Njega novorođenčeta

Njega novorođenčeta

Neophodno je svakodnevno vršiti adekvatnu toaletu i njegu kože novorođenčeta

Koža je naveći organi i zato ju je potrebno  njegovati i štiti u svim životnim fazama. Tako posebna njega je potrebna koži novorođenčeta. Savjete na koji način i kako pravilno njegovati kožu novorođenčeta donosimo u nastavku teksta autorice Samire Sejdinović, patronažne sestre.

Piše:  Samira Sejdinović

Njega novorođenčeta podrazumjeva svakodnevno održavanje higijene, pranje i kupanje, njegu kože, njegu pupčanika i pelenske regije. Koža je naš najveći organ i ima cijeli niz važnih funkcija. Prije svega koža nas štiti od vanjskih uticaja (mikroorganizmi, UV zračenje), a ima i važnu ulogu u termoregulaciji. Zbog toga je neophodno svakodnevno vršiti adekvatnu toaletu i njegu kože naročito kod beba jer je koža beba tanja i osjetljivija nego koža odraslih.

U prvih mjesec dana bebu možete kupati svaki dan, pri čemu se savjetuje kupanje u večernjim satima radi noćnog spavanja bebe. Prostoriju u kojoj se beba kupa treba prethodno zagrijati da temperatura vazduha bude oko 25°C toko kupanja. Voda kojom se beba kupa treba biti približna tjelesnoj temperaturi i kretati se od 36°C do 37°C. Za kupanje bebe treba koristiti šampone i kupke koji su namijenjeni njezi novorođenčadi. Tokom kupanja važno je obratiti pažnju na pregibne regije na tijelu (prepone, pazušne jame, područje vrata i iza ušnih školjki) koje je neophodno temeljito očistiti. Nakon kupanja beba se suši mekanim frotirom uz nježno tapkanje, a preporučuje se dodatna hidratacija kože sa nježnim losionima ili mlijekom za tijelo. Ukoliko primijetite da vaša beba ima suhu kožu ili regije sa izraženom suhoćom i perutanjem za kupanje se mogu koristiti namjenska ulja koja neće dovesti do dodatnog isušivanja kože. Suhe regije na koži koje mogu biti praćene crvenilom ili svrabom zahtijevaju odlazak pedijatru.

Česta pojava kod beba u prvim mjesecima života je i tjemenjača koja se manifestuje pojavom bijelo žutih naslaga na tjemenu. Nastaje zbog pojačane funkcije lojnih žlijezda čime se sprječava normalno ljuštenje odumrlih stanica kože. Tjemenicu je najbolje tretirati sa šamponima koji su namijenjeni za tjemenicu i sa kojima se veoma brzo postiže željeni rezultat.

U prvim danima izuzetno je važno voditi pravilnu njegu pupčanika. Pupčanik je potencijalno ulazno mjesto mikroorganizama koji mogu dovesti do infekcije. Pupčanik obično otpada između sedmog i petnaestog dana života. Neophodno je svakodnevno čiščenje pupčanika i promjena gaze kojom se omotava pupčanika. Prilikom promjene gaze obavlja se temeljito čiščenje sa svih strana uz blagu dezinfekciju sa namjenskim sprejevima, nakon čega se može nanijeti i antibiotski prah. Ukoliko dođe do kvašenja pupčanika tokom kupanja obavezno nježno posušiti cijelo područje i zaštiti suhom sterilnom gazom. Ako roditelji primijete crvenilo ili pojavu neprijatnog mirisa, krvi ili sekreta iz pupčanika, neophodno se javiti pedijatru. I nakon otpadanja pupčanika nastavlja se sa redovnom toaletom sve dok pupak ne bude potpuno suh.

Posebnu pažnju zahtijeva pelenska regija koja je kontinuirano izložena velikom broju mikroorganizama iz urina i fecesa, ali i mehaničkom trenju pelene, što može dovesti do oštećenja kože. Najvažnija je redovna zamjena pelena i pravilna higijena i njega kože. Kod dječaka kožica penisa se mora temeljito očistiti nježnim povlačenjem kožice prema dole, dok se kod djevojčica čiščenje obavlja od sprijeda prema natrag. Veoma često se u pelenskoj regiji mogu javiti različiti osipi i iritacije zbog kojih beba može biti uznemirena i plačljiva. Ukoliko se pelenski osip ne tretira na vrijeme može doći do pojave infekcije, pa čak i povišene tjelesne temperature. Ove promjene mogu biti češće u starijoj životnoj dobi kada se počinje sa uvođenjem različite hrane usljed čega se mijenja i sastav stolice i mokraće koji mogu dodatno nadražiti kožu ovog područja. Kako biste spriječili pojavu pelenskog osipa potrebno je da beba bude što kraći vremenski period u mokrom povoju. Pri svakoj promjeni pelena bebu oprati vodom i blagim sredstvom za kupanje i temeljito posušiti tapkanjem. Poželjno je neko vrijeme bebu ostaviti umotanu u frotir kako bi koža pelenske regije bila u kontaktu sa vazduhom. Sušenje kože moguće je vršiti i toplim zrakom (fenom) ali sa sigurne udaljenosti, da ne biste oštetili kožu bebe. Za njegu pelenske regije preporučuje se korištenje namjenskih krema koje sadrže cink oksid.

Ukoliko primijetite bijele naslage u ustima bebe najvjerovatnije se radi o takozvanoj krupici ili soru, koji zapravo predstavlja gljivičnu infekciju koja može uzrokovati probleme pri hranjenju. U tom slučaju je potrebna dodatna higijena usne šupljine i to tako što ćete sterilnu gazu staviti na prst i namočiti rastvorom borax-glicerina te očistiti jezik, desni i unutrašnje strane obraza. U tome vam može pomoći patronažna sestra, a ukoliko se stanje ne umiri za dva do tri dana tražite savjet pedijatra.

Sponzor teksta: Amicus pharma