NJEGA BRADAVICA TOKOM DOJENJA

NJEGA BRADAVICA TOKOM DOJENJA

 

Neprijatno iskustvo bolnih bradavica bi sve mame voljele da izbjegnu. Pojava bola je česta jer je koža bradavica osetljiva i već tokom prvih podoja može da ispuca i počinje da boli dok beba sisa.

Autor: Samira Sejdinović, patronažna sestra

Samira Sejdinović je  patronažna sestra, JZNU Dom zdravlja Tuzla sa dudgogodišnjim iskustvom u struci, Učesnica bronih edukacija I simpozija, te predavač na simpozijima i konferencija.

Zbog brojnih benefita dojenja, težnja svake majke je da djetetu omogući neometano dojenje, a da sam taj proces bude što lakši i prijatniji za oboje. Uspostavljanje dojenja je proces koji zahtijeva strpljenje i praćen je brojnim izazovima koje većina majki i beba uspješno savlada. Dojenje možemo smatrati posebnom vrstom “umijeća” koje gradi posebnu povezanost između majke i bebe, a zapravo je i jedinstvena mjera za očuvanje zdravlja djece od najranije dobi. Neprijatno iskustvo bolnih bradavica bi sve mame voljele da izbjegnu. Pojava bola je česta jer je koža bradavica osetljiva i već tokom prvih podoja može da ispuca i počinje da boli dok beba sisa.

Istraživanja su pokazala do 80-95% dojilja prati bolnost bradavica, a oko 26 % majki osjeća toliku bol da povremeno odluče prestati dojiti.

Tačna je i činjenica da kad dojenje jednom uspije nema jednostavnijeg postupka hranjenja.

Zbog hormonalnih promjena tijela u trudnoći, te pripremi grudi za laktaciju, bradavice su tokom dojenja jako osjetljive stoga je bolnost bradavica u prvim danima dojenja skoro pa neizbježan problem.

Uzroci tome mogu biti:

 • Trauma bradavice (pogrešan položaj djeteta pri dojenju),
 •  Skidanje prirodne masnoće s kože tokom dojenja ili nedovoljna vlažnost gornjeg sloja kože (suha koža).
 • Bez obzira na uzrok krajnji efekat je isti – koža bradavice je crvena, ispucala, a hranjenje izuzetno bolno za majku. Ispucale bradavice s prisutnim sitnim i bolnim pukotinama mogući su  put u koji vodi (neobavezno) prema direktnoj infekciji dojki.
 •  Tokom dojenja može se pojaviti iscjedak sa sukrvicom (nije za zabrinuti se, ne šteti djetetu).

Obzirom da se bradavice još tokom trudnoće pripremaju za njihovu najvažniju ulogu koja čeka i majku i  dijete, intenzivnija njega bradavica počinje u svakodnevnom toku perioda dojenja.

Tretman podrazumjeva zaštitu i njegu.

 • Podrazumjeva dobar i podupirući grudnjak koji ne smije stezati, niti se urezivati u kožu. Ponekad je potrebno mijenjati veličinu grudnjaka i nekoliko puta u trudnoći ili u toku dojenja.
 • Izbjegavati korištenje grudnjaka sa sintetičkim jastučičima, ovakvi materijali onemogućavaju koži da diše I mogu stvoriti savršenu podlogu za razmnožavanje mikroorganizama koji mogu uzrokovati upale.
 • Obavezna adekvatna higijena i njega preparatima koji moraju biti neškodljivi za trudnicu i buduću majku, a zatim bezopasni za dojilju i bebu.
 •  Zatim nježna masaža usmjerena ka blagom izvlačenju bradavica.
 • Adekvatna njega bradavica izuzetno je bitna i poželjna za uspješno dojenje bez bolova.

Prateći smjernice tretmana i njege bradavica nećete dozvoliti da planiran prijatan doživljaj dojenja preraste u bolnu situaciju i za majku i za dijete, jer bol ne bi smjela biti sastavnim dijelom dojenja.

 •  Prilikom hranjenja ponuditi bebi manje bolnu dojku, prvi hvat je najsnažniji pa bi mogao uzrokovati i najviše boli. Nakon što je beba izvjesno vrijeme dojila hvat će biti manje agresivan.
 • Eksperimentisati sa različitim pozama dojenja. Pronađite one koje najviše odgovaraju Vama i vašoj bebi.
 • Poslije hranjenja dojke se operu čistom toplom vodom bez upotrebe sapuna i kupke ( jer ovi proizvodi imaju dehidrirajući učinak zgog toga što izvlače prirodna ulja s površine i čine kožu bradavice ispucalom i iritiranom.
 • Osušiti na zraku ili laganim tapkanjem mekanim pamučnim peškirom.

Djelovati na uzrok a ne samo na posljedicu = POTRAŽITI STRUČNU POMOĆ, koja će Vam pomoći da beba nauči pravilan hvat tokom dojenja.

 

Između hranjenja mazati bradavice prirodnim preparatima organskog porijekla koji će štititi vaše osjetljive bradavice, djelovati umirujuće, obnavljajući kožu i hidratizirati je.

Koristi preparat koji je bez mirisa, biljnog porijekla koji neće smetati vašoj bebi.

Moj savjet je Mustela umirujući balzam za bradavice.

                                                                                                                       Sponzor teksta: Amicus pharma doo