Nije svaki NIPT NIFTY

Među trudnicama se često postavlja pitanje jesu li NIPT i NIFTY jedna te ista stvar. To je uobičajeno zbog toga što su kratice NIPT i NIFTY jako slične, obje i opisuju prenatalni test. Odlučili smo malo pojasniti pojmove NIPT i NIFTY i zašto je važno znati razliku.

NIPT – neinvazivni prenatalni test

NIPT je kratica za neinvazivni prenatalni test, koji je nova metoda otkrivanja Down sindroma i drugih češćih kromosomskih nepravilnosti kod ploda. NIPT je skupna oznaka za sve testove koji se temelje na analizi fragmenata DNA iz plodne vode koji se nalaze u krvi trudnice. Svi takvi testovi su testovi probira, ne dijagnostički testovi. NIFTY test je siguran kako za trudnicu tako i za plod, jer je potreban samo uzorak majčine krvi.

Svaki NIPT test ima svojeg zastupnika i svoje ime, kao što je NIFTY. Zastupnici se međusobno razlikuju prema tehnologiji analize slobodne plodove DNA, opsegu testiranja i cijeni.

NIPT je ime za širu skupinu testova među koje spada i NIFTY, a to ne znači da je svaki NIPT NIFTY.

NIFTY- vodeći neinvazivni prenatalni test na svijetu

NIFTY test nije kao test ostalih ponuđača i zato je važno znati kako ime NIFTY nije jednostavno naziv za NIPT test.  Kada to nemate na umu može se dogoditi da želite napraviti NIFTY, a napravite NIPT test nekog drugog zastupnika.

NIFTY je najopsežniji NIPT test koji testira i detektira najširi spektar kromosomskih nepravilnosti.

NIFTY Plus otkriva tri najčešće kromosomske trisomije (Downov, Edwardsov i Patauov sindrom), četiri aneuploidije spolnih kromosoma, tri dodatne trisomije i 60 delecija i duplikacija, može vam otkriti i spol bebe. Ukoliko želite najširi test morate znati da je to moguće baš sa NIFTY Plus testom.

NIFTY vam omogućuje da rezultate dobijete izuzetno brzo – već u roku 6 do 8 radnih dana od uzimanja uzorka krvi. Uzorci se šalju u novi, visokotehnološki laboratorij u Europi. Prije otvorenja laboratorija u Europi nije bilo na raspolaganju primjerene tehnologije, pa je uzorke bilo potrebno slati u udaljene laboratorije. NIFTY sada omogućuje dostupnost visoke tehnologije u našoj regiji.

NIFTY je jedan od najizvođenijih testova na tržištu. Do sada je analizirano više od 5 milijuna uzoraka. BGI laboratorij, koji izvodi NIFTY testove, je objavio najveću studiju do sada sa toga područja koja je obuhvaćala analize 146.000 trudnica koje su napravile NIFTY.

Na podlozi ove studije NIFTY ima potvrđene rezultate koje navodimo u nastavku:

Trisomija 21 (Downov sindrom):

Senzitivnost – 99,17%; specifičnost – 99,95%

Trisomija 18 (Edwardsov sindrom):

Senzitivnost – 98,24%; specifičnost – 99,95%

Trisomija 13 (Patauov sindrom):

Senzitivnost – 100%; specifičnost – 99,96%

NIFTY test već godinama brine za buduće majke kako bi što prije dobile opsežne i točne rezultate analize. Ukoliko se odlučite za NIFTY, budite pažljivi da napravite baš taj test, a ne od nekog drugog ponuđača.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave