Njega grla i usne šupljine tokom jeseni kod djece školskog uzrasta

 Bolno grlo čest je problem na koji se djeca žale. Velike su šanse da je vaše dijete imalo ili će imati probleme s grlom.

Bolno grlo je obično vidljivo kao upala ili crvenilo na zadnjem dijelu grla. Glavni dijelovi grla koji su zahvaćeni su ždrijelo (faringitis), krajnici (upala krajnika) i larinks (laringitis). Najčešći uzroci su virusna infekcija poput klasične prehlade, gripe ili glandularne groznice (mononukleoza).

Djeca često imaju problem s bolnim grlom, posebno u ranim školskim godinama i u toku jeseni ili zime. Bolno grlo kod djece može se javiti uz druge simptome poput glavobolje, poteškoće gutanja i otečenih žlijezda. Dijete se može osjećati bolesno i umornije nego inače i imati mučnine. Pored navedenog dijete se može žaliti na curenje iz nosa, kašalj i možda bol u ušima. 

Bolno ždrijelo može biti uzrokovano zagađenjem, prehladama i gripama, kao i alergenima i suhim zrakom. Klasične prehlade i gripe uzrokuju upaljeno grlo koje boli pri gutanju. Suho i peckavo grlo vjerovatno je iziritirano prašinom, klimom ili pasivnim pušenjem. Pričanje može dovesti do hrapavog glasa i uzrokovati bol. Ako dijete ima mononukleozu, možda će imati otečene limfne žlijezde i biti umorno na duži period vremena. 

Šta učiniti ako dijete boli grlo?

  • Dajte djetetu mekaniju hranu i dosta tekućine radi hidriranja tijela  
  • Dajte djetetu provjerene lijekove za grlo bez recepta
  • Dajte djetetu da pije toplu vodu
  • Djeci mlađoj od 6 mjeseci nemojte ništa davati od lijekova dok se ne posavjetujete s doktorom 

Kada treba otići u doktora?

  • Ako dijete ima poteškoću s disanjem ili gutanjem 
  • Balavi više nego obično 
  • Žali se na ukočen ili natekao vrat
  • Ne može u potpunosti otvoriti usta
  • Ima visoku temperaturu bez očiglednog razloga

Lysobact Spray® predstavlja praktičan i savremen farmaceutski oblik spreja sa novom, jedinstvenom i poboljšanom formulacijom koja sadrži dvije djelatne tvari u jednom lijeku. Ova proizvod lokalno liječi akutne upalnih bolesti sluznice usne šupljine i ždrijela, kao što su gingivitis (bolest desni), stomatitis (upala sluznice usne šupljine) i afte (male ranice na sluznici usta). Pomoćna je  terapija kod grlobolje i bolova pri gutanju, upale krajnika i ždrijela.

Lysobact Spray® nije namijenjen za primjenu u djece mlađe od 6 godina.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave