Sestrinstvo, upisala je 2012. godine. Diplomski rad na temu „Statički deformiteti kod predškolske/školske djece“, brani 2015.godine, nakon završene treće godine studija, a nakon četvrte godine tj 2016. brani diplomski rad na temu „Ishrana u dojenačkom periodu“. Nakon završene četvrte godine, upisuje i petu godinu Master studija.  Stručni Magistarski rad na temu „Epidemije vakcino-preventivnih bolesti kao posljedica negativne percepcije o vakcinaciji“ uspješno brani u martu 2019.godine.  Od 1991. do februara 1992 radi kao kao medicinska sestra u Kantonalnoj bolnici Zenica, na odjelu neurotraumatologije. Od marta do avgusta 1992. godine radi kao medicinska sestra u Kantonalnoj bolnici Zenica, na hirurškom prijemu. Od septembra 1992. do februara 1993. godine radi kao medicinska sestra u Kantonalnoj bolnici Zenica, na internom prijemu. Od 1993. do 1998. godine zaposlena je ko sestra u struci, na poslovima kućnog liječenja u J.U. Dom zdravlja Zenica. Od januara 1999. do marta 2009. godine radi kao patronažna sestra, porodično-obiteljske medicine u J.U. Dom zdravlja Zenica. Od septembra 2009. godine radi u službi za predškolsku i školsku zdravstvenu zaštitu djece, J.U. Dom zdravlja Zenica. Od oktobra 2016. godine radi kao glavna sestra službe za predškolsku i školsku zdravstvenu zaštitu. Aktivno je sudjelovala u  planiranju i realizaciji raznih projekata i edukacija.

Jedna od prvih briga koje izazivaju strah u glavi majki još u trudnoći je njegovo veličanstvo zvano Pupak.

Ono što je važno na samom početku je rasteretiti mlade (a i one nešto starije)  majke nepotrebne brige.

Rođenjem i presijecanjem pupčane vrpce presijeca se fizička veza majke i djeteta. Babice stručnim postupkom podvezuju (klemuju) pupak i nakon otpusta iz bolnice majke nastavljaju brigu o njemu.

Pupak normalno otpada između petog i 15-og dana poslije poroda. Za cijelo to vrijeme najvažnije je da je pupak suh i čist. Beba se može bez straha kupati toplom vodom i sapunom za bebe. Poslije kupanja, čišćenja ili pranja pupak treba dobro posušiti, staviti sterilnu gazu preko pupka, pa pelenu preko gaze da ostane na mjestu. Gazu ne treba lijepiti flasterima.

Do nedavno toaleta pupka je podrazumijevala čišćenje pupka alkoholom okolo i prašenje sredine pupka Bivacyn puderom, međutim ta praksa se sve više napušta. Smatra se da je prirodno zarastanje puno bolje nego hemijski potpomognuto, mada su mišljenja i pedijatara i patronažnih sestara podijeljena. U svakom slučaju majka neće pogriješiti ni sa jednom od ove dvije prakse.

Kad pupčić tj. pupčanik, pupkovina, pupčana vrpca otpadne pupak, odnosno ranica ostaje otvorena još neko vrijeme (koje je individualno za svaku bebu). Njega poslije otpadanja se nastavlja isto kao i da nije otpao. Najsigurnije je sprovoditi njegu do punih navršenih mjesec dana života. Kada pupak počne dobro zarastati treba ga temeljito čistiti i iznutra jer je sklon da „kupi“ razne „mrvice“ svega što dođe do njega.

Važna napomena je da majke ne smiju povlačiti pupak čak i kad visi na vrlo tankoj niti. Treba strpljivo čekati da otpadne sam. Normalno je da pupak prije i nakon što otpadne „soči“, „kvasi“, „curi“, pomalo „krvarucka“, i to ne treba smatrati problemom niti se brinuti. Ono što nije normalno je to da se pupak gnoji i smrdi. Ne smije da se „čuje“. U slučaju pojave gnojnog iscjetka iz pupka ,koji pri tom ima ne prijatan  miris treba se odmah javiti pedijatru.

Ponekad se desi da se stvori gljivasta izraslina koja se zove granulom. Granulom se tretira lapizacijom (srebrovim nitratom). Radi ga stručno lice , a nakon toga majka nastavlja svakodnevnu, uobičajenu njegu.

 

 

 

 

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave