Nikada ne ostavljajte dijete u autu!

Ponovno vezanje autosjedalice traje samo minuta, tako da nikada ne ostavljajte dijete u autu.

Piše: Dijana Maslić, savjetnica za autosjedalice

Dijana Maslić je iz Tešnja, diplomirala je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu 2008 godine, te od tada radi u prodaji, uglavnom u farmaceutskoj industriji. Majka je petogodišnje djevojčice, koja je uzrok interesa za povezujuće roditeljstvo i zbog kojih 2017. završava osnovni  stepen Die Trageschule škole za savjetnicu za nošenje, te 2018. Rodinu obuku za savjetnicu za autosjedalice. Dijana vodi prvu biblioteku nosiljki u BiH, koja postoji od 2017. Sling library Sarajevo, lokalnu online grupu podrške Babywearing Sarajevo, a uz to je aktivna članica Udruženja Baby Steps, preko kojeg radi na edukaciji i redovnim besplatnim pregledima autosjedalica. Nada se nastavku edukacije za nošenje kroz Die Trageschule, kao i osposobljavanju za peer mamu savjetnicu za dojenje.

Da li vam se ikada desilo da dijete ostavite samo u autu? Sigurno pretražujete po svom sjećanju da ste to  ipak učinili. U nastavku Vam donosimo savjete Dijane Maslić, savjetnice za autosjedalice.

Zvanični dolazak ljeta i nagli porast temperatura, podsjetio me na tugu, strah i šok koji sam nedavno osjetila, kada je u susjednoj državi dijete preminulo od vrućine, zaboravljeno u autu.

Danima sam razmišljala o tom djetetu i njegovim jadnim roditeljima. Šta god mi svi refleksno pomislili, iskreno, to se svakome može desiti. Na veliku žalost. Da, svakome se može desiti!

Današnji tempo života ostavlja toliki trag na ljudima, stres, trka, pritisak, borba za preživljavanjem, nastavite niz… Psiholozi širom svijeta su potvrdili da se ovo može desiti svakome. I bogatima i siromašnima, i muškarcima i ženama, fakultetski obrazovanim i marginalno pismenim…

Međutim, veći problem su osobe koje svjesno ostavljaju dijete u automobilu, „samo 5 minuta“, da utrče u prodavnicu i slično. Pojam o vremenu se gubi vrlo brzo, i tih 5 minuta često bude 30.

NIKADA NE OSTAVLJAJTE DIJETE SAMO U AUTOMOBILU!

Ni na minutu.

Činjenice:

  • Temperatura u parkiranom automobilu jako brzo raste, u roku par minuta. Npr., pri vanjskoj temperaturi, od 32⁰C (koliko je minimalno proteklih dana širom države), temperatura u automobilu nakon 10 minuta dostiže 43⁰C, a nakon 30 minuta čak 51⁰C. Vjerujem da ne trebam dalje nabrajati primjere.
  • Čak i pri nešto otvorenom prozoru, kako često vidimo, nije moguće da se zrak u automobilu ne nastavi zagrijavati.
  • Tijelo djeteta zagrjiava se 3 do 5 puta brže od tijela odrasle osobe. Taj rast temperature i nemogućnost da se rashladi dovodi do toplinskog udara.
  • Toplinski udar može dovesti do oštećenja vitalnih organa. Simptomi toplinskog udara: povišena tjelesna temperatura (iznad 40⁰C), crvena i vruća koža bez znojenja, mučnina i povraćanje, grčevi, ubrzan rad srca i plitko i ubrzano disanje, poremećaj i gubitak svijesti.
  • Dijete koje počinje imati simptome toplinskog udara nije u stanju samo se otkopčati iz autosjedalice, niti je u stanju lupati na prozor i dozvati nekoga, otvoriti prozor ili vrata. Bebe ne trebam ni spominjati.

Ne ostavljajte dijete samo u automobilu, nikada. Odvezivanje i ponovno vezanje u autosjedalicu traje doslovno minutu!

Ukoliko vidite parkirano auto i dijete samo u autu sačekajte, mahnite djetetu, pitajte ga da li je ok, pokušajte razgovarati s njim, razgledajte okolo da vidite ima li roditelja u blizini. Ako nakon minutu niko ne dođe, zovite policiju.

Upozorite ljude oko sebe, pa makar „dobili po glavi“. Više vrijedi jedan život, nego naša/vaša povrijeđena sujeta. Zar ne?

NIKADA NE OSTAVLJAJTE DIJETE SAMO U AUTOMOBILU!

 

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave