Njega grudi za mame koje doje 

 Iako je dojenje odlično i za vašu bebu i za vas, dojenje može biti neugodno za vaše bradavice.

„Dojenje ne bi trebalo boljeti“ nešto je što mame često čuju, međutim realnost je nekada drugačija.

Prije svega, u toku trudnoće, bradavice kod mnogih žena postanu veće i osjetljivije. Kad beba počne dojiti javlja se pritisak i sukcija, što ne sliči ničemu što se prije moglo osjetiti (ako je to prva beba). 

Dojenje također nekad traje dugo, čak i do sad vremena, a beba može dojiti do 13 puta dnevno. Sukcija, pritisak i pljuvačka mogu učiniti bradavice bolnima. Slično je usnama koje su bolne ili pucaju zbog vjetra ili sunca. Što ih više mokrite oblizujući ih, to su više suhe i ispucale, pa ih mažete da ih zaštitite i da bi zacijelile. 

 

Međutim, bol ne bi trebala dugo trajati jer ćete se vi i beba ubrzo navići na dojenje (u prvih nekoliko sedmica). Brzo rješavanje problema je vrlo bitno za sprječavanje daljnjeg oštećivanja. Ako su vaše bradavice napukle, počnu krvariti ili su jako bolne, popričajte s konsultatom za laktaciju ili specijalistom čim prije mognete. 

Ipak, prevencija je bolja od liječenja. 

Ključ do bezbolnog dojenja je dobro hvatanje. Kad se beba uhvati, usmjerite bradavicu prema njenom nepcu, jer će joj to pomoći da se uhvati. Bitno je da u ustima budu i bradavica i nešto tkiva od dojke, jer će tako beba pravilnije dojiti. 

  • Kupajte se i perite dojke samo vodom. Male izbočine na areolama proizvode masnoće koje hidratizira i štiti bradavice. Sapuni i gelovi za tuširanje mogu skinuti ta prirodna ulja, uzrokujući suhoću i iritaciju.
  • Pustite da se bradavice same osuše ili ih nježno tapkajte peškirom. 
  • Nema potrebe da čistite bradavice ili dojke prije dojenja. Bakterija s površine vaše dojke može pomoći kod razvoja bebinog mikrobioma u crijevima. 
  • Svježe mlijeko iz dojke može pomoći kod zacjeljenja oštećenih bradavica, zato pokušajte umasirati nekoliko kapi prije i nakon dojenja. 
  • Redovno mijenjajte jastučiće za dojenje ako postanu vlažni, da biste smanjili rizik od bakterijske ili gljivične infekcije. 
  • Ne povećavajte vrijeme između dojenja da ‘odmorite’ bradavice. Beba treba jesti često da bi bila zdrava i zdravo rasla. 
  • Koristite kreme za bradavice, hidrogel jastučiće i posebne grudnjake za dojenje.

Istina je da grudi ne bi trebale boljeti do dojenja nakon što se naviknete. Bitno je naglasiti da je broj jedan uzrok bolnih bradavica nepravilno hvatanje bebe. Ako simptomi ne nestanu posjetite doktora. 

Inovativni Multi-Mam proizvodi rješavaju specifične probleme za majku i bebu. Asortiman visoko specijaliziranih proizvoda uključuje Multi-Mam Komprese, Multi-Mam Balzam i Multi-Mam Lanolin. Provjereni i učinkoviti, oni se mogu kupiti bez recepta kako bi olakšali život zauzetim majkama.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave