Nedostatak željeza kod djece

 Nedostatak željeza kod djece može utjecati na njihov razvoj i dovesti do anemije.

Željezo je nutrijent koji je vrlo bitan za rast i razvoj djeteta, ali kod neke djece postoji nedosatak. 

Zašto je željezo bitno za djecu? 

Željezo pomaže kisiku iz pluća do dođe do ostatka tijela i pomaže mišićima da skladište i koriste kisik. Ako se u djetetovoj hrani ne nalazi dovoljno željeza, moguće je da ima nedostatak željeza. To je kod djece čest problem, može se javiti na svim nivoima, od blagog nedostatka to anemije zbog nedostatka – stanja u kojem krv nema dovoljno zdravih crvenih krvnih zrnaca. 

Koliko je djeci potrebno željeza? 

Dob – Preporučena doza željeza dnevno 

7 – 12 mjeseca 11 mg

1 – 3 godine 7 mg

4 – 8 godina 10 mg

9 – 13 godina 8 mg

14 – 18 godina, djevojčice 15 mg

14 – 18 godina, dječaci 11 mg

Koji su znakovi i simptomi nedostatka željeza kod djece? 

Nedovoljno željeza može oštetiti djetetovo generalno funkcionisanje. Međutim, većina znakova i simptoma nedostatka željeza kod djece nije primjetna dok se ne pojavi anemija. Ako dijete ima riziko faktore nedostatka željeza, popričajte s doktorom. 

  • Blijeda koža
  • Iznemoglost 
  • Hladne ruke i stopala
  • Usporen rast i razvoj 
  • Loš apetit
  • Abnormalno brzo disanje 
  • Problemi s ponašanjem 
  • Česte infekcije 
  • Neuobičajena žudnja za nenutritivnim supstancama, kao što su led, prljavština, boja ili škrob

Djeci također dajte hranu bogatu željezom, čim mognu jesti čvrstu hranu. To je obično hrana poput zobenih pahuljica, izblendanog mesa i graha. Za stariju djecu dobri izvori su crveno meso, piletina, riba, grah i spanak. Ne pretjerujte ni s mlijekom, djeca između 1. i 5. godine ne bi trebala piti više od 710ml mlijeka dnevno.

Feral Kid je tečni dodatak ishrani namijenjen za primjenu u djece i adolescenata. Jedna bočica od 8 ml sadrži 10 mg željeza (u obliku željezo saharata). Proizvod Feral Kid ne sadrži gluten. Prednost Feral Kid proizvoda je u tome što su molekule željeza iz sastava proizvoda obavijene prirodnom alginatnom ovojnicom koja omogućava bolju bioraspoloživost željeza, te mnogo bolju podnošljivost. Feral Kid ne izaziva „metalni okus“ i stomačne tegobe. Dodatno je obogaćen prijatnom aromom karamele zbog čega ga djeca rado prihvataju.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave